En hobbyfisker, som ønsker å være anonym, hadde nettopp kjøpt seg tre splitter nye skotteteiner til en prislapp på 800 kroner per stykk, da han la ut på Ellingsøyfjorden for å legge dem ut.

Han merket blåsene med telefonnummer og navn, men under Fiskeridirektoratets tilsyn i slutten av september i fjor, kom det fram at fluktåpningene ikke var korrekt. Dermed ble det skrevet ut en anmeldelse og hobbyfiskeren ble ilagt et forelegg.

- Teinene var hentet hos forhandler en knapp halvtime før jeg sjøsatte dem. Jeg var overbevist om at de var i forskriftsmessig stand. Derfor valgte jeg å ikke vedta boten på 2400 kroner, forteller hobbyfiskeren.

Ville se på teinene

Hobbyfiskeren ville selv vurdere bevisene som var overlevert fra Fiskeridirektoratet til politiet.

- Jeg fikk først tilsendt to bilder, men disse ga ikke svar på spørsmålene mine. Teinene var kjøpt hos forhandler i god tro, og nettopp derfor ba jeg om å få se selve bevisene fysisk. Det var litt rart om de ikke skulle være godkjent, tenkte jeg, sier hobbyfiskeren.

Omtrent to uker senere kom overraskelsen:

Bevisene var sporløst borte.

- Politiet fortalte meg at beslaget må ha blitt destruert. Jeg ba om å få se kvittering på at teinene faktisk var levert til destruksjon, men det fikk jeg ikke. Tauverk og blåser lå igjen, og jeg synes det er veldig merkelig at de ikke tar med seg alt hvis noe skal destrueres, sier hobbyfiskeren.

Han har nå meldt saken til Spesialenheten for politisaker.

Politiet: - De som har ryddet kan ha tatt feil

Politiet i Ålesund, som tidligere har fått sterk kritikk for beslagsrutiner, bekrefter historien.

- Det jeg kan si er at hans teiner på et eller annet vis har blitt med når vi skulle destruere andre teiner. Vi oppbevarer mange teiner i en container, og trolig har de som har ryddet tatt feil, sier politiadvokat Arnt-Erik Oust ved Sunnmøre politidistrikt.

Han hevder at containeren er sikret og nedlåst, og at det derfor ikke finnes andre alternativer.

- Det er selvfølgelig bare å beklage dette. Ingen kan ha forsynt seg av beslaget. Nå går saken til retten. Blir han frifunnet, så skal vi selvfølgelig erstatte beslaget, sier Oust.

Følg smp.no på Facebook

- Ikke avhengig av beslaget

- Er dere ikke avhengig av beslaget for å føre saken for retten?

- Selvfølgelig skulle vi gjerne hatt teinene i en rettssak. Det bruker vi i slike saker, men når vi dessverre ikke har dem vil vi bruke vitner og bilder som viser målinger av fluktåpningene. Så får det bli opp til retten å vurdere bevisene, sier Oust.

- Dere har tidligere fått kritikk for beslagsrutiner, blant annet i PC-saken hvor en politimann nylig ble frikjent. Hvordan er rutinene for beslag av teiner?

- De blir lagt i en låst container og merket av de som anmelder saken. Så blir teinene plukket fram igjen og destruert når sakene er ferdig. Man kan ikke sammenligne denne saken med PC-saken og politimannen, hevder Oust.

Containeren i denne nye saken ligger ved Kystverkets lokaler i Ålesund.

- Er det vanlig å klippe av tauverk og blåser, og legge igjen dette i containeren?

- Nei. Jeg vet ikke hvorfor dette har løsnet. Det er ingen tegn til innbrudd, og det er bare bestemte personer som har tilgang. Dette var overraskende for oss, og jeg har ingen andre forklaringer enn at jeg antar at beslaget har blitt tatt med til destruksjon ved en feil, sier politiadvokaten.

Ifølge Oust blir ikke denne saken henlagt på grunn av "bevisets stilling".

- Merker og overleverer

Karl Anton Lorgen er seksjonssjef i Fiskeridirektoratet region Møre og Romsdal.

Han bekrefter at de var på tilsyn på Ellingsøyfjorden i september i fjor.

- Når vi tar beslag, så merker vi det og leverer anmeldelse til politiet. Da er det opp til politiet å vurdere lovligheten, sier Lorgen til Smp.no.

Ifølge seksjonssjefen er det tilsvarende oppbevaringsløsninger i Molde og Kristiansund.

Spesialenheten undersøker

Spesialenheten har mottatt saken.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse. Saken er registrert hos oss, sier Ellen Eikeseth Mjøs, leder for etterforskningsavdelingen i Spesialenheten for politisaker, avdeling Vest-Norge.

Mjøs ønsker ikke gå inn på detaljer i saken, men sier at det er iverksatt undersøkelser.

- Det foreligger en anmeldelser og vi undersøker dette nærmere. Det er normal rutine, sier etterforskningslederen til Smp.no.

- Det er selvfølgelig bare å beklage dette. Ingen kan ha forsynt seg av beslaget, sier politiadvokat Arnt-Erik Oust. Foto: Staale Wattø