Det var 24. februar at styret i Helse Møre og Romsdal skulle evaluere sin egen innsats i året som var gått. Dette var et turbulent år med både helgestenging av barneavdelingen i Kristiansund og den meget betente sjukehusstriden. Derfor var det interessant for offentligheten å følge møtet.

Sunnmørsposten krevde i forkant at evalueringen skulle holdes for åpne dører, fordi det var ansett som en del av et vanlig styremøte.

Les også: Vil skjule vurdering av seg selv

Les også: Utsetter styreevaluering - må avklare lovmessige forhold

Kalte inn til styremøte

Som du ser i bildet over, kalte Helse Møre og Romsdal først styreevalueringen et styremøte. Bildet viser innkallelsen.

Ifølge helseforetakslovens §26a skal styremøter i foretak holdes for åpne døres hvis ikke annet følger av lovbestemt taushetsplikt. Etter offentlighetsekspert Gunnar Bodahl Johansens oppfatning ville verken lovbestemt taushetsplikt eller noen av de andre unntaksbestemmelsene i loven være relevant under en ordinær evaluering av seg selv. Loven kan du lese her.

Nå vil de kalle det «seminar»

Etter å ha latt foretakets egne advokater gjøre ei vurdering anbefaler Helse Midt-Norge nå at gjennomføring av styrets egenevaluering kan og bør tas utenfor styremøte, fortrinnsvis i forbindelse med styreseminarer eller lignende, og bare med styret til stede.

For øvrig hevdes det også at dokumenter som utarbeides i forbindelse med konkrete egenevalueringer og dokumenter som omhandler egenevaluering kan unntas fra offentlighet.

- En klar omgåelse av loven

- Det Helse Midt nå anbefaler mener jeg er en klar omgåelse av loven, selv om det finnes en liten åpning for det. Styremøter skal jo som hovedregel være åpne, av den enkle grunn at det er i offentlighetens interesse å få vite hvordan styret arbeider. Når en så vil lukke når en skal evaluere styrets arbeid... Fullstendig meningsløst. Derfor har også departementet advart mot dette, sier ekspert på presseskikk og offentlighet, Gunnar Bodahl-Johansen.

- I vanlig forvaltningssammenheng ville noe sånt være umulig å gjøre. Politikere som jobber slik har ikke forståelse for hva offentlighetsprinsippet innebærer, legger han til.

Advarer

Helse- og omsorgsdepartementet har advart mot å kalle styremøter for seminarer, for å kunne lukke møter. Dette skriver departementet i en veileder fra 2004:

"Ordningen med ”styreseminarer” har ikke grunnlag i styringsdokumentene, men er en praksis som har utviklet seg i helseforetakene. Siden det er en målsetting at styremøtene i foretakene skal være åpne, er det viktig at ikke kravet om åpenhet uthules eller omgås ved at styrets arbeidsoppgaver legges til andre fora enn selve styremøtet. Dette vil også kunne medføre at saker som krever styrebehandling, blir undergitt andre prosesser enn de som skal følges i styremøtene".

"Styret, som organ, behandler saker i styremøter. Utgangspunktet må derfor være at alt arbeid som innebærer styrearbeid, legges til styremøter. Dersom det i praksis oppstår tvil, må saken legges til et styremøte."

Gunnar Bodahl-Johansen. Foto: NTB scanpix