I forslaget til ny arealplan er det igjen forslått å etablere massedeponi i Alvika. I 2008 møtte forslaget store protester fra naboer og forslaget ble med 27 mot 22 stemmer nedstemt i bystyret.

Nå foreslås det igjen i kommunens arealplan. I tillegg foreslås et mindre midlertidig massedeponi i Bingsa, for ti års bruk, og et lokaldeponi for Ellingsøya på Stokkereitmyrane.

Nabodumping

– Det bør komme en deponiløsning nå. Både Alvika og Bingsa er gode løsninger for oss, sier Noralf Ommedal i Rano Anlegg AS.

I dag må graveentreprenørene i Ålesund kjøre til deponi i Sula og Skodje. Deponiet i Sula er fullt innen få måneder, så da må ålesundsmasse inntil videre fraktes til et deponi i Skodje.

En som skal bygge et lite hus i Ålesund, og må grave ut tomt, kan påregne 18.000 kroner i ekstrautgift, kun for denne langtransporten av masser, ifølge Ommedal.

Protesterer

Av om lag 200 merknader som var kommet inn innen høringsfristen, gjaldt kun et fåtall deponiplassering. En nabo og grunneier i Alvika finner det uakseptabelt at kommunen på ny foreslår massedeponi i Alvika.

Med steinbrudd i vest, og et massedeponi øst, frykter han utbygging på attraktive boligtomter vil bli stoppet som følge av det nye massedeponiet.

I tillegg er Årset velforening på Ellingsøya svært skeptisk til deponi i Alvika.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik Sunnmørsposten på Facebook

Ellingsøy

– Dette kan bli både skjemmende og bråkete, menere velforeninga som ser og hører aktiviteten over fjorden.

– Vi er positive til et lokalt deponi på Ellingsøy på Stokkereitmyrane, hvis dette blir skjerma og ikke fører til naturødeleggelser, påpeker velforeninga.

Ifølge John Fylling, planansvarlig i Ålesund kommune, ligger det an til 2.-gangs behandling av planen i januar, og han antar det blir en del endringer før ny høringsrunde, før godkjenning i bystyret, trolig i løpet av våren 2016.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her