Mot slutten av forrige sesong var Lars Arne Nilsen klar på at han i fremtiden ønsket seg flest mulig spillere i alderen 21–26 år, fordi han mente det var i den alderen spillerne tåler å trene hardest.

Til nå har AaFK hentet inn Oscar Solnørdal (18), Erlend Segberg (23), Kristoffer Ødemarksbakken (25), Michael Lansing (26), Torbjørn Kallevåg (27), Simen Rafn (29) og David Fällman (31). Med disse spillerne inn og en del spillere ut etter 2020-sesongen, så er gjennomsnittsalderen i AaFK nå på 24,7 år.

PODKAST: Erlend Segberg forteller om sine første uker i AaFK, ambisjonene i klubben og forskjellene fra Start og AaFK. Segberg går også inn på hvordan han opplevde det da investorene tok over Start og hentet en haug av nye spillere. Sørlendingen byr også på en historie rundt et tyveri av et juletre i opprykksrusen etter at Start ble klar for eliteserien i 2019.

Etter planen

– I planen vår for spillerlogistikk står det at vi ønsker en snittlader på pluss-minus 25 år. Vi ønsker å ha mange spillere i alderen 21–26 år, så vil vi ha unge utviklingsspillere og noen erfarne og robuste. Det er en bevisst strategi at det har blitt som det er nå med andre ord, sier sportssjef Bjørn Erik Melland.

Han sier videre at de yngste spillerne i A-stallen helst skal være lokale spillere, men også utviklingsprosjekt som Mamadou Diaw fra Senegal skal det være plass til.

Snittalderen har gått ned

Sunnmørsposten har sett på hvordan snittalderen var på AaFK-spillerne som fikk spilletid i eliteserien i fjor. Det var 30 spillere som fikk alt fra ett innhopp til å spille fast på laget. Snittladeren på disse spillerne var på 26,5 år. Snittalderen fra i fjor til slik A-stallen er i dag, har dermed gått ned med nesten to år.

– Det er fint, det. Vi har mange gode og unge spillere på veg opp, så er det viktig at de etablerte er med på å få ut potensialet i dem. Vi har et forholdsvis ungt lag, som er akkurat slik vi vil ha det. Vi bygger opp et lag for framtida, og derfor er det bra at snittladeren går ned, sier Lars Arne Nilsen.

Seks til åtte utviklingsspillere

Men AaFK-treneren er veldig klar på én ting: Det viktigste er å vinne mange fotballkamper i år.

– Vi må ha et ungt lag som tåler mye trening, slik det ikke bare blir restitusjon mellom kampene, men et lag som tåler å bare kjøre på med treninger.

Men det er ikke bare positivt å ha for mange spillere fra 21–26 år, som ofte ønsker å komme seg videre i karrieren. Det er viktig med kontinuitet i spillergruppa, ifølge Melland.

– Hvis vi har for mange gamle spillere, kan det fort gå utover toleransen når det gjelder trening. Hvis du har for mange unge kan det gå utover stabiliteten i prestasjonene. Vi må ha en fornuftig miks der. Vi er bevisst på å ha seks til åtte utviklingsspillere, men også spillere som kan starte kamper i denne kategorien, sier sportssjefen.

– Ganske tøffe krav

Melland er klar på at de ikke ønsker at snittalderen skal gå opp i de kommende sesongene.

– Jeg synes vi har et veldig fint snitt i spillerstallen. Vi håper snart at David Fällman er på plass, så har vi Michael Lansing og tre-fire rutinerte til som skal få ut potensialet i ungguttene. Det er viktig at de rutinerte setter standarden og viser hva slags krav som må ligge der, sier Nilsen og legger til:

– Det er ikke alle som vet hvilke krav som må ligge til bunns. Det er ganske tøffe krav i toppfotballen for å lykkes, og det er ikke sikkert alle skjønner det når de blir tatt opp fra juniorlaget. Vi har ei spillergruppe som begynner å bli bra, så har vi behov for å få inn Fällman og en midtstopper til, sier AaFK-treneren.