Påtalemyndigheten mener at politibetjenten tok PC-en fra et beslagsrom på politistasjonen i Ålesund, mens forsvarer mener at han hadde oppfattet å ha fått samtykkerett til å ta den fra en garasje.

Etter at politibetjenten tok datamaskinen, leverte han den til en "dataekspert", som også er mannen som er dømt i Sigrid-saken. Politibetjenten visste at vedkommende var flink med data.

Politibetjenten ble dømt for simpelt tyveri og 10.000 kroner i bot i Sunnmøre tingrett, men begge parter anket til Frostating lagmannsrett.

La ned påstand

I dag var det sluttprosedyrer i ankesaken.

Aktor Jan Egil Presthus hos Spesialenheten la på nytt ned påstand om grovt tyveri med betinget fengsel i 45 dager og 20.000 kroner i bot, samt at politibetjenten skal betale 3.000 i saksomkostninger fra tingrettens behandling. Det ble altså lagt ned samme påstand i tingretten.

- Det er ingen vesentlige endringer i bevisførselen fra påtalemyndighetens side, men det er ført noen ekstra vitner fra forsvarer under behandlingen i lagmannsretten, sier Jan Egil Presthus i Spesialenheten til Smp.no.

- Når tjenestemenn i politiet borttar gjenstander fra sin arbeidsplass, er det en handling av samfunnsskadelig art, fortsetter Presthus.

- Er det avgjørende hvor han tok PC-en fra?

- Nei, det viktige spørsmålet for retten er hvordan han tenkte omkring ervervet. Var han klar over at det var et bevis i en tidligere straffesak, eller trodde han at han tok med seg en utrangert PC. Påtalemyndigheten mener at han var klar over at han tok med seg et bevis fra en tidligere straffesak, sier Presthus.

Påtalemyndigheten mener også at datamaskinen ble tatt til egen vinning, og at den skulle brukes privat.

Lydopptak

Lagmannsretten fikk høre flere lydopptak som nylig har vært til rensing i Sverige, men det kom ikke fram nye opplysninger fra disse. Det ble tatt bort noe bakgrunnsstøy og hastigheten på klippene ble redusert med 20 prosent, slik at stemmene ble tydeligere. Dette er lydopptak som "dataeksperten" hadde tatt opp fra telefonsamtaler.

- Noen få ord er lettere å fange opp, sier Presthus.

På lydopptakene sier politibetjenten at "dataeksperten" må kvitte seg med innholdet når han blir klar over hva som er på PC-en.

- Må frifinnes

Forsvarer Erling Flisnes mener at politibetjenten må frifinnes, subsidiært behandles på mildest mulig måte.

- Ingen kan med sikkerhet si eller vite hvor denne PC-en har vært fra 2009 til sommeren 2012, hevdet Flisnes i sin prosedyre.

- Aktor mener den ble tatt fra et beslagsrom, men det er uklart hvor mange som har tilgang til dette rommet, da døren har stått åpen, sa forsvareren i sitt sluttinnlegg.

Han mener politistasjonen har hatt dårlige rutiner rundt beslag. Retten har tidligere hørt forklaringer om oppbevaring av PC-er i ganger, mangelfulle rutiner, at "beslag har flydd rundt i mange år" og at å ta fangerøyk har vært vanlig, hevder forsvareren.

- Tok den fra garasje

Flisnes hevder det kan være sannsynlig at PC-en ble tatt fra en garasje.

- Døra til beslagsrommet skulle ha vært låst. Politiet har sviktet med føring i protokoll over hvem som er inne i rommet og hva som blir tatt ut. Her er det med andre ord flere muligheter som ikke kan utelukkes, og som kan forklare hvorfor PC-en havnet i garasjen, sier Flisnes.

Han hevder også at tiltalte ikke kan klandres for å ha tatt PC-en med vinnings hensikt.

- Min klient oppfatter det slik at han har fått samtykke til å ta datamaskinen, sier Flisnes.

- Hadde man hatt mer struktur og orden på politihuset kunne korrekt informasjon nådd fram til alle, sa forsvareren i sin prosedyre.

- Burde sagt fra

Aktor Jan Egil Presthus hevder derimot at tiltalte burde ha snakket med sine overordnede, dersom vedkommende ikke hadde noe å skjule. Særlig burde det blitt sagt fra etter at betjenten ble klar over innholdet, som blant annet viste seg å være barneporno fra en tidligere straffesak.

Saken eksploderte da "dataeksperten" ble pågrepet i Sigrid-saken, og han fortalte at denne PC-en hadde han fått av en politibetjent i Ålesund.

Spesialenheten mener dessuten at den erfarne politibetjenten viste uforstand i tjenesten ved at han ga datamaskinen til utenforstående.

- PC-en var inndratt som et beslag i en tidligere straffesak. Forskjellen på mitt og ditt blir ikke utvisket av at det er rot i gangene, hevder Presthus.

Dom fra lagmannsretten ventes i løpet av neste uke.