– Et magisk øyeblikk, sier Harry Kane til Channel 4 etter sitt historiske 54. mål for det engelske landslaget.

Det ble drama da Luke Shaw klarte å pådra seg to gule kort på få sekunder. England ble redusert til 10 mann de siste 17 minuttene.

Italia trykket på med Leeds-kanten Wilfried Gnonto. Presset var nesten konstant de siste minuttene av EM-kvalifiseringskampen.

Men til slutt fikk England revansje for straffetapet i EM-finalen på Wembley for to år siden. Pluss mange vonde opplevelser mot Italia gjennom mange år. Kvelden var Harry Kanes.

– Dette betyr alt, mener han.

– Det er bare en stor kveld, det er så lenge siden vi har vunnet i Italia. Å score og vinne her er helt spesielt, sier Kane etter den første seieren på italiensk gress på 10 kamper siden 1961.

• Tottenham-spissen ble historisk med straffescoringen rett før pause. Ballen suste inn Gianluigi Donnarummas venstre hjørne mens Italia-keeperen sprellet i det motsatte.

– Det måtte bare bli straffe. Da ballen gikk i nettet: Store følelser, beskriver Harry Kane.

Hans 54. landslagsmål gjør at han nå troner øverst på listen over målscorere for «Three Lions». Wayne Rooney har siden 2015 hatt rekorden. Han endte på 53.

– Tusen takk, sier Kane, konfrontert med Rooneys Twitter-melding.

– Jeg var på banen da Wayne tok rekorden. Jeg vet hva den betydde for ham og jeg var så stolt av ham, legger han til.

Kane var like sentral i situasjonen som førte til straffesparket. Bukayo Saka slo en høy corner på bakre stolpe. Der ble det duell mellom Giovanni Di Lorenzo og Kane. Ballen gikk i Napoli-spillerens venstre arm hjemme på Stadio Diego Armando Maradona.

Dommer Srdjan Jovanovic reagerte først ikke, men Kane gikk voldsom på serberen.

VAR grep inn, Jovanovic forsvant ut på sidelinjen, og dømte straffe etter å ha sjekket videobildene.

• Harry Kane var også involvert da England tok ledelsen 0–1. Spissens avslutning ble blokkert, men på returen fikk Declan Rice god tid på å smelle inn sitt tredje landslagsmål i West Ham-spillerens landskamp nummer 40.

På overtid før pause var England-spissen igjen i sentrum med et glimrende forarbeid. Innlegget kom på foten til Jack Grealish, men Manchester City-kanten traff ikke mål på gigantsjansen.

Men Italia kom tilbake.

Englands landslagssjef Gareth Southgate vant sin seier nummer 50. Han holder på Harry Maguire. Til tross for at midtstopperen sliter med tilliten i Manchester United. 10 minutter pause kom en stygg pasningsfeil fra Maguire, før han taklet på seg gult kort for fellingen av Nicolò Barella.

Feilen åpnet det engelske midtforsvaret.

SÅ RØDT: Luke Shaw fikk rødt kort, etter to gule, i løpet av bare ett minutt mot slutten av kampen. Foto: Alessandro Garofalo / AP
  • Lorenzo Pellegrini fant debutantspissen Mateo Retegui. Den argentinskfødte 23-åringen gjorde som han har gjort 25 ganger på 33 kamper i den argentinske toppserien de to siste sesongene: Han hamret ballen i mål.

1–2 og nytt håp for Italia, som er tilbake etter å ha vært hjemmesittere under VM.

England avsluttet et rustent 2022 med å tape kvartfinalen i Qatar for Frankrike. Nations League var en liten katastrofe. Uten en eneste seier ble det nedrykk til B-nivået, mens Italia vant gruppen etter 1–0 og 0–0 mot England.

England har slått Italia i en privatkamp (2015) og en i kamp i Frankrike (1997). Men vi må helt tilbake til 1977 for å finne en seier i en tellende kamp (2–0 i VM-kvalik).

Nord-Makedonia slo Malta 2–1 i den andre kampen i gruppe C. Søndag møtes England og Ukraina på Wembley, mens Italia skal til Malta.