Sergej Ustjugov og Alexander Bolshunov kan gi Johannes Høsflot Klæbo kamp om gullene dersom de velger å møte opp i Sør-Korea. Sergej Ustjugov og Alexander Bolshunov kan gi Johannes Høsflot Klæbo kamp om gullene dersom de velger å møte opp i Sør-Korea. Foto: NTB scanpix

Russiske skistjerner vil delta i OL under nøytralt flagg

Hadde intern avstemning om de skulle dra til OL eller ikke.

IOC utestengte tirsdag Russland fra OL i Sør-Korea neste år. Men de holdt døren på gløtt for russiske utøvere som ikke er innblandet i dopingskandalen, og som vil konkurrere under det olympiske flagget.

Til svensk TV sier den russiske landslagssjefen i langrenn, Markus Cramer, at langrennsutøverne hadde en intern avstemning om utøverne som har mulighet til det skal delta.

Resultatet var tydelig, de som ikke var innblandet i dopingskandalen fra Sotsji-OL kan dra til OL under nøytralt flagg.

– Til slutt er det opp til utøverne selv, sier Cramer til SVT Sport.

Det betyr at sterke navn som Sergej Ustjugov og Alexander Bolsjunov likevel kan gi de norske utøverne sterk kamp om OL-medaljene. Ustjugov fant to gull under forrige mesterskap i Lahti.

For at utøverne skal få en invitasjon fra IOC, må de innfri noen hovedkrav:

  • Utøveren må være kvalifisert til OL i henhold til de kvalifiseringskravene som eksisterer.
  • Utøveren har ingen tidligere dopinghistorikk. (Det vil si at en utøvere som har sonet en dopingstraff får ikke være med).
  • Utøveren må ha gjennomgått en førolympisk testing slik den er blitt anvist av en arbeidsgruppe.
  • Utøveren må også ha gjennomgått all annen ekstraordinær testing som arbeidsgruppen har anbefalt.

Utestengelsen av Russland er et resultat av den systematiske dopingen som ble avslørt i McLaren-rapporten i fjor. Flere russiske utøvere, blant annet Aleksandr Legkov, er utestengt fra OL på livstid, og mistet medaljene sine fra Sotsji-OL i 2014.

Det var lenge usikker om Russland ville boikotte OL etter utestengelsen, men landets president sa at de ikke ville stanse utøvere som deltar under nøytralt flagg. De får ikke gå med russiske drakter, og nasjonalsangen blir ikke avspilt dersom de vinner gull.

I tillegg fikk Russland en bot på over 100 millioner kroner, og Russlands visestatsminister Vitaly Mutkov er også utestengt fra lekene på livstid.