Hjelp frå HV-11

Tussa Kraft ber om hjelp frå Heimevernet.

  Foto: Andre Pedersen

  Foto: Knut Arne Aarset

  Foto: Knut Arne Aarset

Nyheter

Det meste av Tussa-området er mørklagt like før klokka eitt i natt. Dei ber om hjelp frå Heimevernet til å rydde andre juledag. Ved Tussa sin vaktsentral i Hovdebygda var det i natt ingen som ville spekulere i når straumen kjem att.

- Vi driv og køyrer opp igjen eigen produksjon, etter at den automatisk vart nullstilt på grunn av ustabilt linjenett. Men eigen produksjon er ikkje nok til å dekke området. Vi forsøker også å få hjelp frå Sogn og Fjordane Energiverk til å dekke området.

- I tillegg til at vi ikkje får straum utanfrå, frå Statnett, har vi også problem med felte tre og saltbelegg på linjer, seier Sørheim.

- Til Ytre er det feil på begge forsyningane, men vi lukkast å lokalisere feilen tidlegare i kveld, og vi sender ut folk så snart det er forsvarleg, seier Leif Inge Skare på Tussa-sentralen.

Konsernsjef Elling Dybdal seier han er spent på kva dagen vil bringe. Vi tenker som under nyttårsorkanen og har bede om hjelp frå Heimevernet.

- Dersom det er mykje å gjere, så trengst det mykje folk. Det kan vere overkill, men då får vi berre demobilisere, seier Dybdal.

Tafjord

Også Tafjord køyrer opp igjen eigen produksjonen i natt, etter automatisk nullstilling av eigen produksjon ved ustabilt nett.

- Tafjord har så mange folk som mulig ute for å starte opp igjen eigen produksjon, men det krev folk ute i kvart enkelt kraftstasjon, og det har vore ei utfordring i dette veret, seier Kari Løken i Tafjord.

Russisk trålar gjekk ned

Ein russisk trålar tok søndag kveld inn vatn då han låg ved kai i Hundeidvika i Sykkylven. Båten gjekk til slutt ned og mannskapet måtte forlate den om lag seksti meter lange båten. Politiet på Sunnmøre melde i går kveld til smp.no at eit mannskap på 36 er berga og i god behald.

Redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen Sør-Norge sier de ikke kjenner identiteten til fartøyet, men vet at det dreier seg om en russisk fisketråler.

– Skipet har kantret, men jeg vet ikke hva som er årsaken eller om det kan knyttes til uværet i området, sa Viste til NTB tidligere i kveld. Han opplyste at det ikke er meldt om personskader etter at det russiske skipet sank.

– Dette er nå en bergingsoperasjon, og både Kystverket og Sjøfartsdirektoratet er varslet, la Viste til.

Kjemper for å redde store verdier

På grunn av ekstremveret på Sunnmøre blir politiet sin operasjonssentral nedringt av meldingar. Ei flytebrygge i Mauseidvågen sleit seg søndag kveld mellom klokka 20.30-21.00. Flytebrygga sleit seg fra land og inste enden låg ved 22-30-tida ca tredve meter frå land. Eit tredvetals fritidsbåtar er fortøyd til flytebrygga som heng fast i ei einaste fortøyning i botnen. Fritidsbåteigarar kjempar søndag kveld med å få kontroll over situasjonen.

- Mange fritidsbåteigarar er svært spente på korleis dette kjem til å gå. Her ligg mange svært kostbare fritidsbåtar, seier Stephan Hole Sunde til smp.no, som sjølv har ein båt liggande i Mauseidvåg.

På innfartsvegen inn til Ålesund er det skylt opp så mykje stein og grus at politi og vegvesen såg seg tvinga til å stenge den eine vegbanen. Smp.no har også fått melding om at taket på Sunnmøre livbeltefabrikk i Langevågen har reist av og hamna på hovudvegen.

- Ta vare på kvarandre

Vinden auka på i styrke utover søndagskvelden, og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen følgjer situasjonen tett.

- Det er ingen gitt å ha oversikt over situasjonen før i morgon tidleg, seier Ketil Matvik Foldal, beredskapsleiar hos Fylkesmannen. Han har ikkje fått melding om personskade utanom skrubbsår. Viktig budskap er at folk må ta vare på kvarandre i denne situasjonen. Så startar ein ny fase i arbeidet i morgon tidleg når det lysnar.

Tre i vegbanen

Det er også meldt om svært mange tre som fell over vegane og lause gjenstandar som flyg gjennom lufta til fare både for køyrande og gåande.

Politiet ber folk om å halde seg innandørs for å unngå personskade. Så langt er det heldigvis ikkje meldt om personskade.

- Vi ber også om at publikum ikkje ringer politiet uten at det er strengt nødvendig. Dette for å sikre at livsviktige samtalar kjem gjennom, melder operasjonssentralen.

Ørsta

- I Ørsta har ei bensinpumpe pä Statoil Ørsta velta, og dei startar med stenging av gatene i Ørsta, skriv Svein-Ivar Sætre på e-post. Folkestad og Lauvstad er isolert. Deler av Ørsta sentrum er uten straum, skriv Sætre.

