Petter Northug er sterkt kritisk til at Therese Johaug gikk siste etappe i VM-stafetten. Petter Northug er sterkt kritisk til at Therese Johaug gikk siste etappe i VM-stafetten. Foto: Ole Martin Wold, NTB scanpix

Northug feller nådeløs dom over landslagstrenerne

– En taktisk bom, sier Petter Northug etter stafettmissen.

SEEFELD/OSLO: Da laguttaket var klart, sperret mange opp øynene. Var det riktig å sette Therese Johaug på siste etappe?

Da VM-stafetten skulle avgjøres, hentet Johaug 20 sekunder på Sveriges ankerkvinne Stina Nilsson. Men Nilsson avgjorde stafetten inne på stadion.

Da kom kritikken mot landslagsledelsen – blant annet fra 13 ganger verdensmester Petter Northug.

– Hvorfor skal vi ikke bruke Therese på en etappe der vi kan få et forsprang? Det er taktisk bom på laguttaket. Johaug på en tredjeetappe, som kan gå ut i tet med mer ro, tror jeg kan gjøre mye mer enn når hun må jage bak som hun måtte nå, sier Northug til TV 2 – som han jobber for under mesterskapet.

  Trenerens forklaring

  Northug legger også til at det er «bedre å bli nummer tolv enn nummer to» i en mesterskapsstafett.

  Etter fire strake VM var Norges gullrekke brutt. I kjølvannet av stafetten flokket journalistene seg rundt landslagsledelsen.

  «Alle» ville vite hvordan trener Ole Morten Iversen evaluerte uttaket – med sølvfasiten i hånd.

  – Vi hadde flere ulike alternativ, sier Iversen i intervjusonen.

  – Til slutt valgte vi dette, og det står jeg for. Jeg angrer ikke. Det er dette som gagner laget best, og det står jeg for. I dag var bare de fire svenskene litt bedre enn vi fryktet og ventet, legger han til.

  Ole Morten Iversen forsvarer laguttaket. Ole Morten Iversen forsvarer laguttaket. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

  – Johaug virket ikke helt overbevist om at det var en god idé at hun skulle gå ankeretappen.....

  – Men hadde du spurt de ti norske landslagsjentene om hvem som ville gå mot Nilsson på ankeretappen, tror du at du hadde fått opp mange hender? spør Iversen retorisk.

   – Vi bør gi honnør til trenerne

   Ingvild Flugstad Østberg har gått sisteetappen for Norge i verdenscupen denne sesongen. Denne gangen falt valget på Johaug – den foreløpige VM-dronningen.

   – Det er en tøff oppgave å gå ut sist for Norge. Jeg synes jeg har taklet det bra når jeg har gjort det, og det synes jeg Therese gjorde i dag også, sier Østberg, som understreker at uttaket var riktig.

   I svenske medier blir det norske laguttaket fremstilt som et feilgrep. Men hele det norske apparatet her i Seefeld sto på sitt og forsvarte uttaket.

   Rett etter målgang ble assistenttrener Geir Endre Rogn spurt om hvorfor Johaug gikk siste etappe.

   – Det var på grunn av forholdene. Vi tenkte det kom til å bli veldig tungt å gå, og da tenkte vi at hun kunne avgjøre før oppløpet. Med fasit i hånd ble det feil, men samtidig var det veldig nær, sier Rogn.

   I sin første VM-stafett som ankerkvinne klarte ikke Therese Johaug å avgjøre til Norges fordel. I sin første VM-stafett som ankerkvinne klarte ikke Therese Johaug å avgjøre til Norges fordel. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

   Planen var at Johaug skulle parkere Nilsson på den siste etappen. Men Astrid Uhrenholdt Jacobsen tapte 18,8 sekunder på tredjeetappen. Dermed ble Johaugs oppgave vanskelig.

   – Det er veldig lett å si at vi burde disponert annerledes, sier Uhrenholdt Jacobsen.

   – Men jeg synes vi heller skal gi honnør til trenerne. De turte å tenke annerledes. Vi klarte å forutse hvordan svenskene skulle disponere sitt lag, og har satt opp en oppstilling som skulle nøytralisere dem. Men det vi ikke kan kontrollere, er at både Stina og Charlotte overpresterer i dag, fortsetter hun.