JUBEL: Christian Eggen Rismark og Ranheim har hatt mye å glede seg over i vår. 26 poeng og sølvplass hadde ingen sett for seg. Her etter kampen mot LSK tidligere i vår. JUBEL: Christian Eggen Rismark og Ranheim har hatt mye å glede seg over i vår. 26 poeng og sølvplass hadde ingen sett for seg. Her etter kampen mot LSK tidligere i vår. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Denne trønderen er TILs drømmesignering i sommer

KOMMENTAR: TIL ønsker å bruke vinterens suksessoppskrift når de jobber for å forsterke laget de neste månedene.

TILs 2-1-triumf mot RBK markerer et veiskille for TIL. I stedet for et hederlig tap mot en antatt bedre motstander kunne «Gutan» helt fortjent beholde de tre poengene nordpå. Å slå Rosenborg på Alfheim har alltid, uansett årstid eller tabellposisjon, varmet et forfrossent TIL-hjerte.

Så også denne gangen. Da dommeren blåste etter fem lange tilleggsminutter, sto samtlige TIL-supportere igjen og hyllet laget sitt. At TIL lykkes på Alfheim skjer for tiden oftere enn vi er blitt vant til gjennom de siste årene. Det føles uvant. Riktignok fikk TIL bare tre poeng, men signaleffekten var betydelig. TIL kan faktisk slå en regjerende mester, og et lag med mål om mesterliga anført av en overbetalt danske på topp.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

Etter kampslutt var Simo Valakari rask med å poengtere at det nå handler om å bli mer stabil. Rettere sagt, ta poeng borte fra Tromsø. De neste ukene inneholder en cupkamp og tre seriekamper. I skyggen av VM kan dette TIL-laget ta viktige steg som kan gjøre høsten riktig så interessant.

TIL har derimot en tynn stall, og er sårbar både for skader, og – ikke minst – miste spillere. Derfor er jakten på nye spillere i sommer i full gang. Vel vitende om at Trond Mohn og andre gode venner står klar til å hjelpe klubben, innen rimelighetens grenser, har klubben faktisk et handlingsrom.

Jeg vet at TIL-ledelsen har identifisert særlig to spillertyper de er på jakt etter. Den første og viktigste er en venstrebent midtstopper. Etter at Ulrik Yttergård Jenssen dro i vinter har TIL manglet en spiller som fast kan ta plass til venstre blant de tre i forsvarsrekken.

Kent-Are Antonsen har vikariert der i noen kamper, men han er bedre i midtbaneleddet. Det samme har Tom Høgli, men han har vært mye skadet, og er dessuten høyrebent. En god, venstrefotet stopper gir en viktig dimensjon i oppspillet, og gjør at TIL blir enda vanskeligere å forsvare seg mot.

I vinter var TIL interesserte i Ranheims Christian Eggen Rismark, som har akkurat de ovennevnte egenskapene. Nils Arne Eggens barnebarn er en ballsikker stopper som også kan gå i dueller. Den gangen ble det med interessen, og Ranheim har siden den gang åpnet sensasjonelt bra i Eliteserien etter opprykket.

At lillebror i Trondheim, som attpåtil nesten utelukkende består av trøndere, er foran RBK på tabellen snart halvveis i sesongen, er både sensasjonelt og uhørt.

Jeg er kjent med at nevnte Rismark fortsatt diskuteres på Alfheim. Likevel er det flere skjær i sjøen nå enn for tre måneder siden med tanke på en overgang.

Ranheims eventyr har trondheimgutten sikkert lyst å være med på ut sesongen, selv om TILs fremgang også gjør dem mer attraktive.

Selv om verken Rismark eller noen av de andre i Ranheim er heltidsprofesjonelle spillere får han en konkurransedyktig lønn målt i norsk eliteseriestandard. Derfor er det ikke bare å plukke spillere fra vårens store overraskelse.

Et annet aspekt er at det ikke bare er TIL som vil ha venstrebente stoppere. Faktisk er det etter det jeg vet mangelvare hos en rekke eliteklubber i sommer, og det driver naturligvis prisen opp.

Det som taler til TILs fordel i en fremtidig kamp om Rismark er miljøet med trøndere klubben allerede har. Rismark kjenner både Gjermund Åsen og Mushaga Bakenga fra tidligere av, og har garantert fått med seg hvordan særlig førstnevnte har lykkes.

Per i dag heller det mot at akkurat Rismark ikke blir TIL-spiller, men behovet for en lignende spiller er der.

TIL jobber også med å skaffe seg en ny spiss denne sommeren. En ting er usikkerheten rundt de nåværende spillerne i denne posisjonen. Særlig Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga har ikke vært stabile nok over tid.

Internt i TIL er jeg kjent med at klubben ser behovet for en annerledes spisstype. En som kan være en møtende spiss der for eksempel Espejord skal ligge høyest i banen å trekke på seg motstandernes midtstoppere. Om TIL velger å hente spillere i toppleddet, avhenger av hvordan nevnte Vuk og Bakenga gjør det de neste ukene, samt den økonomiske tilstanden.

Da TIL hentet norske Daniel Berntsen og finske Robert Taylor i mars, traff det i to kategorier som har gitt klubbledelsen gode erfaringer til videre forsterkninger. Felles for dem begge er at de satt mye på benken i sin gamle klubb. Det gjør at prisen går ned.

Begge kom også fra klubber innenfor det skandinaviske markedet, noe som gjør det langt lettere å få spillerne til å gli inn i laget. Det sier seg selv at spillere fra Afrika eller Balkan har langt større utfordringer.

Derfor taler mye for at TIL denne sommeren kommer til å se enten i Norge, Sverige, Danmark eller Finland hvis de henter spillere. Jeg vet at TIL synes det islandske markedet er blitt mindre interessant. Det samme gjelder Afrika og det tidligere Jugoslavia.

Drømmesigneringen er dog trøndersk for Nord-Norges beste lag.