– Det er et vanvittig bra prosjekt, der det kommer en flerbrukshall. Der vi som forening får vår basishall, sier Molnes.

Aalesunds Turnforening er fylkets eldste idrettsforening og har siden begynnelsen av 1960-tallet hatt tilholdssted i Klipra, i den nå svært umoderne Turnhallen der. Foreninga har over 500 aktive og har et skrikende behov for en ny hall.

Derfor har styret jobbet for å få bygget en såkalt basishall, lik andre som har blitt anlagt rundt om i Norge.

Nå innser turnforeninga at det blir for økonomisk krevende å få bygget en egen hall, og har jobbet med flere alternativ i kommunen.

– Vi har hatt fire aktuelle steder: Storhallen i Spjelkavik, Fagerlia, Sørsiden-prosjektet og Osanehallen på Hessa. Slik det har utviklet seg er det mest fornuftig å gå for Osane. Vi er heller ikke i posisjon til å kunne velge og ønsker oss veldig en ny hall, sier leder i turnforeninga Sindre Molnes til Sunnmørsposten.

Ytre bydel i Ålesund mangler sårt en flerbrukshall og den som kommer i Osane står nå øverst på agendaen, når Ålesund kommune har økonomiske muskler til å få den bygget.

Kommunedelplan vedtatt

Under bystyremøtet torsdag ble kommunedelplanen for idrett og fysisk aktivitet for 2017–2021 enstemmig vedtatt. Rådmannens innstilling ble fulgt, men byggestart for den nye hallen kan trolig ikke skje før 2020, ifølge rådmannens kommentar til prosjektet.

Tore Huse er medlem av hallkomiteen på vegne av SIF/Hessa. Og han er glad for at kommunedelplanen ble godkjent. Men byggestart i 2020 mener Huse er for seint.

– Vi kommer til å legge politisk press for at bygginga kan komme i gang så raskt som det er praktisk mulig, i hvert fall senest i 2019. Byggetida for en slik storhall blir 16–18 måneder, sier Huse. Han hilser velkommen turnforeninga til nyhallen.

– Vi er positive til flere aktiviteter, at hallen blir et samlingspunkt, sier Huse. Som mener det er på høy tid at ytre bydel får sin idrettshall.

Idrettshall pr. 4.000 innbyggere

– I de nye normene er det bestemt at det skal være en idrettshall pr. 4000 innbyggere. Hessøya og Aspøya har aleine 8000 innbyggere, og utvider vi litt imot sentrum er det snakk om 11.000, sier Huse. SIF/Hessa har sjøl volleyball og håndball foruten ei stor fotballgruppe. Sistnevnte har gode vilkår, mens inneidrettene sårt trenger sine flater.

For turnforeningens del er det gledelig at de kan komme seg bort fra hallen i Klipra.

– Kapasiteten er mer enn sprengt og det går egentlig på sikkerheten løs. Vi har nå valgt å flytte apparatturn opp i hovedsalen og andre aktiviteter i underetasjen der apparatturn har hatt tilhold lenge, sier Molnes. Også Rytmisk Gymnastikk-gruppa sliter med den umoderne hallen der det er altfor lavt under taket.

Bueskyting og bordtennis

Det er også kjent at grener som sportsdrill og cheerleading har behov for god takhøyde.

I kommunedelplanen påpeker rådmannen at lokaler for bueskyting og bordtennis kan tilpasses i nyhallen på Hessøya.

Tore Huse i SIF/Hessa håper på byggestart for hallen i Osane senest i 2019.
Sindre Molnes foreviget i underetasjen av Turnhallen i Klipra i fjor. Nå har apparatturn blitt flytta opp i hovedetasjen. Foto: Staale Wattø