Tøff kamp om sistemandatet

Mindre enn 200 stemmer skiller Frps Oskar Grimstad og Senterpartiets Jenny Klinge i kampen om den siste faste plassen på Mørebenken de neste fire årene. Det viser Sunnmørspostens rykende ferske fylkesgallup. 

SEPTEMBERMÅLING: Sp har i denne målingen siste mandatet, mens Frp er nærmest til å ta dette. Frp mangler ca. 180 stemmer for å ta dette mandatet. KILDE: RESPONS GRAFIKK: SUNNMØRSPOSTEN 

Fremskrittspartiets Oskar Grimstad i kamp om det siste mandatet. 

Senterpartiets Jenny Klinge i kamp om det siste mandatet i Møre og Romsdal. 

Mandatfordelinga
  • Møre og Romsdal har etter den nye mandatfordelingen 8 direktemandater og 1 utjevningsmandat. Frp fikk ved stortingsvalget 2009 utjevningsmandatet fra Møre og Romsdal.
  • Utjevningsmandatet tildeles på grunnlag av nasjonalt valgresultat. På bakgrunn av dagens meningsmåling for Møre og Romsdal kan derfor kun fordelingen av de 8 direktemandatene beregnes.
  • Sp har i denne målingen siste mandatet, mens Frp er nærmest til å ta dette. Frp mangler ca 180 stemmer for å ta dette mandatet.
Valg

– Denne målingen viser med all tydelighet at hver eneste stemme teller. Jeg har god tro på at dette skal vi klare, sier utfordrer Oskar Grimstad.

I går fikk han drahjelp fra Frp-nestleder Per Sandberg. Sammen trålte de fylket fra nord til sør på jakt etter Frp-stemmer.

Senterpartiets Jenny Klinge er med minst mulig margin inne på Stortinget. Hun innrømmer at sommerfuglene i magen har meldt sin ankomst.

GRAFIKK: Bli kjent med dine kandidater

– Ja, jeg merker det nå. Men jeg har troa på at dette skal vi klare. Ser en på bakgrunnstallene i målingen så viser det at Senterpartiet står like sterkt på Sunnmøre som på Nordmøre. Det tar jeg som et tegn på at folk ikke oppfatter meg som en fogderipolitiker, men som en som jobber for hele fylket, sier Klinge.

KOMMENTAR: TV-debatten flytta ikkje på makta

Forbausende stabilitet

Målingen for øvrig viser forbausende stabilitet i det politiske bildet i fylket. Sammenligner vi med gallupen vi publiserte for tre uker siden skulle en nesten ikke tro at det i mellomtiden er blitt utkjempet en beinhard valgkamp. I Møre og Romsdal er det knapt en velger som har flyttet på seg, tross politikernes iherdige forsøk.

GRAFIKK: Dette viser meningsmålingene

Arbeiderpartiet kan notere seg for en viss framgang, men ligger fortsatt godt bak valgresultatet i 2009 som ga dem tre på Stortinget fra Møre og Romsdal.

– Vi har ikke gitt opp og skal jobbe knallhardt fram til mandag for å sikre tre fra Møre og Romsdal, sier Aps Else May Botten.

Hun sier partiet er greit fornøyd med hvordan valgkampen har gått.

 – Men det har vel ikke helt tatt av. Blir vi det største partiet på Stortinget etter valget så får vi være fornøyd, konstaterer hun.

Høyre svakt tilbake

Fornøyd er derimot Høyre. De går svakt tilbake, men ligger tett oppunder 30 prosent og kan komme til å gjøre et historisk valg i fylket.

 – Vårt mål har vært å få tre på Stortinget. Klarer vi det på mandag vil det være rekord for oss, sier Orten.

Men han våger ikke ta noe for gitt.

 – Måling er måling. Nå må vi stå på helt fram og sørge for at folk går å stemmer på oss, sier han.

Det er ellers grunn til å merke seg at Mørebenken kan bli svært så sunnmørsk etter valget. Skulle Grimstad vippe Klinge ut av Stortinget, vil ikke mindre enn seks av de åtte faste mandatene være fra Sunnmøre. Akkurat nå har Ap to representanter inne. Høyre har tre, Frp har en, KrF har en og Senterpartiet det samme.

ORD I VALKAMPEN: Forstår du alt de sier?

Mandag er det du som bestemmer.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Valg