Veksten i det siste har avtatt og boligprisene i Norge steg med 0,7 prosent i mars, viser nye tall fra Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med magre 0,3 prosent fra forrige måned.

Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge legger fram boligtall mars. Foto: NTB scanpix

– Boligprisene har i mars og gjennom hele første kvartal hatt en mer moderat utvikling enn vi hadde i store deler av 2016. Selv om det er for tidlig å konkludere med at vi er inne i et trendskifte, så ser vi tydelig en mer dempet prisutvikling, spesielt i Oslo, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i ei pressemelding.

Den svakeste prisutviklingen finner vi i Ålesund med en nedgang på 0,2 prosent i mars. Bærum ligger på topp med en oppgang på 1,7 prosent.

Hva ble boligen solgt for? Klikk deg inn og se oversikten

Historisk høy vekst

12-månedersveksten er fortsatt høy, og mange områder har fremdeles en vekst på over 10 prosent. Østlandsområdet skiller seg ut, og i Oslo har det vært en vekst siste år på 24, 4 prosent.

– Det er en nedgang fra forrige måned, men fortsatt er det historisk høyt. Svakest utvikling har Stavanger med en nedgang på 1,4 prosent, heter det i pressemeldingen fra Eiendom Norge.

Ny forskrift demper prisvekst

1. januar 2017 innførte regjeringen ei ny boligforskrift som er ment å dempe presset i boligmarkedet. Det ble innført strengere krav til egenkapital for kjøp av sekundærbolig i Oslo, men også resten av landet fikk innstramminger.

– Som vi ventet ser det ut til at boliglånsforskriften nå har fått effekt på etterspørselssiden, spesielt i Oslo. Vi ser i tillegg at de høye salgs- og igangsettingstallene i nyboligmarkedet bidrar til en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. I sum tror vi dette vil resultere i en mer moderat prisutvikling i månedene som kommer, sier Dreyer.

Skal du ta opp boliglån? Her er de beste tipsene for hvordan du får ned boligrenten

Lånegrense har effekt

Nordea er enig i konklusjonen.

Vi ser at de nye boligforskriftene har hatt en effekt på boligmarkedet, og dette tror vi også vil fortsette. Prisveksten vil trolig bli mye lavere enn hva vi ventet tidligere, men vi tror fortsatt på prisvekst, kommenterer John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge i en pressemelding.

Det er særlig lånegrensen på fem ganger inntekt som har effekt, mener han.

– Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønsket om å kjøpe en ny bolig. En mer avdempet prisutvikling er positivt, slik vi ser det. De tilstandene vi har sett til nå, særlig i Oslo, er ikke bærekraftig over tid, mener Sætre.

Treghet i boligmarkedet: - Det er vanskelig å få inn det første budet