Flerelegekontor og legevakter har selvbetjente betalingsautomater for å frigjørepersonalressurser. Leiekostnaden for automatene blir enten dekket ved fastbetaling fra legekontorene, eller ved at pasienter som betaler med kort får etgebyr på 5 kroner per transaksjon.

Legekontorenekan ikke ta dette gebyret fra pasienter som bruker kortbetaling. Det slårHelsedirektoratet fast.

- Å tagebyr på 5 kroner er ikke tillatt. Hvis man er hos legen én eller to ganger iåret er det ikke snakk om store summer, men det prinsipielle her er viktig,sier avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet til smp.no.

Helsedirektoratetskal nå i et møte med Kommunenes sentralforbund (KS) og Legeforeningen rundtproblematikken.

- De erenige med oss, men vi må se videre på hvordan vi i fellesskap skal følge opp dette. Vi skal også se på hvordan vi eventuelt kan tydeliggjøre det juridiske, sier Mathisen.

- Har en mulighet til kontant

SelskapetMelin Medical er leverandør av betalingsautomatene.

- Det eri dag levert omlag 750 terminalløsninger til legekontorer i Norge, sier IngvillHestenes i Melin Medical.

Hestenesforteller at deres priser er varierende, men at automatene kan finansieres fra2 200 kroner per måned, hvor da pasientene ikke betaler noen gebyrer vedkortbetalingen.

Selv omHelsedirektoratet er tydelig, tar likevel omlag 380 klinikker gebyret på femkroner i dag, opplyser Melin Medical.

- Det erviktig å understreke at alle pasientene har et alternativ om å betale kontantuten gebyr, og at informasjonen om de ulike alternativene er tydelig merket,sier Hestenes.

IfølgeHestenes har de selvbetjente automatene erstattet mye manuelt arbeid vedlegekontorene.

- Ettervåre anslag har automatene frigjort tid tilsvarende 500 årsverk tilpasientrettet arbeid. Terminalen er utformet etter krav for universellutforming, opplyser Hestenes.

Sannsynlig at mange tar gebyr

Assisterendefylkeslege, Cato Innerdal, sier at sannsynligheten er stor for at mangelegekontor i Møre og Romsdal tar gebyr uten lov.

- Vi harfått noen henvendelser fra pasienter. Slik jeg forstår det leveres automatenemed standardinnstillinger og gebyr fra leverandøren. Undersøkelser viser atmange legekontor i vårt område bruker automatene, sier Innerdal til smp.no.

IfølgeMelin Medical og Hestenes er ikke saken ferdigbehandlet fra Helsedirektoratetsside.

-Helsedirektoratet har bedt Helse- og omsorgsdepartementet om en presisering avgjeldende rett da det ikke er harmonisering i tolkningen mellom respektiveregelverk. Vi har bedt om et møte med departementet for å gi nødvendiginformasjon som gjør at myndighetene ikke fatter beslutninger som forhindrerinnovasjon og forbedring av pasientservice i helsesektoren, sier Hestenes.

- Betaling for oppgjørsmåte

I en "sistenytt"-brosjyre skriver Melin Medical følgende:

«Gebyr for bruk av kortbetaling er ikke betaling for en helsetjeneste,men betaling for valg av oppgjørsmåte. Gebyret knytter seg direkte tilkostnaden ved å tilby den aktuelle betalingsløsningen og er dermed ikkerelatert til kostnader ved behandlingen eller utførelsen av helsetjenester.Betaler har nettopp det reelle valget mellom kontant, gebyrfri-betaling ellerbetaling med kort. At et gebyr som knytter seg til bruken av et spesieltbetalingsinstrument (kortautomat) må skilles fra vederlaget for den underliggendevare eller tjeneste betalingen gjelder, følger også forutsetningsvis avfinansavtaleloven §39b (1), første setning.»

- Uheldig for pasientene

AvdelingsdirektørSteinar Mathisen i Helsedirektoratet gjentar at det ikke er lov å ta gebyr nårsmp.no legger fram Melin Medicals argumenter.

- Det erveldig uheldig for brukerne at 380 klinikker fortsatt tar betaling. Vi visertil folketrygdloven og den er etter vårt syn uttømmende når det gjelder hva som kan tas av betaling fra pasientene, sier Mathisen.

HelseministerBent Høie (H) svarte nylig representant Freddy de Ruiter (Ap) i Stortinget omgebyr-bruken.