Mandag skal styret i Ålesund kommunale eiendom KF (ÅKE) behandle det daglig leder Peer Volstad i sakspapirene kaller «en uheldig utvikling mht. kostnadene».

– Jeg synes selvsagt det er beklagelig at vi har kommet i en slik situasjon, men jeg mener det er feil å si at dette er en kostnadssprekk på 60 millioner kroner, sier Peer Volstad. Vi har overskridelser på 12 millioner i forhold til de 234 millionene som bystyret har bevilget til prosjektet. Allerede etter innhenting av anbud ble den første rammen justert opp med 34 millioner, og det var dette som var grunnlaget da vi satte i gang byggearbeidene.

Volstad forklarer at det først og fremst er forhold rundt anbudsprosessen som har skapt problemer.

– Spjelkavik ungdomsskole er både et nybygg og en rehabilitering, og byggene som skulle renoveres var i bruk da anbudsgrunnlaget ble utarbeidet. Da kan man heller ikke undersøke like godt som man ville ha gjort i et tomt og strippa bygg.Prisstigning og økning i elevtallet har også vært med på å dra kostnadene i gal retning.

Volstad understreker at både byggekomiteen og prosjekt-ledelsen har gjort det de mener er forsvarlig for å holde kostnadene så lave som mulig.

– Og selv med disse økte kostnadene, vil kvadratmeterprisen bli lavere enn sammenlignbare skolebygg, opplyser Peer Volstad.

Mer penger

I økonomiplanen for 2012–2015 ble det satt av 185 millioner kroner til rehabiliteringen av den nedslitte ungdomsskolen i Spjelkavik. Like etter anbudsrunden måtte disse rammene justeres opp til 234 millioner kroner. Så har både byggetrinn én og to blitt dyrere enn forutsatt fordi arbeidene både var mer komplisert og dyrere enn det var tatt høyde for i anbudsgrunnlaget.

Byggekomiteen har allerede kuttet kostnader for sju millioner kroner, men prognosene tyder på at det vil stå 246 millioner kroner på sluttregninga.

Planlegging

Når skolen står ferdig, skal ÅKE sette seg ned å analysere hva som gikk galt, men Peer Volstad har allerede pekt på at noe bør gjøres med planleggingsfasen når nye bygg skal prosjekteres.

– Ofte får vi ønsker om å antyde kostnader på prosjekter på grunnlag av svært tidligere antakelser, sier Peer Volstad. Vi hadde nok følt oss mer komfortable hvis vi hadde hatt mer tid til å jobbe grundigere med enkelte prosjekter før de ble lagt fram til politisk behandling.

– Betyr det at ÅKEs byggebudsjetter stadig sprekker?

– Nei, vi treffer bra i de fleste tilfellene, og både Hatlane skole og Hatlane omsorgssenter ble bygd helt på budsjett, sier Peer Volstad.

Både byggekomiteen og prosjektledelsen har vært opptatt av ryddige forhold i saken om overskridelsene i Spjelkavik, og ønsker å orientere bystyret så fort som mulig. Ingen ønsker at tallene skal komme som en overraskelse på bystyret når skolen står ferdig.

– Må dere låne pengene som mangler?

– Nye lån er det vanskelig å få aksept for nå, så jeg foreslår for styret at vi enten tar fra ÅKEs bundne investeringsfond eller bruker penger fra salg av kommunale eiendommer, sier Peer Volstad.

– Hvor store er disse fondene?

– De bundne investeringsfondene er på rundt 80 millioner kroner.De sju millionene som allerede er kuttet i prosjektet, vil gå ut over utstyret i utearealene. Til styret skriver Peer Volstad at det ikke vil være mulig å redusere prosjektet slik at det kommer ned på den opprinnelige ramma på 234 millioner kroner dersom skolen skal ha plass til alle elevene den er planlagt for.

Ikke luksus

ÅKEs styreleder, Inger Marie Sperre, har blitt holdt orientert om overskridelsene siden i høst.

– Spjelkavik ungdomsskole er ikke et luksusprosjekt der det er sløst med penger, men i ettertid er det klart at vi må sette oss ned for å finne årsakene til budsjettsprekken, og hvilke konsekvenser det skal få, sier Inger Marie Sperre.

<strong>Beklager:</strong> Daglig leder Peer Volstad i Ålesund kommunale eiendom beklager at budsjettene ikke holder for renoveringen av Spjelkavik ungdomsskole.
<strong>Nybygg:</strong> Dette bildet ble tatt da nybygget på Spjelkavik ungdomsskole ble tatt i bruk i mars i fjor. ÅKEs prosjektleder Eirik Dale Birkevold t.v. og rektor Arne D. Sunde. Foto: Staale Wattø