Over 300 stillinger vil være borte i Norge ved utgangen av dette året, og det meste av dette kommer på Sunnmøre.

– Dette er dramatisk. De fleste av Rolls-Royce sine 2.300 ansatte i Norge arbeider på Sunnmøre. Det betyr at rundt 300 kan komme til å miste jobben her. Dette viser at fallet i oljeprisene nå også rammer leverandørindustrien, sier leder for Maritimt Forum Nordvest, Arnfinn Ingjerd til smp.no.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Han frykter at vi kan forvente flere lignende nedbemanninger i andre bedrifter i tiden som kommer.

Informasjonsmøter

I løpet av formiddagen og ettermiddagen tirsdag vil ledelsen i Rolls-Royce gjennomføre informasjonsmøter med de ansatte der de vil orientere om situasjonen.

Det er ikke ventet at man kommer med konkrete planer for hver lokasjon. Seks av de ni lokasjonene for Rolls-Royce Marine er på Sunnmøre.

– Det er uheldig at industrien nå mister så mye kompetanse. Akkurat nå er vi i en bølgedal, men det er viktig å ta vare på kompetansen når markedet kommer tilbake, sier Arnfinn Ingjerd.

Og det gjør det, mener Ingjerd.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Grønn teknologi

Arnfinn Ingjerd har tidligere gjennom Sunnmørsposten vært kritisk til finansministerens vilje til å se problemene som petroleumsindustrien er inne i.

Han mener fortsatt det er overraskende at finansministeren nylig ga uttrykk for at arbeidsledigheten ikke ville stige vesentlig som følge av sparetiltakene i oljesektoren.

– Det som nå skjer aktualiserer de innspillene vi har gitt til næringsministeren om å satse på forskning på grønn miljøteknologi. Vi trenger dessuten fornyelse av nærskipsflåten og gammelt ferjemateriell, sier Ingjerd.

– Markedet kommer tilbake, sier Ingjerd.

Les også: Rolls-Royce kutter 300 i NorgeLes også: Har kutta 125 tilsette i administrasjonen

Les også: Vil utvikle renere skipsfart

Industrikommunen Haram

Bare i Haram er det 650 Rolls-Royce-ansatte på to lokasjoner; Brattvåg og Longva.

Ordfører Bjørn Sandnes (H) i Haram er ukjent med den nedbemanningen som Rolls-Royce nå gjennomfører, men regner med å få mer informasjon etter hvert. Ut fra markedssituasjonen er han ikke overrasket at dette kommer nå.

– Jeg vil i det lengste håpe at dette ikke vil ramme de ansatte her hardt, sier Bjørn Sandnes, som på den andre siden har forståelse for at industrien må tilpasse seg markedet.

Tidligere er det kjent at ti prosent eller 180 av de ansatte i Vard er eller vi bli permittert. Også det vil ramme industrikommunen Haram sterkt. Han er fullt klar over at en større nedbemanning kan komme til å ramme hans kommune sterkt.

Foruten Haram er Ålesund og Ulstein blant de kommunene som har flest Rolls-Royce-ansatte.

<strong>Sentralisert:</strong> Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest er en av dem som har signert et brev til Mørebenken der de ber om et møte for å diskutere sentraliseringen som fratar fylket kompetanse og innflytelse. Foto: Roger Engvik