- Sausen er jo som den reneste solskinnsdagen, utbrøt mesterkokk Bent Stiansen da laget fra Kolvikbakken ungdomsskole presenterte hovedretten sin for dommerpanelet.

- Det kommer av at vi har bruk karri, forklarte Johanne Flo som presenterte maten.

Superstjerne

Til smp.no innrømmet Johanne at hun hadde vært veldig nervøs for den jobben. Ikke minst fordi den første norske verdensmesteren i kokkekunst skulle smake og bedømme maten.

- Han er jo nesten en slags superstjerne, og jeg hadde egentlig bare lyst til å fortelle hvor flink jeg synes han er. Men jeg måtte jo oppføre meg litt profesjonelt.

Stiansen på sin side var veldig imponert over all maten som de fem kokketeamene hadde laget i løpet av noen hektiske timer på skolekjøkkenet på Blindheim ungdomsskole.

Opptatt av mat

- Her er det sikkert en masse nye kokketalenter, men like viktig er det at de unge er opptatt av reine råvarer og skikkelig mat, sier Bent Stiansen.

Han tror at ungdommene nå har begynt å si nei takk til chips og boller.

-  Vi er over den verste nedturen når det gjelder matkultur. Ikke minst fordi vi finner det samme utvalget av gode råvarer i butikker over hele landet.

Mesterkokk med Toro

Terje Sporsem var også hentet inn som dommer - nå også med status som vinner av Masterchef på TV.

- Torsk er ingen enkel råvare, men mye av det disse elevene er i ferd med å lage ligger på restaurantnivå. Kanskje til og med over, sier Terje, som fortsatt husker at faren hans en gang mente at han hadde laget så god mat at han burde bli kokk.

- Hva serverte du da?

- Meksikansk gryte fra Toro, ler Sporsheim.

Onsdag kveld er en rekke gjester invitert til middag på Klippfiskakademiet der vinnerretten fra Kolvikbakken står på menyen.

Faglærere

Kari Ryslett satt også i dommerpanelet, og hun sørger for å utdanne lærere i kosthold- og helsefag på høgskolen i Volda.

- Sytti prosent av lærerne som underviser om kosthold og helse har ikke formell utdannelse, og det må vi gjøre noe med, slår Ryslett fast.

Kokkekampen er et samarbeidsprosjekt mellom Klippfiskakademiet, Borgund videregående skole og Opplæringskontoret Brimikjøken. Selve kokkekampen ble overført til Blindheimshallen på storskjerm der det også var ei stor messe og en masse andre aktiviteter for de elevene som ikke laget mat.

Laget fra Ellingsøy kom på andreplass, mens Skarbøvik ungdomsskole hadde laget den beste safta som også var en del av konkurransen.

Vinnerlaget fra Kolvikbakken besto av Isak Kvamme, Arion Kristiansen Paulonen, Johanne Flo og Tale Høberg Liaaen.

I tillegg til Stiansen, Ryslett og Sporsem, satt også Mindor Klauset og Bjørg Aasen Vole i dommerpanelet. Sistnevnte jobber hos Arne Brimi som måtte melde avbud til dommerjobben.

Her legger laget fra Kolvikbakken opp maten før den skal presenteres for dommerne. Fra venstre Isak Kvamme, Tale Høberg Liaaen, Arion Kristiansen Paulonen og Johanne Flo. Foto: Staale Wattø