Andreas Bakkerud har god grunn til å smile. Andreas Bakkerud har god grunn til å smile. Foto: Ned Alley, NTB Scanpix

Bakkerud ble historisk: – Det er litt uvirkelig

Bergenseren ble førstemann til å vinne alle de fire innledende omgangene i en VM-runde i rallycross.

24-åringen innledet med å vinne begge heatene lørdag. Og i solskinnet søndag fortsatte Bakkerud den imponerende kjøringen.

– Jeg tenkte litt på det da du sa det. Tar jeg starten, kan jeg klare det, var det jeg tenkte før det siste heatet, sier Bakkerud til NTB.

– Det er litt uvirkelig. Jeg lever guttedrømmen. Det er dem som står oppe på tribunen som har gjort dette mulig, og som gjør at jeg kan leve et liv med motorsporten, fortsetter bergenseren.

Over 300 bergensere har tatt turen til Trøndelag for å følge Bakkerud i VM-runden på norsk gjort.

Ingen nordmann har klart å vinne VM-runden på Lånkebanen i Stjørdal.

– Det verste som kan skje er at vi ikke får start på bilen, at drivakselen ryker eller jeg gjør en tjuvstart, sier Bakkerud.

Vil grine og spy

Han sikter mot sin fjerde VM-rundeseier, men våger ikke ta noe for gitt.

– Før start har du bare lyst til å grine og spy, men så fort det grønne lyset kommer på, er alt glemt. Jeg vet at jeg må være så nervøs for å være skjerpet, sier Bakkerud om presset som følger med det å kjempe i verdenstoppen.

– Hvem er viktigst, du eller bilen?

– Det er en god kombinasjon.

Ingen har vært i nærheten av true Bakkeruds knallsterke tider. Petter Solberg har skrudd på bilen for å gjøre den konkurransedyktig etter utfordringer med giringen.

Det ga resultater i det fjerde og siste heatet, der Solberg ble toer bak Bakkerud. Hele 1,769 sekunder skilte de to beste.

Ingen reprise

Bakkerud tar med seg 16 poeng fra de innledende rundene, mens Solberg med sine 13 tok innpå to i sammenlagtkampen mot VM-leder Mattias Ekström.

De norske duellantene unngikk hverandre i semifinalen Dermed kan man legge fjorårets duell til side.

I fjor ødela nettopp Bakkerud de norske mulighetene på Lånkebanen. Han feide inn i Petter Solberg, og sørget dermed for at finalen gikk uten nordmenn. Den episoden har irritert dobbelt verdensmester Solberg betraktelig.

– Du kan si det sånn, at dersom jeg ligger bak ham (Bakkerud) i semifinalen, så kjører ikke han finalen, sier Solberg til NTB før han raskt retter seg selv og poengterer at han ikke har noen hevnplaner:

– Jeg bare tuller. Jeg kommer aldri til å gjøre det samme. Du vinner ikke VM om du kjører slik, sier Solberg.

Og nå blir det tidligst norsk drama i en eventuell finale.

Jobbet på spreng

Den norske duellen har fått mye oppmerksomhet. De to landsmennene er bitre rivaler, samtidig som de har gjensidig respekt for hverandre.

Bilene til de to norske rallycrossførerne er den store snakkisen i Trøndelag. Solberg sliter med girkassen, mens Bakkerud suser fra alle.

Flere omtaler Bakkeruds bil som den mest suverene som er sett i en enkelt VM-runde i rallycross. Men det snur fort. For Solberg var i samme posisjon under runden på Lydden Hill nylig.

Og i et heat fire viste Solberg at nattens hektiske jobben med bilen begynner å gi resultater.

Semi-finalene og finalen kjøres søndag ettermiddag. Forhåpentlig kan Bakkerud fortsette knallkjøringen han har vist gjennom helgen.