Ap blomstrer i Ålesund

Etter 16 år med blått styre, gjør Arbeiderpartiet et kraftig hopp på Respons Analyse sin meningsmåling i Ålesund.

Tilslutningen til Arbeiderpartiet i Ålesund ser ut til å blomstre, i alle fall dersom vi skal tro meningsmålingen som Respons Analyse AS har gjort for Sunnmørsposten i sommer. Aps førstekandidat Eva Vinje Aurdal har all grunn til å smile, men lover å jobbe hardt i valgkampen. 

Dette er jo bare en meningsmåling

Eva Vinje Aurdal
Ålesundvalget
  • Arbeiderpartiet har hatt ordførerklubba i Ålesund fire ganger siden krigen.
  • Sist Ap hadde ordfører var i 1995, ved Asbjørn Måløy.
  • Ålesund har aldri hatt en kvinnelig ordfører, og Eva Vinje Aurdal er Aps ordførerkandidat denne gangen.
  • Ålesund har hatt Høyre-ordførere siden 1999. Asbjørn Rutgerson fra tverrpolitisk ordfører i tre år.

Frp går noen prosentpoeng tilbake i forhold til både kommunevalget i 2011 og stortingsvalget i 2013, men førstekandidat Geir Stenseth er optimist. 

Valg 2015

– Nå ser folket konsekvensene av Høyre og Frp-styret. De fikk ikke det de trodde på. Denne målingen ser svært lovende ut for oss, sier ordførerkandidat for Ap, Eva Vinje Aurdal.

Ti prosent økning

Meningsmålingen som Respons Analyse AS har gjort for Sunnmørsposten viser en økning for partiet på nesten ti prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

Ved kommunevalget i 2011 fikk Ap 23,3 prosent av stemmene i Ålesund. Meningsmålingen som er foretatt i sommer viser 33,4 prosent, og Ap er i så fall blitt det største partiet i Ålesund. Hun føler at partiet nå er i ferd med å få igjen for å ha stått på i mange år.

Ap har forsøkt å sette en kile mellom Høyre og Frp, men samarbeidet mellom de to partiene har etter hennes mening blokkert for en god politikk.

Les også: Beste Ap-resultat på 30 år

Byutvikling

– Dette er jo bare en meningsmåling, men vi skal stå på fram til valget for å vise at vi satser på eldre og skole. Vi vil både by- og regional utvikling, sier Aurdal, som har sittet i kommunestyret siden 1999.

Høyre holder noenlunde skansen fra forrige kommunevalg. Da fikk partiet 28 prosent av stemmene i Ålesund. Målingen viser at dersom det hadde vært valg i morgen ville 27,6 prosent av de spurte ha valgt Høyre.

Her finner du listene over alle kandidatene til kommunevalget på Nordvestlandet

Tøff valgkamp

– Vi gjorde et godt valg i 2011. Meningsmålingen nå er et greit utgangspunkt for valgkampen, sier Høyres førstekandidat i Ålesund, Øystein Tvedt. Han er den yngste førstekandidaten til det nye bystyret.

– Men det blir en tøff valgkamp, innrømmer han og forteller at partiet har arbeidet hele det siste året på å fornye politikken.

– Hvordan ser du for deg styringen av Ålesund etter valget?

– Vi ønsker å samle et bredt og styringsdyktig flertall som kan løse kommuneøkonomien, sier Tvedt.

(Artikkelen fortsetter etter tabellen)

Partibarometer for Ålesund juli 2015
PartiRespons juli 2015Valg 2011Bystyremandat juli 2015 (+/-)Stortingsvalg 2013
Ap33,423,317 (+5)23,1
Frp18,921,79 (-2)22,7
Høyre27,628,014 (-)32,3
KrF7,39,44 (-1)8,8
MDG1,7-1 (+1)1,5
Rødt1,30,80,4
Sp1,21,32,2
SV1,42,60 (-1)2,2
Venstre5,17,43 (-1)5,2
Ålesundlista1,54,31 (-1)-
Andre0,61,31,8
*) Gruppen Andre omfatter denne gang 0.3 til Kystpartiet og 0.3 til De Kristne
Resultatet må tolkes innenfor en feilmargin fra 2,5 til 4 prosentpoeng.

