I etterkant av at denne saka ble publisert er Akademiet frifunnet i en dom fra lagmannsretten.

Utdanningsdirektoratets tilsyn med de seks Akademiet-skolene og Bergen Private Gymnas avdekker omfattende brudd på privatskoleloven, heter det i ei pressemelding fra direktoratet, onsdag.

- Akademiet Oslo, Akademiet Bergen, Akademiet Sandnes, Akademiet Drammen, Akademiet VGS Ålesund, Akademiet VGS Molde og Bergen Private Gymnas har gjennom handel med nærstående selskaper hatt kostnader på til sammen ca. 12,7 millioner kroner som ikke har kommet elevene til gode, heter det i meldinga.

Opprinnelig var kravet på rundt 18 millioner kroner for de sju skolene til sammen, men etter at skolene har kommet med sine innsigelser er kravet redusert.

Utdanningsdirektoratet har vedtatt at skolene må betale tilbake statstilskudd som er brukt i strid med privatskoleloven, og endre den lovstridige praksisen når det gjelder kjøp av varer og tjenester fra nærstående selskaper.

- Privatskoler mottar tilskudd for å gi elevene et opplæringstilbud i samsvar med privatskoleloven. Når tilskuddet ikke kommer elevene til gode, er dette svært alvorlig, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim i meldinga.

Om lovbruddene

Hovedfunnene i tilsynet er ifølge direktoratet at flere av skolene i handelen med nærstående selskaper har betalt vesentlig over markedspris for huslee, innleie av daglig leder, innleie av undervisningspersonelll og kjøp av Macbook-maskiner.

- Det er de nærstående selskapene som sitter igjen med gevinsten av den interne handelen, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim.

Alle de syv skolene har nå fått vedtak om å betale tilbake statstilskudd og endre praksis. Tilbakebetalingskravene fordeler seg slik:

Akademiet Bergen: kr 4.670.000Bergen Private Gymnas: kr 3.515.000Akademiet Oslo: kr 1.572.000Akademiet Sandnes: kr 1.423.000Akademiet Drammen: kr 924.000Akademiet VGS Ålesund: kr 553.000Akademiet VGS Molde: kr 28.000

Vurderer anke

- Jeg vil først si at jeg er glad for at vi har fått betydelig medhold for våre argumenter i saka – kravet er jo kraftig redusert, sier daglig leder for Akademiet Norge, Kjetil Eide.

- Det er også godt å få fastslått at Utdanningsdirektoratet ikke mener dette har gått ut over kvaliteten på tilbudet ved skolene våre, legger han til - og sikter til at direktoratet i sin rapport sier de ikke har holdepunkter for å kunne si at dette er dårlige skoler, men at de kanskje kunne vært enda bedre dersom de hadde brukt mer av statstilskuddet på elevene og ikke til overpriset handel med nærstående selskaper.

- Når det er sagt, mener vi direktoratet går langt i å si at vi må drive på samme måte som det offentlige. Dette prinsippet kunne vi tenke oss å få prøvd i Kunnskapsdepartementet, og vi vurdere derfor å anke, sier han.

Tilsynsrapportene, som nå er sendt til skolene, gjelder for 2011.

Les hele tilsynsrapporten her (ekstern lenke).