SISTE: Helseministeren avfeier kravene om utsettelse

ÅSE (smp.no): Ledelsen i Helse Møre og Romsdal la onsdag fram hovedpunktene i den omstridte sjukehussaka - uten innstilling.

Strategi og utviklingssjef Espen Remme i Helse Møre og Romsdal holdt presentasjonen som ble overførte direkte på nett fra administrasjonsbygget på Åse (se presentasjonen i video-vinduet over, red. anm.)

Avgjøres neste uke

Styret i helseforetaket er i sluttfasen i å bestemme tomt for nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal. Styresaken bygger på idéfaserapporten, kvalitetssikringsrapporten og ROS-analysen av interimsfasen.

Les saksdokumentene her (ekstern lenke)Les idefaserapporten her (ekstern lenke)Les ROS-analysen her (ekstern lenke)Les kvalitetssikringsrapporten (ekstern lenke)

Styret i Helse Møre og Romsdal skal i sitt møte 17. og 18. desember disktutere seg fram til et vedtak for hvilken tomt som er best. Dagen etter vil helseminister Bent Høie ha et foretaksmøte.

Kritiske konsulenter

I tillegg til en gjennomgang av saksutredningen, ble innholdet i kvalitetssikringsrapporten fra Holte Consulting gjort kjent. Konsulentene mener grunnlaget som styret nå får framlagt er godt nok til å ta et tomtevalg.

I konklusjonen deres rettes det likevel kritikk mot arbeidet som er gjort i avslutningsfasen under avgått helsedirektør Astrid Eidsviks ledelse.

I hovedkonklusjonen står det følgende:

  • Målene er for upresise og lite prosjektspesifikke til å være operasjonelt nyttige.

  • Alternativene i hovedsak utnytter det geografiske mulighetsrommet på en tilfredsstillende måte, mens det funksjonelle mulighetsrommet, både med tanke på fordeling mellom sykehusene i regionen og interne løsninger i det nye sykehuset, er lite vurdert og utnyttet.

  • Kravene er lite tydelig fremstilt og ikke gitt noen tydelig innbyrdes prioritering.

  • Økonomisk bæreevne fremstår som å være basert på sviktende forutsetninger.

Gjør som over 20.000 andre - følg smp.no på Facebook du også!

Ikke umulig å skille alternativene

Holte consulting kritiserer i sin rapport helseforetaket for å være for vage i kriterier og presisjon. Konsulentene mener det ikke uten videre er umulig på faglig grunnlag å skille mellom alternativene Opdøl og Storbakken.

«For oss ser valget ut til å bestå i kvalitet i tilbudet kontra nærhet for de pasientene som får lengst reisevei», heter det i rapporten.

Videre heter det: «Problemstillingen som ligger bak berører motsetningen mellom på den ene siden ønsket om å kunne tilby et høyspesialisert og kvalitativt godt behandlingstilbud nær ved pasienten, og på den andre siden en relativt liten befolkning i et forholdsvis stort geografisk område. Dette er en type avveininger spesialisthelsetjenesten til stadighet står overfor.»

– Burde vektlagt nasjonale føringer

Konsulentene har også bemerkninger til vurderingene av selve tomtene. De skriver i rapporten at de mener nasjonale føringer for blant annet lokalisering av store arbeidsplasser er for lite vektlagt av Helse Møre og Romsdal. Helseforetaket har ikke gjort noen vurderinger av hva slags type tomteegenskaper som er viktigst, for eksempel likestilles byggbarhet og nærhet til kollektivtransport.

«Likestilte vurderingskriterier fører til at det blir vanskelig å komme med en klar anbefaling for valg av tomt», heter det i den 31-sider lange rapporten fra Holte Consulting.

Den største svakheten

«Den største svakheten i analysen er at det ikke gjøres en vurdering av hvilke samfunnseffekter som bør veie tyngst ved beslutningen om lokalisering av det nye sykehuset. For eksempel vektes rekruttering likt som samfunnsutvikling», heter det i rapporten.

Tomtealternativene

Idéfaserapporten konkluderer med at tomtene på Opdøl på Hjelset i Molde og Storbakken på Frei  i Kristiansund samla sett begge to kommer ut som sterke alternativer, hver med sine kvaliteter. Astad-alternativet nær Batnfjordsøra i Gjemnes, kommer noe dårligere ut i vurderingene.

Strategi- og utviklingssjef Espen Remme påpekte at spørsmålet da blir hvordan styret vil vekte fordelene og ulempene ved de ulike tomtene.

  • Fordelene som trekkes fram ved Molde-alternativet er: Molde er en sterk bo- og arbeidsmarkedsregion.Et tyngdepunkt for befolkningen i området for de nye sjukehuset. Et moldesjukehus har også fordeler i forhold til å beholde fagmiljøet ved dagens sjukehus - med mange spesialister og bredde i tilbudet.

  • Fordelene som trekkes fram ved Kristiansund-alternativet er: Det alternativet som er nærmest å være et midtpunkt mellom Ålesund sjukehus og St. Olavs hospital i Trondheim.En bynær lokalisering gjør at færre får svært lang reiseveg til sjukehuset. Kristiansund har en sterkt offshore-næring som er attraktiv, og byen har hatt en positiv utvikling dei siste åra.

Konstituert administrerende direktør Dag Hårstad og strategi og utviklingsdirektør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal etter onsdagens presentasjon. Foto: Staale Wattø
Pressen ble henvist til å sitte på gangen under presentasjonen onsdag. Foto: Staale Wattø