KLAR FOR KVARTFINALE: Torsdag 16.februar spiller TIF Volleyball kvartfinale i Europacupen mot Fakel Novy Urengoy fra Sibir. KLAR FOR KVARTFINALE: Torsdag 16.februar spiller TIF Volleyball kvartfinale i Europacupen mot Fakel Novy Urengoy fra Sibir. Foto: Ørjan Deisz (arkivfoto)

Bergenslaget må være seks dager i -38 grader i Sibir

– Her må alt av boblejakker og luer med. Jeg har jo sett video fra kamper der, og folk sitter faktisk med pelsjakker på tribunen.

Det er første gang et norsk herrelag i volleyball spiller kvartfinale i en europacup, og av alle lag skal TIF Viking spille mot Fakel Novy Urengoy fra Sibir.

– Jeg tror aldri noe lag fra Bergen har dratt så langt for å spille obligatorisk kamp, her snakker vi 3000 kilometer, sier presseansvarlig Eivind André Pettersen.

En uke i Sibir

På kun 14 dager har det vært alt annet enn enkelt å få tak i flybilletter. Nå er det på plass, men det blir et noe lenger opphold enn planlagt.

– Det var vanskelig å få fly, så vi må reise bort allerede mandag morgen. Halve gruppen drar hjem fredag kveld, mens resten kommer lørdag. Seks dager for en kamp, flirer Pettersen.

Kampen skal spilles torsdag kveld, så heldigvis er det godt med tid til å få den lange reisen ut av beina for de høyreiste spillerne. Men å pakke lett kan de bare glemme. Snittemperaturen i Sibir er nå på −38 grader.

– Her må alt av boblejakker og luer med. Jeg har jo sett video fra kamper der, og folk sitter faktisk med pelsjakker på tribunen.

Spillerne som har søkt fri tre dager må tilbake til arbeidsgiver og be om mer fri.

– Det var noen av dem som fikk litt sjokk, ler Pettersen.

– Skal du reise selv?

– Nei, heldigvis ikke, ler han.

LANGT: Neste uke tilbringer Viking sine volleyballherrer i -38 grader i Sibir. LANGT: Neste uke tilbringer Viking sine volleyballherrer i -38 grader i Sibir. Foto: Endre Lilletvedt

Aldri opplevd slik kulde

En av dem som skal til Sibir er Jon Erlend Haukås.

– Det blir ikke lett å få fri så mange dager, og det er jo ikke helt optimalt når jeg er i et salgsyrke og det jeg tjener på er salg, sier Haukås.

– Volleyballspillere er ikke akkurat enkle å ha i jobb?

– Nei, vi er nok ikke de kjekkeste folkene arbeidsgiverne har akkurat nå, ler han.

Volleyballspilleren har aldri opplevd kaldere temperaturer enn −25, og det var da han var i forsvaret.

– Det var ganske kaldt, det gjaldt å gjøre noe hele tiden, slik at vi holdt varmen. Jeg har ikke rukket å tenke så mye på akkurat det med kulden enda, men det blir jo en opplevelse bare det.

– Hvilke tanker har du rukket å tenke om motstanderne?

– Vi må prestere 100 prosent dersom vi skal ha sjanse til å ta dem på bortebane. Deres dårligst betalte spiller har vel rundt en million i året, mens vi er amatører som kombinerer idrett og jobb, sier han.

Og mens Vikings høyeste spiller er 2.05, har russerne karer på 2.09, 2.12, 2.15 og 2.16.

Dyr tur

Og en ting er at spillerne må ha ekstra fri, en annen er regningen. For 14 mann er prislappen for fly, visum og hotell på 160.000 kroner.

– Det blir jo veldig gøy dette, men litt komisk er det jo. Det blir nok tidenes tur, og historisk sett den mest eksotiske turen noe bergenslag har hatt når det gjelder obligatorisk kamp, sier Pettersen.

Laget de møter ligger på syvendeplass i en svært jevn russisk liga, som er regner for å være verdens råeste liga. Russerne tapte finalen i europacupen i fjor, og har sagt at de i år vil ha revansje.

– Her har alle god lønn, her er internasjonale spillere og TV-sendte kamper. Det vil være katastrofe for dem å ryke ut mot et norsk amatørlag. Vår sjanse er å vinne hjemmekampen og få Golden Set.