Spesielt skaden er en faktor som har preget Nadal nylig og som kan spille en rolle i møtet med Ruud i French Open-finalen søndag.

Etter semifinaleseieren mot tyske Alexander Zverev fredag, fikk Nadal spørsmål om smertene på innsiden av foten ved ankelen.

Spanjolen har levd med det som kalles Mueller-Weiss-syndrom i mange år, og han har selv sagt at det ikke finnes behandling mot smertene.

– Jeg vil heller tape søndagens finale og få en ny fot. Jeg ville vært fornøyd med livet mitt med en ny fot. Å vinne er nydelig, men livet er mye viktigere enn en tittel. Spesielt etter den karrieren jeg har hatt, svarte Nadal, skriver Marca.

– Hverdagen er vanskelig

Ifølge nyhetsbyrået AFP, som har snakket med en fransk professor, handler skaden om en tilstand der man mister blodtilførselen i beinet ved ankelen. Det kan lede til celle- eller vevsdød.

Den kroniske skaden har også sørget for mye trøbbel på tennisbanen den siste tiden. Så sent som i en ATP-turnering i Roma noen uker før French Open. Da røk han ut allerede i åttedelsfinalen. Han haltet i store deler av oppgjøret mot Denis Sjapovalov.

– Jeg lever med en skade. Ærlig talt, så er hverdagen min vanskelig. Det kan være frustrerende at jeg ikke kan trene ordentlig mange dager, ifølge CNN.

Ifølge kanalen har Nadal uttalt seg om skaden også før turneringen.

– Av og til plager foten min meg når jeg spiller. Du blir ikke bekymret hvis du ser meg hver dag. Jeg har alltid smerter i foten, spesielt etter å ha spilt en kamp i tre timer eller en lang trening. Da går jeg ganske dårlig etterpå.

– Kan ikke gå ordentlig

Eurosport-ekspert Christer Francke legger ikke mye vekt på skaden, men sier ting kan skje relatert til smertene dersom finalekampen mot Ruud drar ut i tid.

– Han har dager i hverdagslivet der han ikke kan gå ordentlig. Det er noe han ikke kontrollerer. Hvis finalen tar fire-fem timer, så kan han kjenne det i foten, noe som gjør at han ikke kan tråkke til.

– Det er i venstrebenet, som er stambeinet hans. Det er foten han starter mange av bevegelsene med. Den har fått mye juling den foten der, men grus er det beste underlaget sånn sett fordi det er mykere enn mye annet, vurderer Francke.

Ekspert på French Open

Men det er uansett én stor favoritt i French Open-finalen.

Casper Ruud spiller sin første finale i en Grand Slam-turnering etter den råsterke seieren mot Marin Čilić fredag kveld.

Nadal er i den andre enden av skalaen. Han har 21 seire i Grand Slam-turneringer. Spanjolen er i tillegg «ekspert» på French Open. På grusen i Paris har han en statistikk ingen andre kan matche. Han står med hele 13 finaleseirer.

Likevel er ekspertene klare på at Ruuds sjanse ligger i den fysiske dimensjonen.

– Casper er yngre og «freshere». Du så ham i kampen på fredag. Han var ganske uberørt. Fysikken er ekstremt viktig i Grand Slam-sammenheng, sier Eurosport-ekspert Christer Francke til VG og fortsetter:

– Du skal vinne mange femsettskamper gjennom turneringen. Nadal, med alle de skadene han har og den kroppen han må håndtere… Jo lengre det går, jo bedre er det for Casper. Han må håpe på en femmil i langrenn som de går to ganger, sier Francke.

– Skal se hvor langt du kan løpe

Franckes ekspertkollega i Eurosport, Mats Wilander, har vunnet French Open tre ganger på 80-tallet.

– Han (Ruud) må gjøre dette til et langrennsløp i fem timer, sier svensken til sin egen kanal og ber Ruud tenke følgende i finalen:

– Planen bør være at «jeg er 23, du er 36, og jeg skal se hvor langt du kan løpe».

Kan bli langvarig kamp

Og slik kan det bli.

Ifølge Francke ligger det nemlig an til en lang finaleaffære. Han tror på lange dueller fordi det er to grusspesialister som bygger opp spillet bak sin egen serve.

Men det så mener han at verken Nadal eller Ruud slår mange serve-ess, eller sagt på en annen måte: Slår en serve som alene gir poeng. Derfor vinner finaleduoen poeng med grunnslag, aggressivitet etter serve og lengre ballvekslinger til den andre gjør en feil, sier Francke.

– Det er litt sånn den spanske måten å spille på og basen Nadal er vokst opp med. Det har også Casper fra faren Christian, som er en slags avart, eller måte å spille på, etter svenskene.

  • Rafael Nadal og Casper Ruud møtes søndag klokken 15.00 og kan sees på Discovery+ og Max.