– Jeg vil nå nye steg som utøver. Jeg vil gjøre noe ingen andre har gjort før – å gå fra paraolympier til olympier. Jeg vet ikke om jeg klarer det, men jeg skal faen meg gjøre mitt beste, sier Kashafali til VG.

– Hvor stor utfordring er det?

– Jeg kan ikke tenke på hvor realistisk eller urealistisk det er. Jeg må bare jobbe dag inn og dag ut med alle mine krefter for å bli bedre, for å gjøre det mest mulig realistisk. Jo mer jeg trener, jo mer flaks vil jeg få, svarer parautøveren.

Til sommeren er det VM i ungarske Budapest, mens OL og Paralympics går i Paris sommeren 2024. Los Angeles er OL-verter fire år senere.

Sprinteren har en medfødt netthinnesykdom. Da han kom til Norge som flyktning fra Kongo i 2003 hadde han rundt 80 prosent syn, mens det nå er nede i rundt 2 prosent.

Han vant 100 meter i Paralympics i 2021 og satte personlig rekord på 10,43. Kravet for å få delta i VM eller OL for funksjonsfriske på 100 meter er 10,00.

Nylig fant Kashafali litt tilfeldig ut at han har rettigheter til å få seg en brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og nå er jobben utlyst via Stendi, Norges største omsorgsaktør.

– Jeg synes det er veldig skuffende at ingen har gitt meg beskjed om at jeg hadde rettigheter, ettersom jeg har vært i denne situasjonen siden 2018. Slik informasjon burde man få tak i, sier Kashafali.

– Det har vært en overveldende situasjon. Fra å ikke vite at jeg hadde rettigheter, til å finne det ut, og nå har det vært stor respons med over 15 søkere allerede. Mange har sendt meldinger og gitt fine tilbakemeldinger.

STOR PRESTASJON: Salum Ageze Kashafali jubler etter gullet i Tokyo under Paralympics i 2021. Foto: BOB MARTIN / AFP

– Hva vil en assistent bety for deg?

– Det vil gjøre min hverdag mye lettere, som gjør at ting også blir bedre på treningsbanen. Det er ikke treningen som er vanskelig i min hverdag, det er alt rundt. Ting har vært veldig kavete og slitsomt, alt fra å komme seg på trening, kjøpe klær eller lage mat. Jeg blir svimmel av å gå på butikken for eksempel.

Søknaden er skrevet med en god dose humor, som «Det er også kjekt om du kan ha halvt blikk på at eg ikkje forlater hjemmet med hybelkaniner i håret og møter i TV-studio med fjorårets julemiddag på slipset».

– Da jeg skrev annonsen tenkte jeg at jeg skulle skrive verdens beste annonse. Jeg vil ha folk som er litt «hakuna matata» og tør å si fra til meg.

MØTTE KONGEFAMILIEN: Salum Ageze Kashafali under en middag på slottet i fjor høst. Foto: Javad Parsa / NTB

I høst skiftet Kashafali trener etter mange år samarbeid med Jan Hermann Hordvik. Nå samarbeider 29-åringen med svenske Stephan Johansson, som har jobbet i norsk friidrett i en årrekke.

– Bakgrunnen var at jeg søker etter inspirasjon. Det er ikke noe spesiell grunn, men det ble slik. Jeg har kjent Stephan i mange år, forklarer Kashafali.

– Han er nysgjerrig og veldig flink. Han har tatt meg veldig godt imot. Det handler litt om noen nye tekniske ting og måten man legger treningen opp. Jeg er utrolig fornøyd.

Se takketalen hans under Idrettsgallaen i 2022: