Sunnmøringen som er mest kjent i lokalmiljøet som en ivrig bordtennisentusiast, var innkalt som vitne i en rettssak som gjelder underslag av store beløp.

Politiet mener at styrelederen i en entreprenørbedrift og eiendomsselskap i Innherred tappet selskapene for til sammen 47,9 millioner kroner og har tiltalt ham for grovt økonomisk utroskap.

– Ble begge fanget

Hallaråker var onsdag kalt inn som vitne for å kaste lys over hvor pengene var blitt av. Ifølge Trønder-Avisa – som har fulgt rettssaken – fikk retten vite lite håndfast om innholdet i Brasil-planene og voldingen viste til at han hadde taushetsplikt om sentrale dokumenter og partnere.

Han ga imidlertid uttrykk for at han tok medansvar for situasjonen styrelederen har havnet i.

– Jeg skulle tatt grep tidligere. Vi ble begge fanget. Situasjonen har ridd meg som et mareritt i to og et halvt år, men samvittigheten og ansvar for tiltalte er verre å tenke på. Jeg jobber 18 timer i døgnet, alle dager i uka med saka. Det er på grensa av hva jeg klarer som menneske, sa han ifølge avisa.

Lovte penger

Voldingen viste til samarbeidsproblemer med forretningspartneren Tor Erik Nilssen, som noe av årsaken til at avkastningen har latt vente på seg. Men i likhet med den tiltalte styrelederen, ga Hallaråker uttrykk for at han fortsatt hadde tro på at Innherred-bedriften ville få tilbake pengene sine.

– Innen utgangen av 2017, i hvert fall første halvår 2018. Får vi ut 40 millioner, skal bedriften få 30 av dem, sa han ifølge Trønder-Avisa.

Ifølge forklaringene fra Hallaråker og den tiltalte styrelederen er pengene sendt videre til Tor Erik Nilssen i Brasil, og skulle gå til investeringer i infrastruktur for telekommunikasjon og eiendom.

– Gått til skatteparadiser

Politiet har gjort en omfattende etterforskning, men rettssaken dreier seg i første rekke om rollen til styrelederen. Det er ikke bestridt at det fra 2011 og helt fram til mai 2017 ble overført penger fra trønderbedriftene til Hallaråker. Ifølge tiltalen er også enkelte overføringer gått til styrelederen selv og Tor Erik Nilssen.

Politiet har imidlertid opplyst i retten denne uka at opplysninger fra skattemyndighetene, viser at pengene er overført til en rekke andre land – mange kjent som såkalte skatteparadiser, skriver Trønder-Avisa.

I retten har aktor forklart at hans inntrykk er at pengene er gått til privatpersoner som del av et slags pyramidespill.

– Har forsøkt å ordne opp

Forsvareren til styrelederen, advokat Christian Wiig, mener det virker som at styrelederen er blitt lurt - men av Nilssen.

I følge Trønder-Avisa sa Wiig i retten at politiet sine bevis tyder på at en del av millionene er gått til å betale ned «gammel gjeld» i Norge.

Til Sunnmørsposten opplyser Wiig at han har inntrykk av at Hallaråker likevel har gjort det han kunne for å ordne opp.

– Har store verdier

I en epost til Sunnmørsposten gjentar Hallaråker at de har til hensikt å betale tilbake pengene som har kommet fra den tiltalte styrelederen, og at det er «dypt beklagelig» at de ikke er i stand til å betjene gjelden per i dag. I løpet av første halvår 2018, sier han likevel at gjelden – med renter vil være betalt.

Han opplyser at de har store eiendomsverdier i Brasil, og har vunnet en større telekontrakt - og at dette kan dokumenteres.

Han skriver at de har «valgt å prioritere å arbeidet med det som er viktigst for oss nå, å tilbakebetale et legitimt lån», framfor å kommentere flere artikler i Trønder-Avisa om ham – og er samtidig kritisk til hvordan avisa har dekket rettssaken.

– I mitt voksne liv består mitt rulleblad av to mindre fartsbøter, ellers er det plettfritt, påpeker han.

Advokat Christian Wiig representerer styrelederen. Arkivbilde Foto: NTB Scanpix