Torsdag presenterte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ei skisse for det framtidige nødnettet i Norge.

Her foreslår de å legge ned omtrent halvparten av de 20 nødsentralene i landet, deriblant den i Ålesund.

Målet er å styrke beredskapen i krisetid.

– Det er nødvendig for at vi i framtiden skal klare å håndtere store katastrofer og parallelle hendelser, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Nye og større

Det er særlig 22. juli-terroren som har gjort det påtrengende å styrke nødsentralene. Sentralene har ansvaret for mottak av nødmelding på 110 om brann, redning og akutt forurensning. Enkelte er små og er kun betjent med én person.

– Ved å etablere nye, større 110-sentraler får hver sentral flere henvendelser. Det gir økt operativ erfaring og skaper solide fagmiljøer, sier Rygh Pedersen.

Strukturendringen kommer i samband med innføringen av nytt nødnett, som skal være ferdig utbygd i 2015. Her får 110-sentralene også ny teknologi som skal gjøre dem i stand til å håndtere flere hendelser på en rask og effektiv måte.

Overraska

Møre og Romsdal 110-sentral KF er lokalisert i Ålesund og dekker hele fylket. Den foreslås nedlagt og ansvaret legges til en større sentral i Trondheim.

Avdelingsleder Torfinn Strand Vingen er overraska over dette.

– Vi var klar over at strukturen ble vurdert, men hadde ikke forventa at vår sentral skulle legges ned, sier han.

Vingen peker på at sentralen i Ålesund ikke er blant de minste sentralene. De har normalt tre personer på vakt døgnet rundt.

– Vi har forståelse for at DSB ønsker robuste og faglig sterke sentraler, men vi har vist både under Fjelltun-ulykka, brannen på hurtigruta Nordlys i 2011 og under Orkanen Dagmar i 2011, at vi er både faglig robuste og håndtere større nasjonale hendelser, sier han.

Stort fylke

Størrelsen og topografien i Møre og Romsdal taler for å beholde sentralen, mener Vingen. Han mener en flytting ikke vil gi bedre beredskap i fylket.

– Vi er et stort fylke med store kontraster, alt fra fjord til fjell. Dessuten er det mange kommuner, mange brannvesen og beredskapsplaner og forholde seg til. Dette blir det vanskeligere å få til fra Trondheim, sier han.

Vingen ønsker derfor å jobbe for at sentralen i Ålesund videreføres. I skissa fra DSB legges det opp til at berørte kommuner skal få anledning til å uttale seg.

– Vi vil nå i første omgang jobbe opp mot eget styre og eierkommuner, så får vi sammen med politikerne i fylket arbeide videre for at Møre og Romsdal fortsatt skal ha en egen nødsentral, sier han.

- Vi må mobilisere

Ålesunds-ordfører Bjørn Tømmerdal har lite til overs for planene:

– Jeg har sjøl vært med på å bygge opp sentralen på Volsdalsberga, og meiner heile fylket nå må mobilisere for å unngå at den kompetansesentralen som har vokst fram de siste åtte åra blir offer for ei stadig sterkere sentralisering til Midt-Norge og Trondheim. Sentrale myndigheter og DSB MÅ forstå viktigheten av dette, sier han til Sunnmørsposten seint torsdag kveld.

I skissa fra direktoratet foreslås det også å legge ned Alarmsentralen i Sogn og Fjordane. Her flyttes beredskapen til Bergen.

110-sentralen i Møre og Romsdal foreslås flytta til Trondheim. Denne sentralen skal dekke Møre og Romsdal, Nord- og Sør-Trøndelag. Det er foreslått totalt 11 sentraler for hele landet. ILLUSTRASJON: DIREKTORATET FOR SAMFUNNSSIKKERHET OG BEREDSKAP