Brevet fra Viking AS og Viking FK, publisert i Aftenbladet tirsdag, får Kari Nessa Nordtun (Ap), Eirik Faret Sakariassen (SV) og Frode Myrhol (FNB) til å rykke ut.

De mener argumentene fra Viking-toppene er «tynne» og vil fortsatt stemme for å stille hele overtakelsen i bero.

Må ordne opp

Også MDG og Rødt er på det samme sporet.

– Det er ingen kommunal kjerneoppgave å eie et anlegg som dette. Vi vil heller bruke pengene på skole, barnehager og eldreomsorg. Problemene i Viking må de ordne opp i selv, sammen med sin bankforbindelse, SR-Bank, sier Kari Nessa Nordtun (Ap).

Eirik Faret Sakariassen (SV) var selv på tribunen da Viking sist helg vant sin siste eliteseriekamp på en stund. Han hevder at det selv ikke blant de mest hardbarkede supporterne er noen forventning om at Stavanger kommune skal bla opp for å redde situasjonen.

– Etter min mening bør aksjonærene bruke det de har fått i skattelette fra Siv og Erna til å redde Viking, sier Sakariassen.

Breddeidrett

Frode Myrhol (FNB) har ikke tro på Jåttåvågen som et nytt senter for breddeidrett.

– Det ville være mye bedre for breddeidretten å bygge 7–8 nye kunstgrasbaner rundt i bydelene. Nå viser det seg jo at en av de lokale klubbene, Forus & Gausel, overhodet ikke er interessert i treningstid i Jåttåvågen. Jeg tror også at attraktiviteten ved å spille på Viking stadion eller på treningsbanen vil forsvinne den dagen det legges kunstgras der. Hvorfor skal fotballspillere ta turen helt til Jåttåvågen, bare for å spille på en annen kunstgrasbane, spør Myrhol.

Myrhol, som selv har erfaring som fotballeder på Sunnmøre, tror ikke på Viking-ledelsen når de skriver at en konkurs vil kunne føre til tap av lisens, ras i divisjonssystemet og i verste fall oppløsning.

– Dette er skremselspropaganda. Lisensen ligger i Viking FK ikke i Viking AS. Skulle AS’et gå konkurs, vil det uansett dukke opp nye løsninger i ettertid, mener han.

– Bør kommunen bidra hvis man kommer i den situasjonen?

– Ikke ved å gå inn selv, men kommunen kan bidra ved å legge forholdene bedre til rette, sier Myrhol.

Slå sprekker

De tre gruppelederne håper å slå sprekker i flertallskonstellasjonen i bystyret ved sitt utspill. Dersom for eksempel KrF og Pp sluker argumentasjonen om at kommunens penger heller bør brukes til skole og eldreomsorg, de samme partienes absolutte kjernesaker, vil det være et knappest mulig flertall (34–33) for å stoppe hele prosessen.

Eirik Faret Sakariassen mener at også Frp bør gå i seg selv.

– Det er ikke et parti som i opposisjon har vært mer ivrig enn Frp når det gjelder å snakke om kommunens kjerneoppgaver. Hvis de nå som en del av flertallet, i en situasjon der kommunen mangler penger, plutselig regner overtakelse av et stort stadionanlegg som viktigere enn skole og eldreomsorg, da kjenner ikke jeg partiet igjen, sier han.

Har investert

Kommunen har alt investert store summer i Viking stadion. Blant de viktigste argumentene for å gå inn vil derfor være behovet for å beskytte kommunens egne verdier, og fortsatt kunne styre utviklingen av stadionanlegget.

I følge et notat fra rådmannen, lagt fram i forrige uke, skal stadionsaken først behandles i formannskapet før den legges fram for bystyret 11. desember.

Formannskapsbehandlingen blir torsdag til uken, og rådmannens innstilling blir offentlig fredag. Aftenbladet har alt skrevet at den ventelig ikke vil inneholde en endelig konklusjon, men heller overlate til politikerne å velge mellom tre scenarier: Full overtakelse, en leieordning eller fingrene av fatet.

Stig H. Christiansen er styreleder i Viking AS og har deltatt på vegne av Viking i forhandlingene med kommunen. Han er betinget optimist før saken skal avgjøres.

- Basert på det jeg hører, tror jeg det er grunnlag for en modell som er bra for regionen, kommunen og Viking, sier han til Aftenbladet.