Tema

onsdag 21.08 2019

Matfestivalen feirer 35 år på nytt sted

På Skateflukaia og Skansekaia er de i gang med å rigge opp til årets matfestival. Plasseringen er kanskje den største nyheten av året for festivalen som tidligere har vært å finne ved St. Olavs plass.

lørdag 27.07 2019

Ekte sommer i Stråleby:

– Folk strømmer til torget

Strålende sol og en sval bris gir ideelle forhold på Kiperviktorget. Byfolket setter stor pris på matvogner med internasjonal mat og lokal is.

lørdag 20.07 2019

Skriv doktorgrad om klippfisk

– Mykje meir enn berre mat

Då Trudi Henrydotter Eikrem leitte etter informasjon om klippfisk i portugisiske arkiv, snubla ho over ei rekke oppskrifter. Det blei det kokebok av.

torsdag 18.07 2019

Miljø:

Flere tar i bruk appen som vil redusere matsvinn

Igjennom appen To Good To Go kan du bli en matredder.

lørdag 22.06 2019

Få kalorier, mye proteiner og uten sukker: Tolv sunnere iskremvalg i sommer

tirsdag 18.06 2019

Skal berge mat i turistbygda

No blir også det første hotellet i Geiranger med på ordninga To Good To Go, for å hindre matsvinn.

mandag 17.06 2019

Dei vil gje deg ein smak av Sunnmøre

Spekekjøt, røykt laks og kaldt øl – eller berre saltvatn på tunga. Alt saman er smaken av Sunnmøre.

torsdag 02.05 2019

Gave til Matfestivalen

200.000 til gode matvaner

Matfestivalen har fått 200.000 kroner for å få barn og unge til å like fisk.

mandag 01.04 2019

«Store muligheter i tare»

Det er flust av tang og tare langs norskekysten.

tirsdag 29.01 2019

Kiwi, Rema og Coop Extra med over 100 nye butikker

De tre ledende lavpriskjedene skal åpne 113 nye butikker i løpet av året. Etableringskappløpet kan føre til en overetablering, erkjenner Kiwi-sjefen.

lørdag 12.01 2019

Dybvik Klippfisk vant pris i matkonkurranse

Klippfiskprodusentene i Sula stakk av med prisen «Årets sjømat foredlet» under årets matkonkurranse i Det Norske Måltid.

lørdag 15.12 2018
33

Ålesund - et eldorado for matelskere

Skal du ut og spise middag i Ålesund sentrum? Med nesten 2.000 spisestoler på 32 restauranter har utvalget aldri vært større i Ålesund sentrum.

tirsdag 02.10 2018

Leder tirsdag 2.oktober:

«Matjord som går tapt i dag, vil vi først kunne få attende etter ei ny istid»

Matjord må sjåast på som ein ikkje fornybar, avgrensa ressurs.

lørdag 15.09 2018

Fransk variant:

Mmmm, høst og tid for eplekake

onsdag 12.09 2018

Kronikk:

«Våre minste fortener det beste»

Kronikk om måltid i barnehagen.

søndag 26.08 2018
7

En god, gammeldags bylørdag

Sild i tønne på Matfestivalen

Kongens gate var full av mennesker, dufter, smatting, smil og latter, da ålesunderne sørget for en skikkelig bylørdag.

tirsdag 31.07 2018
5

Arnstein Hansen lever livets glade dager i hagen i Spjelkavika:

Sjølberga av pallekasser

Tre paller, et lag med duk, to pallekasser fulle av jord. Alt stablet i høyden. Så enkelt kan det gjøres.

lørdag 28.07 2018
12

Lokal mat direkte til lokale fat

Sal av kortreist mat, direkte frå bonde til forbrukar. For eit halvt år sidan fekk Ålesund ein av landets første rekoringar, ein direktelink for kjøp og sal av lokalprodusert mat.

mandag 16.07 2018

«Spis deg ut av kjøleskapet før ferien»

Sommeren er her, og mange drar snart på ferie. Husker du å spise deg ut av kjøleskapet før du reiser bort?

Handel:

«Søndagsåpent om sommeren»

mandag 09.07 2018

Inviterer til heilaftan i Friheim i september:

Miksar mat og musikk

Prisvinnande ostar på LP-plater, hjortetartar i leirduer og klippfiskcarpaccio med havtrøffelsaus. Alt blir servert i Friheim med tilpassa musikk krydra med humor og sprelske påfunn.

lørdag 23.06 2018

Når restauranten er reisemålet:

Her får du verdens beste mat

For matglobetrottere er listen over verdens 50 beste restauranter gull verdt.

onsdag 06.06 2018

Åpnet fredag – slik ser det ut på innsiden:

Klar – ferdig – Bro!

