Charles Tjessem har stått bak grytene i mange år. Nå har han funnet en ny lidenskap. Charles Tjessem har stått bak grytene i mange år. Nå har han funnet en ny lidenskap. Foto: Vold, Håkon / DIGITALT

I 2003 vant nordmannen Bocuse d'Or. Nå er det andre oppgaver som opptar mesterkokken.

Charles Tjessem har VM-gull og har vært kaptein på landslaget. Kokkelandslaget. Han har lært mye av idretten.

SANDNES. De siste dagene har mesterkokken, han som vant gull i selveste Bocuse d`Or i 2003, vært en viktig brikke under Blinkfestivalen.

Det er han som sørger for at langrennsløperne på rulleski stoppes når de har gått over mål i høy fart.

Vis fakta ↓
Charles Tjessem

Tidligere har han engasjert seg i Kidcampen, der unger lærer å gå på ski. Den minste sønnen, som snart er 12 år, er blitt instruktør der. Han satser på langrenn.

Charles Tjessem viser stolt frem trofeet som beviser at han vant VM i kokkekunst i 2003. Foto: Kallestad, Gorm

– Jeg vet ikke om jeg er oppgradert eller nedgradert, sier Tjessem, som tar imot svette kropper når de er ferdig med spurten.

Etter et langt liv bak grytene, der han har jobbet på en rekke topprestauranter, men også hatt sitt eget, har han sett at de to sportene har mye til felles.

Matlaging og toppidrett handler om å trene, få frem kvalitet, holde fokus og prestere når man skal.

– Men dagsformen kan nok utgjøre en større forskjell hos en toppidrettsutøvere, sier han til Aftenposten.

Charles Tjessem har tatt imot vinner av kvalifiseringen i skiskyting, Vetle Sjåstad Christiansen. Da må båndet som må til for å registrere tid, fjernes. Foto: Rune Helliesen/Axelar

Var kaptein for Norge

Tjessem vet hva han snakker om. Det å lede et landslag som skal plukke ut råvarer av ypperste klasse, være kreativt og kunne konkurrere, handler om gode forberedelser.

Da han selv skulle forberede seg til det som mange sier er VM, søkte han hjelp via Olympiatoppen. Da kom han i kontakt med tidligere landslagstrener i skøyter Hans Trygve Kristiansen, som i sin tid hadde ansvaret for Johann Olav Koss, Kjell Storelid, Ådne Søndrål, Geir Karlstad og mange andre storheter. Tjessem fikk Kristiansen som mentor, gode råd og hjelp til å være på hugde da det gjaldt som mest.

Han vant den konkurransen i Frankrike.

Den skal tidlig krøkes. Godt å få hjelp på Kidcampen av Charles Tjessen. Foto: Arild Aarnes/Axelar

Mange strenger å spille på

Nå gjør han gjerne dugnad for Sandnes langrenn, som sønnen går for.

Tjessem skryter av rogalandsklubben.

– Det er et fantastisk miljø der. Selv om de enkelte årsklasser ikke har så mange utøvere som i håndball og fotball, er de flinke til å lage gode miljøer. Det å få utøvere sammen fra ulike klasser er veldig unikt.

Selv spilte Tjessem fotball og volleyball da han var yngre, og han går litt på ski i dag.

Derfor synes han det er fint å se verdens beste langrennsløpere på nært hold, og gjennom dugnad få bidra i denne festivalen som har fått et så godt renommé.

Det koster ikke noe å komme inn, selv på tribunen, det er flere gratis konserter og lørdag var det gratis lunsj til befolkningen i Sandnes sentrum.

Aktive fra mange nasjoner skryter av opplegget, og det var et like stort felt som under et verdenscuprenn. Aktive fra 19 nasjoner har vært i Sandnes den siste uken.

Vinnerretten i Bocuse d`Or, kjøttrett – oksefilet Barlaug. Foto: Vold, Håkon / DIGITALT

Måtte lære fort

– For meg har det vært en bratt læringskurve, ler Tjessem.

Han har vært livredd for at de aktive skulle skade seg.

I byen har han hatt restaurantene Charles og De og Mondo, men nå er det Villa Skeiane som gjelder.

– Restauranten har Norges særeste åpningstider. Åpent for lunsj hver fredag og annenhver lørdag, ved siden av forespørsel.

– Hvorfor det?

– Fordi vi ønsker å ha en familie, svarer Tjessem. Han forteller at kona er ansvarlig for restauranten, inkludert vin og dekor. Selv står han bak grytene.

– Kokkeyrket er en tøff bransje. Du er på jobb når andre har fri.

– Du har satset mye den tiden du ble verdensmester. Det er jo også maksimal ytelse?

– Ja, det er toppidrett. Men nå har jeg lagt fra meg konkurranseinstinktet, legger han til.