VG skrev i dag at antall domstoler kan bli mer enn halvert dersom Domstoladministrasjonen (DA) får det som de vil.

Domstoladministrasjonen brukte 10 år på å redusere antall domstoler fra 92 til 66, slik det er i dag. Nå vil de altså redusere antallet til omtrent 30.

I tillegg kan det bli aktuelt med tilsvarende kutt for jordskiftedomstolene, skriver VG.

- Kraftigere enheter

Ifølge avdelingsdirektør Willy Nesset i DA, er større domstoler rimeligere å drifte, og vil gi en rekke fordeler.

- Vi mener at å redusere antallet vil gi større og kraftigere enheter med bedre faglige miljøer. Det vil også bli lettere å rekruttere, sier Nesset til smp.no.

Nesset forteller at DA i lengre tid har ønsket å se på domstolstrukturen.

- Vi har fått en uttalelse i regjeringsplattformen som sier at man skal se nærmere på strukturen. Argumentene for å endre strukturen i politidistriktene passer også godt for domstolene. Det er for mange små domstoler i Norge i dag, sier Nesset.

Hvilke domstoler som ryker, er alt for tidlig å si, mener avdelingsdirektøren.

- Utgangspunktet er at 8-10 dømmende årsverk er en passende størrelse, men man har ikke bestemt seg enda for hvilke domstoler dette skal være.

Ifølge Nesset er det også for tidlig å være konkret på om Søre Sunnmøre tingrett vil bli berørt hvis forslaget skulle gå gjennom.

- Det er opp til den politiske ledelse å ta stilling til strukturen, og det er klart at det må tilpasses geografi, lokale forhold og avstander, sier han.

Ser fram til debatten

- Faktum er at vi i dag har to faste dømmende årsverk, og det er et stykke opp til 8-10. Hvis man bare ser på dagens tall og dømmende årsverk, er vi i faresonen, sier sorenskriver Elisabeth Wiik i Søre Sunnmøre tingrett til smp.no.

Wiik frykter foreløpig ikke nedleggelse, og påpeker at kriteriene for hvor tingrettene skal ligge ikke er fastlagt.

- Dette er et forslag som skal evalueres og det vil komme en debatt. Resultatet kan også bli at vi får flere dømmende årsverk og blir en større rettskrets, sier hun.

Hun påpeker at forslaget skal gjennom flere høringsrunder, og at DA blant annet har vist til at geografiske hensyn vil bli vektlagt.

- På kort sikt vil det bety lite for oss, men på lang sikt kan det bety at vi blir nedlagt, sier Wiik.