– Det er et stykke mellom det ferdige resultatet og den første ideen vår for lokalene - kulturkafé og «nåkke taco».

tirsdag 17.04 2018

Lokale gründarar med ny nettportal:

No kan du kjøpe mat på nett frå lokale produsentar

Lokale gründarar lanserer ny nettportal der du kan kjøpe mat frå produsentar i ditt nærområde.

mandag 12.03 2018
1

Nettlege blei rasande av denne reklameplakaten:

– Ungdom spør meg om det går an å operere ut ribbein for å sjå tynnare ut

torsdag 22.02 2018

Sushi og burger fra bunnen på kokkekurs i vinterferien

– E laga mat hjemme hver torsdag. Tror dei bli overraska neste gang hvis e servera sushi.

fredag 02.02 2018

Savner mer lammekjøtt

Blir nedringt av frustrerte forbrukere som ikke får tak i lammekjøtt.

torsdag 18.01 2018

Prøver igjen å skape liv i Apotekergata 2

Skal servere ujålete burgere med amerikansk vri

Real American Steakhouse blir navnet på restauranten som skal forsøke å skape nytt liv i Apotekergata 2.

torsdag 11.01 2018
4

Byr på is som smelter på tunga

Du vet den følelsen når iskremen smelter på tunga? Den har kokken Dirk Kiefer kalt "Lamella".

tirsdag 19.12 2017

Hotellene kaster seg på «Too good to go»

Frokosten ut til folket

Frokost- og lunsjrettene fra noen av hotellene i Ålesund selges nå videre i stedet for å havne i søppelkassa.

onsdag 29.11 2017

Nytt liv i den gamle møbelfabrikken til Helland Møbler i Stordal:

No skal salat dyrka på avfallsstoff av fisk ut til Facebook-kundane

– Dette er framtida. Japan har brukt metoden med plantefabrikk lenge, fortel gründer Vibeke Evensen.

fredag 22.09 2017

Forlater Klippfiskakademiet:

Fra matmisjonær til smaksjakter

– Dette er så spennende at jeg ikke kunne si nei da forespørselen kom.

Mindor Klauset gir seg på Klippfiskakademiet:

– Klauset skal ha all ære for at akademiet bærer seg økonomisk

Nye krefter er iferd med å overta med å overta på Klippfiskakademier.

torsdag 24.08 2017

Matfestivalen i Ålesund:

En smak av det aller beste fra Portugal

Det er ingen kulinariske smågutter som går til topps i konkurransen om å bli «Årets kokk» i Portugal. Under matfestivalen kan opptil flere av dem påtreffes i et telt på Sankten.

onsdag 23.08 2017

– Hva er smaken av Ålesund?

Vi stilte samme spørsmål til seks personer. Sjekk hva de svarte:

Presenterer «Klippfiskboka» under Matfestivalen

– Det burde lukte klippfisk i hele Ålesund

En kjærlighetserklæring til klippfisken, kaller Bjørn Gunnar Tafjord det når «Klippfiskboka» presenteres for publikum.

onsdag 16.08 2017

Matfestivalen og kokkelauget inviterer til buffé i Korsatunnelen

Skal sette klippfiskrekord

Flere hundre kilo klippfisk ligger i vann og godgjør seg til matfestivalens nyeste stunt: Verdens største klippfiskbuffé.

fredag 14.07 2017

Ein ellevill gatematfest – i eit bilfritt gatemiljø

– Eg svært spent. Men eg trur og eg vonar på ein skikkeleg fest. Folkefest!

tirsdag 27.06 2017

Tilslørte jordbærpiker

Disse jordbærpikene er sommersøstrene til tilslørte bondepiker. Eplene er nemlig byttet ut med søte jordbær. Og ekstra god blir desserten med litt revet sjokolade.

torsdag 22.06 2017

Forsker: – Oppdrettslaks ser ikke ut til å være farlig likevel

torsdag 08.06 2017

Kortreist mat – kortreist kokk

Portugiser går solo etter over 20 år i hotell- og restaurantbransjen - satser blant anna som hjemmekokk

lørdag 20.05 2017

Må klare seg utan sjokolade, men kaffi er unnataket.

