— Vi valgte å bli sykepleiere fordi det er et sikkert yrke, sier Victoria Andersen (21) og Eirin Muren Hattrem (20). De to studentene er helt sikre på at forslagene til regjeringen vil påvirke arbeidshverdagen.

– At arbeidsgiver mye lettere kan ansette oss midlertidig, er skremmende. Som sykepleiere får vi helt sikkert jobb, men dette kan åpne for færre faste stillinger, sier Andersen.

– Uten fast arbeid står man på bar bakke, får ikke lån i banken, kjøpt bolig eller etablert seg, legger Muren Hattrem til.

Slik rammer streiken

Streik stopper ferjer

Mer overtid

Regjeringen foreslår også endringer i normalarbeidstiden. Nitimers dager kan bli titimers, og maksimal arbeidstid kan strekkes fra ti til 13 timer.

— Motivasjonen for overtidsarbeid er jo overtidstillegg. Med nytt regelverk kan dette forvinne, sier Andersen. Sykepleierstudentene mener at 13-timers vakter som påstås å føre til færre jobbhelger, kan fungere i kortere perioder.

– I Bergen er det et sykehjem som har innført dette. Poenget er at her ønsket alle de ansatte dette. Med nye lover kan dette bli normalen om arbeidsgiver ønske det, sier Andersen.

– Om endringene blir vedtatt, og jeg skulle valgt utdanning i dag, hadde jeg nok tenkt meg om en ekstra gang.

Tøffere å si fra

Ingvild Egeland (23), student, tror færre vil tørre å si fra til sjefen om arbeidsforhold, om ansettelsen henger i en tynn, midlertidig tråd.

— Sjefen har allerede mye makt, og med nye lover kan han/hun også bestemme om arbeidstaker skal jobbe overtid. Da er vanskelig å si «nei» om man ikke har lova på sin side. Nå håper Egeland at fremtidens arbeidstakere engasjerer seg i streiken og sender regjeringen et tydelig signal.

– Hvorfor skal jeg gidde å ta en femårig utdanning, om jeg i verste fall må gå i midlertidige stillinger i lang tid? Når jeg er ferdig utdannet, er jeg 27 år. Uten fast jobb blir det uaktuelt å tenke på barn og etablering, sier Egeland.

Midlertidig ansettninger

Verst blir det for de unge ifølge elmontørene Henrik Blomvik og Frode Verpeide.

— Yrkeskriminalitet og sosial dumping vil øke om man svekker arbeidsmiljøloven. Det vil også bli mye tøffere for ungdom å skaffe seg fast arbeid, sier Blomvik.

I dag, kl. 15:15, skal de alle, eldre og unge, stå samla foran rådhuset, mot regjeringen sitt forslag.

— Vi med fast jobb, må stå opp for neste generasjon. Nå må vi streike mot denne galskapen, sier Verpeide.

— Regjeringen blir svartmalt

— Jeg er ikke overrasket over at ungdom syns endringsforslagene er skremmende, etter mye svartmaling mot den blåblå-regjeringen, sier Kristoffer Bakke (20), på sisteåret som logistikkarbeider, TAF.

Bakke er positiv til endringene, og mener det er på høy tid at lova endres etter dagens arbeidsmarked.

— Midlertidig ansettelse er for mange den eneste måten og få en fot innenfor arbeidslivet. Spesielt gjelder dette innvandrere, ung, funksjonshemmende eller noen av de andre 650.000 menneskene utenfor arbeidslivet. Det er ikke alle som er perfekte på papiret, men likevel kan være en ressurs i arbeidslivet.

Mer fleksibelt og innkluderende arbeidsliv

Fagbevegelsene sine utspill om misbruk av midlertidig ansatte og sosial dumping er han ikke bekymret for.

— Det foreslås karantene ordninger som skal hindre sosial dumping. Det vil bare være lov å ha 15 prosent av bedriften på midlertidige kontrakter.

— Arbeidsmiljøloven, slik regjeringen foreslår den, vil kunne gi folk styring og fleksibilitet i arbeidslivet. Det skal være lov å legge opp arbeidsdagen slik man ønsker det, uten at noen forteller deg at du allerede har jobbet nok, den dagen. Det store skille er mellom de med jobb og de uten. Ikke mellom de med fast og de med midlertidig ansettelse, avslutter Bakke.

Les også: Streiker mot dramatisk endring av arbeidslivet