Det er etter alt å dømme omikronvarianten som skaper hodebry for sjefene i engelske Premier League. De siste ukene har det vært flere og flere smitteutbrudd i klubber.

Med spillere i isolasjon og karantene blir det vanskeligere å gjennomføre kamper. Flere av midtukens Premier League-oppgjør måtte utsettes. I helgen blir det enda verre. I dag ble alle 16-kampene utsatt.

Bør Premier League stanses? Alle er nok enige om at man helst ønsker å se fotballen fortsette, men situasjonen er blitt såpass alvorlig at debatten om fotballstopp nå går i England.

Her er argumentene for og imot en pause.

Imot stopp: Penger

Man vet fortsatt ikke nøyaktig hvor mye de første nedstengningene kostet fotballen, hverken i England, Norge eller resten av verden.

Det er uansett null tvil om at det var dyrt og rammet selv de største klubbene hardt. Sånt skjer når billettsalg og andre inntektsstrømmer forsvinner plutselig. Ifølge Deloitte sank Premier League-klubbenes inntekter med rundt seks milliarder kroner i 2019/2020 sesongen. Da var det kun den siste halvdelen som ble rammet av pandemien. Pandemiens totale kostnad for klubbene er dermed vesentlig høyere totalt.

Dermed er det rimelig å anta at de som teller penger i klubbene, vil ønske å holde ligaen i gang. Også Premier League selv har gitt uttrykk for at de ønsker å fortsette.

Det samme gjelder alle som har betalt dyrt for å TV-rettighetene til å vise kampene. Om de ikke har noen kamper å sende, risikerer de å miste abonnenter. Spørsmålet er hvor stor makt de har i akkurat dette spørsmålet. Tidligere har de britiske kanalene i hvert fall ikke vært redde for å bruke sin innflytelse til å flytte kamptidspunkter.

Imot stopp: Logistikk

Brentford er en av klubbene som er blitt hardt rammet av smitte. Lagets danske manager Thomas Frank ønsker at man tar en pause nå, slik at man kan være trygg på å få gjennomført det tette romjulsprogrammet.

– Å utsette denne runden og ligacuprunden (neste uke) ville gitt alle minst én uke, eller fire-fem dager, på å vaske og sørge for at alt på treningsfeltet er så rent at du får brutt smittekjeden, sa Frank på en pressekonferanse.

Det er ikke sikkert dette vil hjelpe. Den siste tiden har viruset vist seg så smittsomt at det har trengt gjennom «boblene» idrettsstjernene har holdt seg i under pandemien. Premier League-spillerne eller langt ifra de eneste profilerte utøverne som er blitt smittet den siste tiden.

Dermed virker det sannsynlig at det vil oppstå nye utbrudd etter en eventuell pause, med mindre det britiske samfunnet som helhet klarer å få ned smitten. Hva skjer hvis ligaen tar pause nå, starter opp igjen og så tvinges til å ta en ny pause? Da vil man til slutt få dårlig tid til å fullføre sesongen.

Jürgen Klopp var inne på det samme etter Liverpools seier mot Newcastle torsdag.

– Jeg ser ikke den store nytten av å stoppe nå, fordi situasjonen vil være den samme som nå når vi er tilbake, sa han ifølge Sky Sports.

Brentford-manager Thomas Frank ønsker spillestopp. Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Imot stopp: Kunnskap

Man vet fortsatt ikke veldig mye om omikronvarianten. I Norge har FHI-direktør Camilla Stoltenberg sagt at den ser ut til å kunne smitte både uvaksinerte og vaksinerte.

Samtidig har Premier League og andre idrettsorganisasjoner erfaringene fra mars 2020 i bunn denne gangen. De har større oversikt over hva som fungerer og ikke når det kommer til smittevern. Foreløpig tyder også forskningen på at vaksinene beskytter godt mot alvorlig sykdom, selv om man fortsatt kan bli smittet.

For stopp: Ingen ønsker å bli syk

På et tidspunkt kan smitten i klubbene bli såpass omfattende at legene deres bestemmer seg for at det ikke er helsemessig forsvarlig å fortsette. Denne uken har flere av lagene stengt sine treningsfelt for å hindre at utbruddene skulle bli større.

Og hva skjer med tilskuerne? Enn så lenge er det fullt på tribunene. Det har det vært hele sesongen, men fra denne uken har fansen måttet vise vaksinepass eller negativ test for å komme inn. Smittesituasjonen i Storbritannia er alvorlig. Torsdag ble det meldt inn 88.376 nye tilfeller. De siste syv dagene er 442.378 blitt smittet. Det er et hopp på 31.4 prosentpoeng sammenlignet med uken i forveien.

Dersom det oppstår stor smittespredning som følge av Premier League-kampene, kan det bli vanskelig å holde arenaene oppe for supporterne. Kampene kan spilles bak lukkede dører, men det blir som et gufs tilbake til tidligere i pandemien. Man er også avhengig av at ansatte kan stille for å i det hele tatt gjennomføre kampene.

For stopp: Slitasje på spillerne

Dette var et tema i TV 2s Premier League-studio torsdag. For hvert smittetilfelle blir det færre spillere å sende på banen. Flere av de rammede klubbene har mange spillere ute grunnet viruset. Dermed øker kampmengden på de spillerne som er igjen. Det øker risikoen for skader.

På et tidspunkt skal også de utsatte kampene spilles. Hvor tett kampprogram får allerede slitne spillere da?

For stopp: Rettferdighet

Hvor mange spillere må man ha ute før det går utover fair play? Det er et spørsmål mange nå stiller seg. Må lagene spille så lenge de kan fylle på med spillere fra reserve- og juniorlag? Eller vil da turneringens integritet være truet?

Det virker som Premier League har en slags grense for dette. Liverpool spilte torsdagens oppgjør mot Newcastle, til tross for at Fabinho, Virgil van Dijk og Curtis Jones var ute grunnet smittemistanke.

Før forrige helgs runde hadde Tottenham åtte smittede spillere. Da godtok Premier League deres ønske om å utsette kampen mot Brighton.

Det kan tolkes som at Premier League kjører på videre, så lenge det er innen rimelighetens grenser. På mandag møtes klubbene for å diskutere problematikken.

Andre kilder: BBC, Premier League, The Athletic, The Guardian