Torsdag var han i Molde og møtte regionrådsledere, ordførere og viktige aktører i arbeidet med denne store reformen, som nå går inn i det en kan kalle en kritisk fase. Innen 1. juli neste år skal kommunene har gjort sine partnervalg og tatt sine endelige beslutninger. Fortsatt er det mange som ikke har tatt innover seg at kommunekartet skal endres. Tiden begynner å bli knapp.

Godt i gang

Fylkesmann Lodve Solholm kunne opplyse at de aller fleste er kommet godt i gang med kommunereform-arbeidet her i fylket.

Solholm sa at det nå er viktig at vi slutter å snakke om en storstilt kommunesammenslåing.

- Det er ikke det vi skal gjøre. Vi skal bygge nye og mer moderne, hensiktsmessige kommuner – akkurat som fiskerne våre har utviklet båtene sine fra små robåter til dagens moderne, store båter, sa fylkesmannen.

Han opplyser at alle kommuner har gjort sine prosessvedtak, at LO og NHO er trukket inn i arbeidet og ikke minst at ungdommen er med.

Nye oppgaver

Statsråd Sanner sa at Schei-komiteen, som for 50-60 år siden la grunnlaget for dagens kommunestruktur, hadde som mål at ingen kommuner skulle ha et innbyggertall under 5000. Fortsatt er det mange kommuner med under 3000 innbyggere, også i Møre og Roimsdal.

Sanner mener at så små kommuner ikke vil kunne håndtere de mange nye oppgavene kommunene er tiltenkt.

- En ny kommuneform har vært diskutert før. Det har gått over. Denne gangen kommer det ikke til å gå over, fordi utfordringene kommunene står overfor ikke vil gå over, sa han.

Store endringer

Sanner viser til at det har vært store endringer i løpet av 50-60 år, og at kommunene simpelthen er nødt til å tilpasse seg en annen virkelighet.

- Det gjelder spesielt fagmiljøer som må styrkes – som barnevern, PPT, rus-utfordringer og psykisk helsevern.

I tillegg er planen at kommunene skal overta en rekke nye oppgaver som offentlig tannhelse, varige basishjelpemidler som i dag er statens ansvar, velferdsansvar på en rekke områder, ansvar og større handlefrihet for utmark og vigselsrett ved borgerlige vielser.

Sanner ga honnør til Fylkesmannen i Møre og Romsdal for å ha trukket ungdommen med i reformarbeidet på et tidlig tidspunkt. Han fikk selv føling med ungdommens kraft i en annen sak da han kom til møtet i Molde. Utenfor Alexandra Hotell demonstrerte et 20-talls ungdommer fra Natur og Ungdom mot å bruke Førdefjorden som dumpeplass for gruveslam.

- Vi fikk snakket litt med ham og han lovte oss å ta strenge miljøhensyn, sier Øyvind Birkeland fra Ålesund til Sunnmørsposten. Han er fylkesleder i Natur og Ungdom i Møre og Romsdal.

Ungdomspanelet

Ungdomspanelet i Møre og Romsdal har vært involvert i reformarbeidet og hadde sin egen presentasjon som både Sanner og lokalpolitikerne applauderte. Ungdommene advarte mot kommunal kannibalisme, det vil si at noen kommuner forsøker å høste egne fordeler gjennom reformen på bekostning av andre. Det fikk de statsrådens støtte i. Han sa at involvering og likeverdighet er viktige stikkord i arbeidet, og at det er viktige at kommunene møtes som likeverdige partnere. Målet er mest mulig frivillighet i gjennomføringen av den nye kommunestrukturen.

Ikke alle kommuner er like ivrige på en ny kommunestruktur. Nordmøre Regionråds leder, Ingunn Golmen, mener at det ikke er størrelsen men mangel på penger som er problemet for kommunene. Lederen av KS-rådmannsutvalget i Møre og Romsdal, Rune Sjurgard, etterlyste også bedre økonomisk forutsigbarhet mer enn nye oppgaver. Lederen av Romsdal Regionråd, Torgeir Dahl, var en klar støttespiller for Sanner og sa at den endelige anbefalingen til de åtte romsdalskommunene om ny kommunestruktur kommer allerede 20. mai.

Øyvind Birkeland fra Ålesund er fylkesleder i Natur og Ungdom i Møre og Romsdal. Sammen med et 20-talls andre ungdommer demonstrerte han mot dumping av farlig avfall i Førdefjorden da Sanner ankom Alexandra i Molde. Foto: Kjell Herskedal