Årim tester ut fjernavlesning av tette tanker i Brusdalen, noe som skal gi behovsprøvd tømmming og dobbel sikkerhet.
Ålesund kommune får pålegg om å bedre internkontrollrutinene til vannverket, og får frist til 1. desember med å få dette på plass.
Engasjerte naboer og Norges Miljøvernforbund har bedt kommunen sjekke mulige miljøgifter i et område i Vasstranda, der kostebiler skal ha blitt observert å dumpe gateoppsop.
Mattilsynet synes «Stikk ut» er et flott tiltak. Men ikke alle steder.
MarinEquip AS ar utvikla eit heilautomatisk doserings- og kontrollsystem for desinfisering av drikkevatn i den marine marknaden.
En analyseprøve viste farlig forurensning av masser nedenfor deponiet «Belsen» i vinter. Etter en mer omfattende kartlegging ved tre deponi i Vasstranda, pustes det likevel lettet ut.
Ingen naboer har hittil protestert mot en eventuell bygging av et vannbehandlingsanlegg på ei industritomt i Brusdalsvegen 208. Naboene på Rødset vil ikke ha et anlegg i sitt nærmiljø. Rundt 75 kroner skiller de to løsningene for den enkelte vannabonnent.
Etter at noen har gjort sitt fornødne og tørket seg i vannkanten til drikkevannskilden Brusdalsvatnet, vurderer kommunen bedre skilting som mulig tiltak.
Rådmannen i Ålesund er villig til å betale 50 millioner kroner ekstra for å bygge et nytt vannbehandlingsanlegg i Brusdalsvegen 208 istedenfor på Rødset.
Når det nå utarbeides en forvaltningsplan for Brusdalsvatnet for å sikre drikkevannskilden for framtida, kan tillatt hastighet du kjører gjennom Brusdalen bli redusert.
Ålesund kommune er kalt inn på teppet til NVE, etter flere meldinger om lav vannføring i Brusdalselva og Spjelkavikelva.
Norges Miljøvernforbund er sterkt kritisk til at Ålesund kommune vil benytte Brusdalsvatnet også som kilde til reservevann for fremtiden, i motsetning til hva mange andre kommuner gjør.
Etter krav om miljøundersøkelser har Ålesund kommune selv undersøkt forurensning fra deponi rundt drikkevannskilden Brusdalsvatnet. Men Mattilsynet vil ha grundigere undersøkelser utført av fageksperter og har gitt kommunen utsatt frist.
– Vassverka på Sunnmøre er generelt godt utstyrt og har gode rutinar. Ein skal ikkje vere redde for å drikke vatn som kjem frå kraner her.
Siste ti åra har Herøy Vasslag brukt 98 millionar kroner på å sikre folk i Herøy reint og godt drikkevatn.
Over 500 tonn oljeforurenset masse, deler av dette klassifisert som farlig avfall, er fjernet fra en næringseiendom i nedbørsfeltet til drikkevannskilden Brusdalsvatnet. Ingen er sikre på hva som kan ligge igjen på andre deler av eiendommen.
Mattilsynet har gitt Ålesund kommune ny frist for å ferdigstille en fullgod reservevannsforsyning.
– Halvparten av Brusdalsvatnet ligger i Skodje. Da er det underlig at vi skal bruke tid og krefter på å lage regler for forvaltning av drikkevannskilden før den nye kommunen er en realitet.