Grimstad kjemper fortsatt for plassen

Oskar Grimstad (Frp) er nærmere fornyet tillit, men fortsatt er det et stykke fram til han kan kapre plass på Stortinget foran Høyres Arnulf Goksøyr.
Valg

Les mer om meningsmålingen i papirutgaven av Sunnmørsposten - eller som e-avis her

Kampen om de åtte direktemandatene fra Møre og Romsdal hardner til, tre uker før valget.

Men foreløpig er ikke bevegelsene på målinga Respons har gjort for de tre dagsavisene i fylket store nok til å rokke ved mandatfordelinga.

Blå kamp

Igjen er det imidlertid i den blå leiren kampen står.

Høyre holder fortsatt på tre mandat, slik de har hatt det på målingene siden i fjor høst - to mer enn ved valget i 2009.

Tilsvarende må Frp ta til takke med ett mandat - to ned fra dagens representasjon på Stortinget. Det er mellom disse kampen om sistemandatet står.

Bli kjent med dine stortingskandidater
Få oversikt - grafikk med valginfo

Se partibarometer under artikkelen

Høyre tilbake

Men målt i prosentpoeng  har Høyre hatt en betydelig tilbakegang siden i vår - den største av alle partiene.

Frp har på sin side ikke hatt noen himmelstormende framgang, men pila peker nok oppover til at konkurransen tetner til. Fortsatt skiller det imidlertid nær 2.000 stemmer før Oskar Grimstad kan skubbe Goksøyr ut.

Målinga er ellers preget av stor stabilitet.

De største utslagene fra forrige måling er det for Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet, men utslagene er ikke dramatiske sett i forhold til feilmarginene i en slik måling (800 intervjuer). 

Målinga er tatt opp i perioden 9. til 14. august.

Klinge tryggere

Foruten Grimstad som igjen har gjenerobring av plassen på Stortinget innen rekkevidde, er det nok Jenny Klinge (Sp) som har størst grunn til å være fornøyd med dagens måling.

Ved forrige korsveg  var det denne plassen som hang i den tynneste tråden, og Klinges plass var truet av Pål Farstad (V). Venstre har holdt seg stabilt siden sist, men Sp glipper noe ifra.

Mer om stortingsvalget her

Hanekamhaug trolig ute

Mette Hanekamhaug som ved forrige valg kom inn på utjevningsmandat med et nødskrik, er nok den av dagens stortingsrepresentanter som kan se lengst etter fornyet tillit.

Men også Tove Lise Torve (Ap) sliter, og ser så langt ikke ut til å ha fått positiv uttelling på egen og partiets valgkampinnsats så langt.

Torves fremste håp vil trolig være at det skjer en massiv mobilisering av tidliger Ap-velgere, slik partiet også håper på på landsplan. Men så langt velger mange tidligere Ap-velgere fortsatt å sitte på gjerdet.

Tre uker gjenstår nå av valgkampen, og fortsatt kan mye skje i kampen om de utsatte mandatene. For de fleste partiene starter valgkampen for alvor først nå.

Sunnmørsposten vil sammen med de to andre dagsavisene i fylket gjennomføre en fylkesmåling til før 9. september.

Partibarometer - Møre og Romsdal

Kilde: Respons


Respons

august 2013

Respons  juni

2013

+/-Valg 2009Mandat

valg 2009

Mandat

august 2013

Rødt0,71,1- 0,40,5
SV2,62,5+0,13,8
Ap22,724,5-1,830,732
Sp9,08,0+1,08,611
Venstre7,57,6- 0,13,8
KrF9,08,5+0,58,411
Høyre30,131,5- 1,416,113
Frp16,715,3+1,427,431
MDG1,30,8+0,50,1
Andre0,40,2+0,20,6

NB: Møre og Romsdal har etter den nye mandatfordelingen 8 direktemandater og 1 utjevningsmandat.  Frp fikk ved stortingsvalget 2009 utjevningsmandatet fra Møre og Romsdal.

Utjevningsmandatet tildeles på grunnlag av nasjonalt valgresultat. På bakgrunn av dagens meningsmåling for Møre og Romsdal kan derfor kun fordelingen av de 8 direktemandatene beregnes.

Høyre har i denne målingen siste mandatet, mens Frp er nærmest til å ta dette.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Valg