– Jeg fikk det med meg. Det er bare fælt når det blir sånn, det er kaldt og man må ta vare på seg selv. Det viktigste er å få i seg varme og næring, så blir det bra, sier Kalvå, som lørdag sikret karrierebeste på den ti kilometer lange klassiskdistansen.

Trønderen fra Lundamo var et eneste stort glis i pressesonen etter verdenscuprennet på Beitostølen. I sterk kontrast til flere av rivalene.

For flere av dem var sterkt preget av kulden som herjet i morgentimene og frem til damenes rennslutt mellom 11:00 og 11:30 lørdag.

Gradestokken viste enkelte steder av løypen temperaturer ned på 20 minusgrader. Det er helt på FIS (Det internasjonale skiforbundets) kuldegrense.

Dagens vinner, finske Kerttu Niskanen, hakket tenner i pressesonen. Frida Karlsson som ble nummer tre var så kald at hun droppet premieseremonien.

Kort tid etter rennet måtte den svenske stjernen hjelpes ut av målområdet.

– Jeg frøs og fikk varme meg i stedet, sier en skjelvende Frida Karlsson til VG på spørsmål om hvorfor hun droppet seremonien.

Karlsson klarte å gå for egen maskin gjennom pressesonen, men støtteapparatet var aldri langt unna.

ALENE PÅ PALLEN: Anne Kjersti Kalvå (t.v.) og Kerttu Niskanen var de eneste som møtte opp til seiersseremonien. Frida Karlsson prøvde å få tilbake varmen i kroppen og kom ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB

En annen stor profil som slet var Jessie Diggins. Amerikaneren gikk inn til sjetteplass, men kort tid senere ble hun liggende ved en bås et steinkast fra målområdet i lang tid.

Der fikk hun hjelp til å skifte tøy, fikk et svært teppe over seg og ble varmet av servicepersonell i lang tid.

Hun orket ikke å stille til intervju med den skrivende pressen. Til NRK sier hun imidlertid følgende:

– Jeg vet egentlig ikke hvor lenge jeg lå der. Jeg er virkelig utslitt, kald og sliten. Jeg kommer til å bli ok, men jeg er ganske utkjørt, sier Diggins til kanalen.

SLET ETTER RENNET: Frida Karlsson, her underveis på lørdagens 10 kilometer klassisk på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Enorm Kalvå-opptur

For Kalvå var det tydeligvis ikke vanskelig å holde varmen. Hun gikk tøft fra start, men holdt koken gjennom samtlige ti kilometer.

I målområdet ble hun møtt av flere av lagvenninnene som samlet seg rundt henne. Enkelte tørket tårer.

– Det er en stor opplevelse å stå her i mål med jentene (på laget). Det er stort at de er glade på mine vegne, sier Kalvå selv.

ET ENESTE STORT GLIS: Anne Kjersti Kalvå, her i pressesonen etter rennet på Beitostølen lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

30-åringen fra Lundamo har vært svært nære tidligere i år. To ganger, både i klassisk og fristil, har hun vært bare tideler fra pallplass. Denne lørdagen på Beitostølen skulle hun klare det.

– Det var deilig, endelig, det var godt, sier hun med et eneste stort og bredt glis.

En annen som var stolt var Stig Rune Kveen. Landslagstreneren fra Trøndelag har fulgt opp Kalvå spesielt før årets sesong.

– Det er ubeskrivelig bra. At Anne Kjersti klarer å komme på andre, det er veldig bra. Hun er foran skjemaet som vi har satt opp. Det er fantastisk, sier han.

– Det ble noen tårer?

– Ja, det ble et par, må han erkjenne.

SEKUNDERTE: Stig Rune Kveen, her på sekunderingspost der Anne Kjersti Kalvå passerte et par ganger gjennom lørdagens ti kilometer. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kalvås skigåing imponerte også ekspertisen.

– Jeg er imponert over måten du går på ski. Du har tatt store steg teknisk, sier NRK-ekspert Therese Johaug mens hun ser Kalvå i øynene.

– Hun har en helt annen ro og fremdrift enn tidligere, sier hennes kollega Fredrik Aukland.

FIKK DET TØFT: Jessie Diggins får her hjelp av støtteapparat ut av målområdet på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Verdenscuplederen Tiril Udnes Weng (26) kom på 7. plass - i overkant av forventningene.

Hun har ikke hatt et eneste dårlig renn så langt denne sesongen. Etterpå hyllet hun lagvenninnen som går under kallenavnet «AK».

– Vi har fortsatt ingen ener, men vi får satse på at det blir en seier eller to i løpet av sesongen, sier hun til NRK.

Heidi Weng skuffet på Beitostølen og ble nummer 15.