RAUMA (Smp.no): Lørdag kveld meldte NVE at bevegelsene i det ustabile fjellpartiet Mannen var økt noe, men var forventet å roe seg etter hvert som nedbøren gav seg.

I løpet av natten har hastighetene økt, og maks hastighet har vært oppe i 16 centimeter i døgnet. Dette er den største bevegelsen som er registrert i fjellpartiet. I går var hastighetene 4-5 centimeter per døgn.

– Voldsom økning

Geolog Lars Harald Blikra har hatt en travel natt, og orienterte søndag morgen om utviklingen.

– Det har vært en voldsom hastighetsøkning i den øvre delen, sier Blikra.

I oktober i fjor var bevegelsene i fjellpartiet på det meste oppe i 7 cm i døgnet. Ifølge Blikra er bevegelsene søndag morgen rundt 5-6 cm i døgnet. Det betyr at øvre del har roet seg noe ned, og kan stabilisere seg ytterligere også.

Kan gå mindre skred

Økningen skyldes mer nedbør enn forventet. Det har vært 33 millimeter nedbør siste døgn.

Den nedre delen beveget seg en halv centimeter i døgnet noen timer i natt, og roet seg igjen.

– Konklusjonen vår rent geologisk er at det er store bevegelser i øvre del, og stor sannsynlighet for at det kan gå et ras der, forsåvidt uten at det kan ta med seg resten. Det vil da bli et mindre scenario. Fremdeles et stort skred, men det vil ikke ha potensiale til å nå jernbane og bebyggelse, sier Blikra.

– Usikkerheten igjen ligger i hvordan et ras i øvre del vil påvirke området under. Det kan destabilisere den nedre delen slik at det blir et stort skred. Men vi anser at det er større sannsynlighet for at vi vil få et lite skred.

Relativt stor masse

Geologen anslår at mellom 10 og 20.000 kubikkmeter med stein kan gå i det mindre skredet.

– Vi har ikke regnet helt nøyaktig på det, men det vil bli som et steinskred/steinsprang. Det er relativt stor masse det også, men skredet vil ha begrenset rekkevidde, sier Blikra.

– Hva vil det «lille» skredet ha å si for det større partiet?

– Det er mest sannsynlig at dette skredet vil gå først, men fremdeles er det et så stort volum at det kan påvirke den nedre delen når det går. Det henger jo sammen, så når vi ser store bevegelser i øvre del må vi definere rødt farenivå på det største.

Skaper usikkerhet

– Den nye situasjonen skaper enda mer usikkerhet for de som er evakuerte. De vil nok en gang føle på dette og spørre seg hva som skjer om det går et mindre skred i øvre del, sier ordfører Lars Olav Hustad til smp.no.

Samtidig har det vært noe avklaring rundt at en vil få noe ned av fjellpartiet, og geologene har fått mer svar på hvordan fjellet ser ut.

Hustad forteller at kommunen legger opp til et møte med de ni evakuerte søndag ettermiddag.

Jernbanen stengt

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.

Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås er stengt som følge av situasjonen.

Smp.no følger saken.

Sjefsgeolog Lars Harald Blikra og ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune oppdaterer om utviklingen søndag morgen. Foto: Torbjørn Eidhammer
Det er Veslemannen, et parti av fjellet Mannen, som er ustabilt. Foto: Ekseth/Gedde-Dahl / NTB scanpix