– Dette er det største enkeltstående engasjement i Møre og Romsdal til nå og blant de ti største i Innovasjon Norge totalt, sier direktør Bodil P. Hollingsæter og spesialrådgiver Louis Nordstrand i Innovasjon Norge til Sunnmørsposten.

Det var i den avgjørende fasen for senteret, og da finansinstitusjoner skalv foran finanskrisa, at Innovasjon Norge tok til å engasjere seg. Det starta med støtte til utredningsarbeid med til sammen ti millioner kroner. Halvparten av dette var tilskudd, Resten var risikolån som allerede er betalt tilbake.

– Er støtte til et bygg innenfor kjernevirksomheten til Innovasjon Norge?

– Hovedbegrunnelsen for engasjementet var at et senter, med en verdensledende aktør som Rolls-Royce som hovedleietaker, ville være vesentlig for å styrke og videreutvikle innovasjon i den maritime klyngen, sier Bodil P. Hollingsæter.

På vårparten 2010 vedtok hovedstyret i Innovasjon Norge formelt å bevilge 130 millioner kroner, der 20 millioner kroner var toppfinansiering. I fjor ble det bevilget nye 32 millioner kroner for å bygge ut de siste to etasjene.

Ikke risikosport

– Går dette ut over bevilgningene til de små og mellomstore bedriftene som søker støtte hos dere?

– Nei. Dette kommer utenom den rammen vi har til slike støttetiltak, sier Hollingsæter og Nordstrand. Samtidig gjør de det klart at de ikke ser på engasjementet som noen risikosport. Senteret har både langsiktige og solide leietakere. Daglig leder Kaj B. Westre i NMK Eiendom as sier at støtten fra Innovasjon Norge sammen med lån fra Sparebanken Møre og engasjementet til Leif-Arne Langøy, var vesentlig for å realisere planene

– Spesielt under finanskrisen var de viktige for at prosjekteringen ikke stoppet opp, sier Vestre, som understreker at samspillet med Innovasjon Norge også har vært faglig svært verdifullt. Bodil Hollingsæter og Louis Nordstrand er glade for at Innovasjon Norge også har kunne bidra faglig.

Utvikle klyngen

– Møre og Romsdal er et nasjonalt maritimt tyngdepunkt med en omsetning på 42 milliarder kroner og et overskudd i bransjen på fire milliarder kroner. Inkludert offshorerederiene har bransjen 19.500 ansatte i fylket. Midt i denne viktige klynga ligger Norsk Maritimt Kompetansesenter som også har et nært samarbeid med høgskolen og forskningsmiljøet. Vi håper NMK kan befeste den sentrale stillingen som fylket har på dette området, sier Hollingsæter og Nordstrand.

Sterke bedrifter bidrar til et solid og langsiktig leieforhold i NMK.