Sesongen ble ikke i nærheten av det Fossesholm drømte om. Det ble bare seks renn i verdenscupen. Det ble ingen VM-løp i Planica. Nå må 21-åringen se sesongens aller siste verdenscuprenn i Finland fra sidelinjen.

– Helene blir ikke tatt ut til Lahti, bekrefter landslagstrener Sjur Ole Svarstad overfor VG.

Utover Fossesholm var det svært få overraskelser i Norges Skiforbunds uttak til de siste verdenscuprennene denne sesongen i Finland.

To som imidlertid glimrer med sitt fravær er Hans Christer Holund og Sjur Røthe.

De to skal ikke gå 20 kilometer klassisk fellesstart, men bekrefter begge overfor VG at de har blitt smittet av coronaviruset etter VM. Derfor står landslagsduoen over kommende helg.

– Jeg begynner å bli frisk, men Lahti kommer for tidlig, sier Holund.

STÅR OVER: Sjur Røthe og Hans Christer Holund (midten) står over verdenscupavslutningen i Lahti kommende helg. Her er de to flankert av Harald Østberg Amundsen og Simen Hegstad Krüger før 15 kilometeren i VM i Planica denne sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Men for Fossesholm ble uttaket til Lahti nok en nedtur.

21-åringen slo seg opp, frem og inn i langrennsverden da hun gikk Norge inn til VM-gull på stafetten som ankerkvinne i Oberstdorf i 2021.

I månedene før VM tok hun to pallplasser i verdenscupen. Forventningene var skyhøye. Men etter VM ble det tungt. Denne sesongen skulle hun slå tilbake.

– I mange renn er hun ikke i verdenstoppen, men Helene går sjelden dårlige skirenn. Hun viser når hun går renn at hun er topp 15 i verden i skøyting. Vi har ikke hørt det siste fra henne, sier Svarstad til VG.

TÅLMODIGHET: Landslagstrener Sjur Ole Svarstad sammen med Helene Marie Fossesholm (t.h.) og Ingvild Flugstad Østberg under NM på Gjøvik i januar. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

VG har vært i kontakt med Fossesholm. Hun ønsker ikke å gjøre noe intervju nå.

– Hun kan gjerne gjøre ett intervju, men først når skisesongen er over, melder medieansvarlig for langrennslandslaget Gro Eide.

Etter VM i Oberstdorf for to år siden har Fossesholm disse plasseringene i verdenscupen: 7, 5, 4, 14, 24, 59, 11, 33, 26, 16, 9, 26, 14, 15.

OL i Beijing ble en nedtur med 18. plass på 15 kilometer fellesstart med skibytte, over tre og et halvt minutt bak Therese Johaug og 5. plass på stafetten.

– Håpet var at hun skulle gå fortere utover i vinteren, sier Svarstad.

I et intervju med VG i november i fjor fortalte 21-åringen at hun har gjort mer eller mindre alt galt etter at hun ble tatt opp på seniorlandslaget som junior.

Men her er en som lykkes med alt for tiden, også hun kommer fra Drammen-området. Kristine Stavås Skistad skal garantert til Lahti, for å kjempe om den femte strake verdenscupseieren på sprint:

Fossesholm har én topp 10-plassering i verdenscupen denne sesongen. Forrige sesong ble det to.

Nå maner landslagstreneren til tålmodighet. For det har vært noen oppturer. 21-åringen tok NM-bronse på 10 kilometer friteknikk og vant et norgescuprenn 17. februar. Deretter skulle hun til skandinavisk cup i Madona i Latvia første helgen i mars, men hun valgte ikke å dra.

– Hun følte seg sliten etter en konkurransehelg. Hun var ikke i modus, sier Svarstad.

En som er i modus denne sesongen er Johannes Høsflot Klæbo, tirsdag tok han sesongens verdenscupseier nummer 18:

Svarstad poengterer at overgang fra junior til senior kan være tøff.

– Det handler om å ta den tiden dette tar. Finne treningsbalanse, ta det steg for steg. Helene er jo en veldig ung utøver, det er ekstra viktig å bygge sten for sten og ikke bli for ivrig. Vi må finne den rette balansen og se positivt på det, sier Svarstad.

– Får Fossesholm tilbud om plass på landslaget neste år?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere nå. Nå skal vi konsentrere oss om viktige renn, så skal vi presentere et lag over påske, svarer Svarstad.

Neste utfordring for Fossesholm kan bli NM del 2 som går på Tolga og starter med lagsprint for klubbene 29. mars, 5/10 km damer/menn dagen etter og tre- og femmil 31. mars.

VG+ Sport: Se Helsinki Ski Week-sprinten med blant annet Johannes Høsflot Klæbo i aksjon, direkte på VG+ Sport onsdag fra 18.00. Kommentator: Vegard Aulstad og Kari Øyre Slind.

Fossesholm var junior da hun gikk Norge inn til VM-gull for to år siden: