Det er fire og et halvt år siden Haga var på pallen i verdenscupen, da hun hadde nest beste tid på 10-kilometeren i Falun. Etter å ha blitt vraket fra landslaget før OL i Kina, er hun nå tilbake.

– Jeg trener mer enn før, sier Haga.

I fjor ble det nesten 850 timer, nå blir det opp mot 900 timer. OL-vinneren fra 2018 har sett til friidrett og løpebrødrene Ingebrigtsen for inspirasjon inn i en ny sesong, og prøver ting hun aldri har gjort før.

– Doble terskeløkter. To hardøkter per dag, sier Haga til VG.

Det er under to måneder til sesongstart i Ruka. Hun er spent. VG møtte henne på toppen av Grefsenkollen en ettermiddag i slutten av september. Første økt var unnagjort.

– Den første økten er stort sett rulleski, ute eller på mølle på Olympiatoppen i 45 minutter. Intensitetssone 3, en kontrollert hardøkt. Det er litt seigt. Det er seigt å komme over kneika, sier Haga om dagene med to intervalløkter.

– Den andre er ofte løping på tredemølle hjemme i en halvtime. Jeg tar laktat og har kontroll, sier Haga.

– Hvor ofte har du disse øktene?

– To, tre ganger i måneden, svarer Haga.

Hun understreker at hardtreningen ikke har noe med Marit Bjørgens tidligere bolk-trening å gjøre. Bjørgen hadde for eksempel 18 intervalløkter på 14 dager. Det var Hagas personlige trener Erik Bråthen som lanserte treningsideen med Ingebrigtsen-inspirasjon.

– De dagene føler jeg virkelig jeg går på jobb. Da er det fokus, sier Haga og ler.

Dagen etter må hun ta hensyn til intervalløktene.

– Jeg kan ikke dunke på med fem timer mengde da, men totalt er det blitt lettere å trene mer, sier Haga.

I EGET SELSKAP: Ragnhild Haga. Foto: CAMILLA VESTENG/VG

Hun har slitt med en liten skade i hoften. En strekk hun fikk under en løpetur på samling i Livigno. Nå blir det mye sykkel, rulleski, styrke og alternativ trening, men hun føler hun er i rute til sesongstart.

Har ikke hatt corona

I fjor var det mye tyngre. Vraket fra landslaget og coronapandemien herjet. Hun presterte under forventet fra sesongstart og ble reserve til OL. På samling like før OL fikk Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå corona og Haga tur til Beijing.

– Jeg trives ganske godt i mitt eget selskap, men vinteren med corona er noe av det tøffeste jeg har vært med på. All usikkerheten. Jeg ble mer kjent med min egen psyke. På precamp til OL spiste vi hvert eneste måltid alene og så i veggen på rommet, sier Haga som fortsatt ikke har hatt corona.

CORONA-FRYKT: Oppladningen til OL i Beijing var preget av OL-smitte i laget og mye alenetid, foran tremila møtte Ragnhild Haga (t.v.) pressen sammen med Therese Johaug. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hun konkluderer.

– Så strengt kan man ikke leve. Ikke jeg heller. Av og til spurte jeg meg selv om det var verdt det. Idrett skal være litt lek og gøy også. Det kan ikke være gravalvorlig hele tiden. Selv om jeg er seriøs, så må le jeg litt. Jeg trenger det.

«Litt krøll»

Og under OL i Beijing ble det bråk. Damene leverte ikke en eneste medalje, bortsett fra Therese Johaug. Det ble bråk om formtopping, mangel på høydetrening og uttak. Det gikk ordentlig hett for seg på en iskalde stadion oppe i fjellene noen titalls mil fra Beijing. Haga gikk fra OL-reserve til ankerkvinne på stafetten.

– Ting ble litt krøll i OL, men nå må vi se fremover, sier Haga.

ANKERKVINNE: Norge ble nummer fem bak Russland, Tyskland, Sverige og Finland. Ragnhild Haga gikk sisteetappen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

31-åringen er nygift, etter at hun sa ja til Øyvind Gløersen i sommer, og blir en av veteranene på laget denne sesongen. Hun mener de lærte flere viktige ting av OL-sesongen. Noe av det viktigste er å ha et godt samhold i laget i treningssesongen.

Utblåsninger

– I uttak er de som tar ut løpere avhengig av tillit i laget. Jeg tror prosessen om vinteren blir lettere om grunnlaget fra sommeren i laget er bra, sier Haga.

Hun har noen tanker om hvilke utblåsinger som bør bli i laget, og hva som kan komme ut til alle.

– Hver utøver må få snakke om seg selv, men det er vanskelig hvor grensen skal gå. Men det er viktig at hver enkelt utøver kan være litt åpen. Så er det tid og sted da, sier Haga.

Begge damelandslagstrenerne gikk av etter OL-sesongen. Ut med Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad, inn med Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen. Borte er også Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla.

Personlig utvikling

– Vi har mentalt forberedt oss på livet uten dem siden våren sammen med støtteapparatet, og en 5. eller 10. plass kan være bra det også. Jeg håper også mediene kan se mer på personlig utvikling og ikke bare pallplasser, sier Haga.

Hun gleder seg spesielt til verdenscupen i Davos og den nye damedistansen 20 kilometer, som hun tror vil passe henne godt. I februar er det VM i Planica. Og selv om stemningen er god med den nye trenerduoen, så mener hun det er naivt å tro at det ikke kommer noen utfordringer.

– Så får vi se hva det blir denne vinteren, sier Haga.