Har du noko å fortelje om uveret? Skriv e-post til internett@smp.no

Trampoline kom flygande

- Mellom Stordal sentrum og Overøye kom ei diger trampoline flygande over vegen i kveld. Det var skremmande å vere ute i bil, seier Sofie Svanes Flem.

- Folk må vere obs på lause gjenstandar. Når vinden etter kvart kjem i kast på 40-45 m/s kan lause ting bli til dødelege prosjektil, seier statsmeteorolog Frode Hassel i Vervarslinga på Vestlandet til smp.no.

Frå Gjerdsvika melder Kjetil Hånes at kraftledning er nede, tre ligg over vegen, det er øydelagde altanar, ein del takskader, men ikkje rapportert om alvorlege hendingar.

Desse var utan straum søndag kveld:

- Alle Nordøyane er uten straum, seier Stein Bergheim i Nordvest Nett til smp.no

- Også Vatne er utan straum.

- Åsbygda i Vestnes sentrum samt Fiksdal er utan straum, seier Bergheim.

- Stordal og Valle i Skodje er utan straum, seier Sofie Svanes Flem på telefon fra Valle.

- Øyane Giske og Godøy, samt på delar av Valderøy og delar av Vigra, seier Informasjonssjef i Tafjord Kari Løken.

- I tillegg er deler av Norddal kommune utan straum, seier Løken.

- Ser de alvorlege ting, som til dømes knekte stolpar, ring Tafjord på 7017 5502, seier Løken.

På Ona og deler av Harøya har straumen har gått, melder rbnett.no.

I Nordfjord har straumen gått i Hornindal og i hele Stryn kommune.

- I tillegg er det enkeltutfall på kysten, sier Ståle Austrheim i Sogn og Fjordane Energi til smp.no.

Løse gjenstander

I Ålesund har et reklameskilt blitt revet løs av den sterke vinden og truffet en parkert bil. Bilen er påført skader på tak, panser og en skjerm. Ingen personer er skadet.

- Folk må være obs på løse gjenstander. Når vinden kommer i kast på 40-45 m/s kan løse ting bli til dødelige prosjektil, sier statsmeteorolog Frode Hassel i Vervarslinga på Vestlandet.

Les mer: Ber folk unngå ekstremværet

Uten P1

I Rauma og omliggende kommuner har de i dag mistet P1, etter at senderen på Reinsfjell i Gjemnes kommune er ute av drift. Det er uvisst om det er Dagmar selv som er årsaken til at radiosenderen er ute av drift, men det dårlige været gjør det uforsvarlig å dra opp på fjellet og rette feilen akkurat nå, melder NTB.

Hurtigruta

- Nordgående hurtigruteskip MS Richard With har utsatt avgangen fra Ålesund til midnatt.

- Sørgående MS Kong Harald og MS Trollfjord ligger nå Trondheim og vil snu der. De kommer altså ikke til Ålesund, sier informasjonssjef Ragnar Norum til smp.no.

- Sørgående MS Lofoten blir liggende i Svolvær til i morgen tidlig, da går den direkte til Ålesund. Alle stopp imellom kanselleres.

Hurtigruten jobber nå med å skaffe flytransport til flere hundre passasjerer. Blant annet blir charterfly fra Tyskland til Bergen omdirigert til Trondheim for å hente noen av dem som ikke kommer seg videre sjøveien.

Fjellovergangene

Riksvei 15 Strynefjellet er nå stengt på grunn av uværet og blir ikke åpnet i dag. Ny vurdering blir gjort av Statens vegvesen i morgen klokka 10, melder vegvesen.no.

Også riksvei 13 Vikafjellet, fylkesvei 50 Hol - Aurland, fylkevei 53 Tyin - Årdal og riksvei 7 Hardangervidda er stengt på grunn av uværet.

Oppdatert varsel

Ekstremvarselet fra Meteorologisk institutt blir jevnlig oppdatert.

- Den sterkeste vinden i Sogn og Fjordane er ventet i kveld mellom klokka 20 og 24. I Møre og Romsdal ventes den sterkeste vinden mellom klokka 21 og 01, melder met.no.

Høg vannstand

Meteorologisk institutt melder om sørvestlig sterk storm 30 m/s og til dels orkan 35 m/s ytterst på kysten, stedvis liten storm 22 m/s lenger inne, melder met.no klokka 20.20.

Sent i kveld kan vindkastene inn over land komme opp i 40-45 m/s. Etter at vinden har dreiet vestlig vil den etter kort tid trolig minke.

Flo er i Sogn og Fjordane venta klokka 23 og i Møre og Romsdal rundt midnatt.

- Stormen vil mange steder være blant de 10 sterkeste de siste 30 år. Vinden ventes å bli noe svakere enn Nyttårsorkanen (1/1-92) i området sør for Trondheimsfjorden. Høg vannstand kombinert med høge bølger ventes samtidig, melder meteorolog Dag Kvamme.