Har målt orkan i kastene ved Svinøy fyr:

– Det blir lokalt kraftige vindkast

Vi har lagt bak oss en kveld og ei natt med tidvis kraftige vindkast, og slik vil det også fortsette utover fredag.

I går ble det målt orkan i kastene på Svinøy fyr.  Foto: Staale Wattø

Været

Den godt annonserte «høststormen» har for de aller fleste gått bra, selv om det på værharde steder har vært målt orkan i kastene.

Likevel har det ikke ført til oppdrag for politiet. Politiets operasjonssentral for Møre og Romsdal har meddelt at de ikke har hatt værrelaterte oppdrag natt til fredag. Men vind har det vært, og det vil fortsette fredag formiddag.

Statsmeteorolog Mette Skjerdal forteller at det vil fortsette å blåse en del på kysten og i fjellet fredag. Det blir lokalt kraftige vindkast, særlig i fjellområder.

– Etter hvert blir det sørvest sterk kuling utsatte steder og liten storm på kysten, sier Skjerdal.

Fredag kveld blir det minkende vind og mer oppholdsvær på Nordvestlandet, før det på lørdag vil blåse litt opp igjen på dagen på lørdag formiddag. Ellers vil det bli skiftende skydekke, perioder med sol og minkende vind lørdag ettermiddag.

Orkan i kastene

Været de siste dagene har vært uvanlig for årstiden.

– Vi har hatt typisk høstvær disse dagene. Det er uvanlig å få dette i juni, sier Skjerdal.

Hun kan opplyse om at Svinøy fyr, Roaldshornet i Stranda og Ona fyr har hatt de kraftigste vindkastene i Møre og Romsdal. Ved Svinøy fyr var det i går vindkast på 37,4 sekundmeter, som er orkan i kastene.

Middelvinden der var 28,4, mens det på Roaldshornet var 24,9.

– Det blåser fortsatt en del langs kysten og ved Stad, sier Skjerdal.

Brannfare

Skjerdal forteller at selv om det har kommet litt nedbør, er det ikke nok til at farevarselet på skogbrann blir fjernet.

– Vi skal ta en ny vurdering i morgen, sier hun.

Les fleire nyhende på smp.no her

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Været