Berre norsk mat i eit heilt år

Appelsinar? Nei, takk. Heller ikkje majones, kaviar eller sjokolade, chips og marsipan for den del. Men kaffi går. Og øl.

torsdag 06.04 2017

Oppskrift:

Brownies som smelter i munnen

onsdag 29.03 2017

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) møtte optimistiske geitebønder med tru på framtida

Avviser overproduksjon av geitemjølk

Landbruksministeren meiner det blir produsert for mykje geitemjølk og vil betale geitebønder for å slutte. Geitebønder på Sunnmøre avviser at det er overproduksjon.

fredag 10.02 2017

Tv-serie:

Hedret for sunt bondevett

Norges Bondelag har delt ut «Prisen for sunt bondevett» til ekteparet Ida Kleppe og Sverre Brufladt, for NRK-programmet «Utan mat og drikke».

fredag 20.01 2017

Dårligere matvaner i Norden

Befolkningen i Norden har fått dårligere matvaner de siste årene. Størst er økningen blant barn med lavt utdannede foreldre.

onsdag 11.01 2017

Frode og Randi Myren selger kafeen på Moa:

Gir seg med kafédrift etter 25 år

Cafe Moa Syd blir om kort tid lagt ut til salg. Det blir en tung dag for dem som har drevet den siden starten.

tirsdag 10.01 2017

Too Good To Go (TGTG) til Ålesund:

Reduserer matsvinn med ny app

Hvert år kaster nordmenn enorme mengder brukbar mat. Det vil Ellen Marie Hole gjøre noe med.

lørdag 07.01 2017

Eneste vinner fra Møre og Romsdal i Det Norske Måltid

Vant prestisjepris for salt

– En stor anerkjennelse. Dette vil åpne dører for oss.

mandag 19.12 2016

Gåver til å spise opp

Dei beste gåvene er bøker, og ting som vert borte i løpet av jula, spør du meg. Julegodteri er i den siste kategorien, og eg lagar alltid nokre ulike variantar som passar å gi bort.

mandag 12.12 2016

Kokke- og servitørkonkurranse for elever i videregående

Med aperitiff, saus og fisk som våpen

– Under denne konkurransen er læringskurven vanvittig høy.

onsdag 30.11 2016
5

Trendy og stas med sjølvlaga lefser

Det er ikkje berre bestemødrer som bakar lefser. Lefsebaking er trendy også blant yngre.

4

Hjortemòr i metervis – i klokketårnet

– Då eg fekk sjansen måtte eg berre prøve ut onkel si oppskrift på hjortemòr!

tirsdag 29.11 2016

Representerer fjord-Norge på gigantmesse i Berlin:

Kortreist mat på europeiske fat

Lokalmat er i stadig vekst. Snart skal to sunnmørsbedrifter til Berlin for å selje inn småskalamat for eit større publikum.

onsdag 16.11 2016

Ost frå Møre kåra til verdas beste

«Kraftkar» fra Tingvollost vant onsdag overraskende tittelen World Champion.

tirsdag 04.10 2016

Landets eneste polske restaurant?

En ny restaurant, Pyza, er på plass i lokalene som tidligere romma Thai City Wok i Røysegata i Ålesund.

onsdag 07.09 2016

Leder 7. september:

«Liten grunn til å sutre over maten»

mandag 05.09 2016

Vil vokse på barnehagemat

Grethe Fjørtoft og Barnehagematen.no har store ambisjoner om å firedoble omsetninga med varm mat til barnehager.

onsdag 24.08 2016

Etterlyser geografisk beskyttelse av klippfisken:

– Ta vare på denne matskatten

– Oppdal har sin fjellmandel og Valdres sin rakfisk. Hvor blir det av klippfisken fra Sunnmøre?

tirsdag 28.06 2016
5

Herøy

Opnar restaurant i sjøbu

Skotholmen opnar i helga

mandag 30.05 2016

Bonjour, Borgund!

Bonjour, Borgund!

Fransk løksuppe og norsk laks var litt av menyen da norske og franske elever i kokk- og servitørfaget disket opp lunsj på Borgund videregående skole fredag. 

fredag 20.05 2016
6

Rull er gull:

Rotolo med sjøkreps og chips

Skal du ha noen ferske reker, sa du? Hvorfor ikke prøve levende sjøkreps i stedet?