Granerud har vunnet Hoppuka denne sesongen og leder verdenscupen med 312 poeng etter å ha vunnet ti verdenscuprenn. Han kom til VM som en av mesterskapets største favoritter, men sviktet i normalbakken (11. plass).

– Ikke så bra for Halvor som vi har vært vant med, sier hoppsjef Bråthen til VG etter kvalifiseringen i storbakken. Granerud ble nummer ni torsdag.

– Hvorfor ikke?

– Vet ikke.

– Granerud hadde litt dårligere forhold?

– Halvor er normalt på sitt beste god nok til å være helt i toppen selv med litt dårligere forhold enn de andre. Det er fortsatt veldig god hopping han driver med, men det er ikke helt det toppnivået vi har blitt bortskjemt med.

– Formen ser og kjennes bra ut, men jeg skulle gjerne flydd lengre, sier Granerud til VG.

Han ble nest beste nordmann i kvalifiseringen – fem plasser bak fjerdeplasserte Johann André Forfang.

– Er du noe bekymret?

– Ja, dagen i dag er en av de dårligste jeg har hatt i bakken resultatmessig hele vinteren. Så det er ikke en dag som gir selvtillit.

Marius Lindvik sørget for tre nordmenn blant topp 15. VM-debutant Kristoffer Eriksen Sundal endte på en respektabel 22.-plass.

VG spør Granerud hvem som er favoritten i morgen.

– Det er Timi Zajc. Han hopper ekstremt fint på ski.

Zajc er det slovenske hjemmehåpet før VM-konkurransen fredag. Han vant kvalifiseringen med 5,4 poeng til nærmeste utfordrer.

Normalbakken var nemlig en stor skuffelse for de norske hopperne med Halvor Egner Granerud som bestemann på 11. plass, mens polske Piotr Zyla forsvarte sitt VM-gull.

Johann André Forfang fulgte på 12. plass. Han og Granerud er de norske hopperne som har vist best takter i Slovenia.

Statistikken taler mot Norge i den store bakken; Ikke siden Tommy Ingebrigtsens legendariske hopp i Thunder Bay i 1995 har en nordmann vunnet i den store bakken i VM.

På den annen side: Marius Lindvik vant OL-gull i stor bakke for bare ett år siden. Da var han første nordmann til å ta storbakke-gull siden Toralf Engan i 1958. Lindvik overbeviste ikke i normalbakken i Planica, men var god på trening onsdag.

Robert Johansson og Daniel-André Tande er vraket på det norske laget. Det var de samme to som måtte stå over i den lille bakken. Johansson hadde sølvmedalje å forsvare fra stor bakke i 2021-VM.