Randonee er en ung skiidrett i Norge siden det er bare ti år siden de første renn ble arrangert. Møre og Romsdal har noen av de beste løperne på junior- og seniornivå.

Nå er det et ønske fra den største klubben, Romsdal Randoneklubb, å skape rekruttering fra yngre utøvere.

– Randonee har så langt vært en idrett mest for dem som er 25 år og eldre. Det er derfor positivt at det er klasser for de yngre til helga, sier daglig leder Stig Aambø i skikretsen.

Begynner fredag

– Fredag kveld skal det gås sprint i skianlegget på Bjorli, og samtidig arrangerer vi et renn for barn. Her kan det lånes feller til langrennsski, eller telemarkski av oss, og løypa vil bestå av både motbakke og artig nedkjøring. Deltakerne kan selvfølgelig også stille med egne randoneeski/telemarkski, sier Ola Hovdenak på vegne av arrangørklubben.

Han legger til at de også har noen par ski som kan lånes av dem som er interesserte å prøve en spennende skigren.

I randonee går deltakerne sjøl opp til startområdet på ski. Starten er oppe i høyden. Det brukes først feller under skiene, så må skiene i et merket område tas helt av og bæres på ryggen før de spennes på og nedkjøringen starter.

– Det er en teknisk, men spennende øvelse. Vi vil for første gang ha en klasse for 10 til 15 år, med barneløyper fredag og lørdag, sier Hovdenak.

Så langt har interessen for randonee vært størst i Romsdal, med Molde og Åndalsnes som de mest aktive områder. Også i Todalen, Batnfjord og i Ørsta er det aktive utøvere.

Skikretsleder Aambø håper flere sunnmøringer vil forsøke denne skiidretten.

– Det er i skuddet nå å tenke nytt. Og randonee blir stadig bedre organisert. For oss i kretsen er det viktigst at skiaktiviteten totalt sett økes, sier Aambø.

Alpinsamling denne uka

Særlig langrennsinteressen i kretsen har dalt de siste åra, mens alpint har hatt et mer stabilt deltakerantall. Aambø har vært på ei samling for 20 unge alpinister de siste dagene, der det samarbeides med skolene.

– Samlinga varer hele uka. Ungdomsskoleelevene har undervisning siden et par lærere er med på samlinga, forklarer Aambø.

De fleste av utøverne kommer fra sunnmørsklubber som Spjelkavik IL, Stordal IL, Stranda IL og Ørsta IL. Samt fra Rauma Alpin.