I november skal menn la barten gro så mye som mulig uten barbering for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til menns helse, og spesielt til forskning på prostatakreft.

– Jeg fikk krefttypen for cirka sju år siden og oppdaget det ved en tilfeldighet i en rutinekontroll hos bedriftslegen, forteller Nikolai Hessen.

– Hadde du noen symptomer?

– Nei, ingen. Hadde jeg gått i noen år til, kan det ha blitt for seint. Kanskje måtte jeg ha levd med spredning og brukt cellegift for å utsette døden, sier han.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Aksjon

Etter behandling på sjukehus har det gått veldig bra med Hessen.

– Jeg går fortsatt jevnlig til kontroll. Man må overvåke for det er ingen garantier, sier han.

«Movember» kommer av det engelske ordet for bart, «moustache», og måneden november. Prostataforeningen på Sunnmøre kjører i dag i gang en «shave-off» på Ålesund storsenter mellom klokka 13 og 15.

Her blir det satt opp en egen barberstol hvor alle som vil kan la seg barbere.

– Det er for liten kunnskap om prostatakreft. Årlig får nesten 5.000 sjukdommen. 1.100 dør, snart 38.000 lever med det, og 10.000 har spredning. Det betyr at over hundre tusen i landet er berørt, sier Daniel Ask, leder i Profo Sunnmøre.

Både Ask og Hessen mener derfor det er viktig at folk bryr seg, og blir med på aksjonen.

Forskning

I fjor bidro hårete norske overlepper til innsamling av over 7 millioner kroner til kreftforskning. Barter i alle fasonger vil gro gjennom november måned. For å få stilt mer presise diagnoser og gi bedre behandling, er det viktig med høyere kunnskap.

– Blant annet må biomarkørene bli bedre slik at man lettere kan skille den aggressive og den milde kreftvarianten, mener Ask.

– Hvorfor bruker man akkurat denne aksjonsformen?

– Det er jo mer mandig. Damene har rosa sløyfe. Vi har prøvd med blå sløyfe, men jeg tror mange menn ikke følte at det var mandig nok. Da måtte man fram med barten, sier foreningsleder Ask.

Sjokkperiode

I dag er Ask «friskmeldt», men også han har hatt prostatakreft. Sjokket var stort da beskjeden kom:

– De fleste som får kreft går gjennom en slik periode, man tror aldri at det rammer en selv.

En kamerat ble redningen for Hessen.

– Han hadde hatt kreft og advarte meg, sier Hessen.

Høy kreftandel

Ask og Hessen håper at mange vil ta turen til Ålesund storsenter for å ta barten torsdag.

– Hvor mange medlemmer har foreningen på Sunnmøre?

– Cirka 200. Vi har faktisk også mistet mange, som dør av sjukdommen. Sunnmøre er en del av Norge som har høy kreftandel, sier Ask.

Ask og Hessen mener at aksjonen også er viktig for å sette press på politikere, slik at sjukehusene får mer penger til utstyr og kvalifisert personell.

– Hadde du spurt folk på gata om prostatakreft, ville få visst mye. Aksjonen er viktig for å spre kunnskap og informasjon, mener Ask.

Følg smp.no på Facebook

Prostataforeningen tar folks barter på Ålesund storsenter tidlig torsdag ettermiddag.