– Nok er nok. Jeg har drevet Nomaden i snart tolv år. Det har vært mye jobbing fra tidlig morgen til langt på kveld uka gjennom. Nå har jeg behov for en pause på ubestemt tid.

Det sier Rose Mari Shannir som har bestemt seg for å leie ut Nomaden Espressobar, og averterer etter ny driver av stedet.

– Flere interessenter har meldt seg. Innen 1. juli håper jeg å ha funnet noen som er verdig å drive Nomaden videre, sier hun som har lagt sin sjel i lage mat og skape godt stemning i lokalet for sine mange stamkunder og andre gjester.

Mye baking

Helt fra Rose Mari i 2004 åpnet døren til den populære spisestedet og espressobaren, har hun servert mat hun selv har laget fra grunnen av.

34-åringen baker alle sine kakespesialiteter og brød som serveres som smørbrød eller til supper og pastasalater.

– Det er viktig for meg tilby kundene god hjemmelaget mat. Og jeg er glad den faller i smak. Det at jeg tar pause har ingenting med økonomi å gjøre. Nomaden går veldig bra, men jeg har slett for mye å gjøre, forteller Rose Mari som i løpet av en uke baker rundt 50 kaker, flere titalls brød, lager supper og salatfater i tillegg til å lage kaffe og servere sine kunder.

– Men kan du ikke leie inn folk slik at arbeidsmengden din blir mindre?

Synd, mener stamgjest

Nomaden ligger vegg i vegg med kunst- og antikvitetsutsalget Artifex, som drives av Roses samboer Nils Arid Nygård.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår nye byside

Han er stadig innom Nomaden og tar i et tak.

– De nye driverne skal sjølsagt få drive stedet slik de vil, uten at jeg blander meg inn. Men jeg må ha min daglige kaffe. Det er jeg avhengig av, sier han.

– Synd, sier stamkunder når de hører at Rose tar pause fra Nomaden.

– Håper bare at stedet blir drevet videre i samme ånd, med samme gode mat og hyggelige atmosfære, legges det til.

Gjør som flere enn 26.000 andre - lik smp.no på Facebook

Turister og stamkunder fyller opp plassene både inne og ute hos Nomaden i Apotekergata. Janneke Flem Jansen er blant dem som nyter mat og kaffe i sommersola. – Jeg håper stedet blir drevet videre med den samme avslappet og hyggelige atmosfæren, sier hun. Foto: Solfrid Vartdal