SINT: Justyna Kowalczyk liker ikke at det er overvekt av renn i fristil kommende verdenscupsesong. SINT: Justyna Kowalczyk liker ikke at det er overvekt av renn i fristil kommende verdenscupsesong. Foto: NTB scanpix

Kowalczyk langer ut mot langrennstoppene: – En farse

Den polske legenden reagerer på flere endringer neste sesong.

Justyna Kowalczyk offentliggjorde nylig at hun legger opp som verdenscupløper og blir assistenttrener på det polske skilandslaget. Det stopper ikke 35-åringen fra å ha sterke meninger om utviklingen i langrennssporten.

Kowalczyk går på sin Twitter-konto hardt ut mot FIS’ avgjørelser rundt løpsprogrammet for kommende langrennssesong, ifølge den polske kanalen TVP.

Av 30 individuelle verdenscupkonkurranser sesong, skal 12 gås i klassisk stil, melder FIS. I Tour de Ski, som avvikles mellom 29. desember og 6. januar, går kun to av syv konkurranser i klassisk stil.

Det er denne fordelingen som gjør at den polske langrennslegenden reagerer.

– En farse, som jeg heldigvis ikke trenger å delta i lenger, skriver hun på Twitter.

Var verdens beste

Kowalczyk, som i flere år kjempet direkte mot Marit Bjørgen om å være verdens beste langrennsløper på kvinnesiden, var aller best i klassisk stil.

Hun vant både verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski fire ganger mellom sesongene 2008/09 og 2012/13. I mesterskap kan hun blant annet vise til to OL-gull og to VM-titler.

Kowalczyk, som hadde en nedadgående kurve de siste sesongene av karrièren, skal ikke gå individuelle renn i verdenscupen kommende sesong. Hun utelukker imidlertid ikke å stille i stafett for Polen eller i langløpskonkurranser.

Endringer

På den nylig avsluttede FIS-kongressen i Hellas, hvor Trondheim ble vraket som VM-by i 2023, ble flere endringer i verdenscupprogrammet diskutert.

En pågående diskusjon har vært om man skal fortsette med klassisk sprint og skiathlon. Langrennskomiteen i FIS valgte å beholde begge.

Vedtaket om å gjøre herrestafetten kortere i verdenscup og VM gikk ikke gjennom. FIS-styret har bedt om at saken skal tas opp på nytt til høsten.

Kommende sesongs høydepunkt i langrennssesongen er ski-VM i Seefeld fra 19. februar til og med 3. mars.