Geir Stenseth (Frp) mener at årets kommunevalg blir spennende og ikke lett å forutse utfallet av. Skal vi tro meningsmålingen går partiet tilbake fra 21,7 til 19,9 prosent ved årets valg.

Spennende

– Det er bare vi som har Frp-politikk. Vi skal stå på i valgkampen, men det er folket som bestemmer, sier Stenseth.

  En veteran med god erfaring i bystyret, Kirsti Dale (V) lar seg ikke skremme av en nedgang på 2,3 prosentpoeng fra 7,4 i 2011 til 5,1 prosent i meningsmålingen.

Støre tror kommunereformen henger i en tynn tråd

Oslo/Arendal (NTB-Steinar Rostad Breivik og Hans Cosson-Eide): Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre startet valgkampen med et spark mot regjeringens planer om ny kommunestruktur. Statsminister Erna Solberg (H) stiller seg undrende til kritikken.


  – Jeg er veldig optimistisk med tanke på valget. Jeg føler at folk har lagt merke til den jobben vi gjør. Jeg bruker ikke å tro på meningsmålinger så tidlig i valgkampen, sier Kirsti Dale.

  – Hardt arbeid lønner seg, og det skal vi fortsette med, sier Kirsti Dale.

Har ikke begynt valgkampen

Ålesundlista viderefører Tverrpolitisk Liste i bystyret, og skal vi tro meningsmålinga får den en treg start. Mens valget i 2011 ga partiet 4,3 prosent, gir innbyggerne i Ålesund partiet nå kun 1,5 prosent av stemmene.

  – Dette er helt som forventet og klassisk for en tverrpolitisk liste. For fire år siden viste både juli og augustmålingene at partiet ikke fikk inn kandidater. På septembermålingen fikk vi inn en representant. Da valget var gjort satt vi inne med tre kandidater, sier Knutsen.

Han tror de andre partiene får drahjelp av rikspolitikken i de lokale målingene.

Solberg advarer Unge Høyre om tøff valgkamp

Arendal (NTB-Hans Cosson-Eide): Erna Solberg (H) tror regjeringsmakten kan gjøre valgkampen tøffere for Unge Høyre. De neste dagene er flere hundre ungdomspolitikere samlet i Arendal for å brette opp ermene.


  – En slik drahjelp har ikke vi, men når det nærmer seg valget blir folk mer oppmerksomme på oss. I år framstår vi med nytt navn som kanskje er ukjent for velgerne, sier Knutsen, som lover å ta det skikkelig igjen før valget.

  – Vi har en plan. Om 14 dager starter vi valgkampen, sier han.

For lite synlige

– Vi ønsker å være en brubygger i ålesundspolitikken og medvirke til et stabilt styre. Det har vi ikke fått det godt nok fram, sier førstekandidaten på KrFs liste, Tore Johan Øvstebø.

Han er noe overrasket over tilbakegangen på meningsmålingen, og tror at partiet har tapt noen stemmer til Arbeiderpartiet.

– Vi må arbeide for å bli mer synlig. Av saker vi vil jobbe for er å få skikk på økonomien i Ålesund.

Første gang

Miljøpartiet De Grønne gjør det bedre enn både SV, Senterpartiet, Rødt og Ålesundslista i sin debut i kommunevalget. Velgerne i meningsmålingen til Sunnmørsposten gir dem 1,7 prosent av stemmene. Ved stortingsvalget fikk de 1,5.


– Det er flott, men vi stiler høgere enn som så. Vi håper å få inn minst to i kommunestyret, sier Knut Ivar Bjørlykhaug er førstekandidaten til partiet i Ålesund.

Bedre enn sist

Partiet Rødt ligger an til å få 1,3 prosent av stemmene ved valget. Det er 0,9 prosentpoeng høgere enn ved stortingsvalget for to år siden og 0,5 prosentpoeng bedre enn ved det siste kommunevalget.
 

Geir Atle Gussiås er partiets førstekandidat i Ålesund.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Valg 2015