I den nye avtalen mellom Arbeiderpartiet, KrF, Miljøpartiet De Grønne og SV kommer det fram at det vil bli jobbet for en mer restriktiv alkoholpolitikk i Ålesund.

Derfor vil partiene avslutte skjenketiden for restauranter, puber og nattklubber klokka 02.00. I dag kan du kjøpe alkohol til klokka 03.00 i Ålesund. Hensikten er å begrense alkoholskader.

– Når alkoholreglementet skal behandles på nytt, da skal vi slå gjennom denne saken, sier bystyrerepresentant Simon Molvær Grimstad (KrF).

Les også: – Vi har mange felles verdier

Ikke tro på bedring

Sunniva Bøstrand er leder i Møre og Romsdal Unge Høyre og sitter i bystyret i Ålesund. Hun er skeptisk til det nye punktet i avtalen.

– Dette kommer ikke til å løse noen problemer, men heller fremskynde problemet én time fram, sier bystyrerepresentant Bøstrand (H).

Hun tror ikke folk får i seg noe mindre alkohol ved tidligere stenging av kranene.

– Det vil ikke bli mindre bråk om folk får én time mindre å drikke på?

– I dag er det mange som velger å dra hjem fra byen før klokka tre, og det gjør at trykket av folk som skal hjem blir spredd over et lengre tidsrom. Det å stenge én time før vil øke trykket på matkøene og taxikøene. Dette kan føre til mer bråk og slagsmål, mener Bøstrand.

Bøstrand tror at regelendringen sørger for at festene fortsetter andre steder uten politi og ordensvakter som har kontroll.

Gode erfaringer fra andre steder

Molvær Grimstad i KrF er klar på at Bøstrand ikke har dekning for påstandene sine.

– Det er ingen som har forsket på hvordan folk i Ålesund sentrum beveger seg. All erfaring fra kommuner som har skjenkestopp klokka to viser at folk drar tidligere ut på byen. Forskjellen er bare at de er mer våkne når de drar hjem klokka to i stedet for klokka tre, sier KrF-politikeren.

Les også: Slik skal de styre Ålesund

Prioriterer skjenkestopp

Molvær Grimstad har ikke deltatt i forhandlingene mellom partiene, men han bekrefter at KrF hadde punktet på lista over prioriterte saker for partiet.

– Det er reine påstander Bøstrand kommer med uten grobunn. Spesielt i Trondheim har man sett at antall ordensforstyrrelser har gått ned ved å stoppe alkoholservering én time før, fortsetter han, og hevder det har vært færre lovbrudd og mindre bråk i Trondheim etter endringen.

– Men er det ikke et poeng å la folk feste fra seg på byen under kontroll fra politi og ordensvakter?

– Jeg ser ikke på det som et godt argument. Da kan du like godt skjenke til klokka 06.00 på natta, og det er jo helt hinsides. Det som er problematisk med utelivssituasjonen i Ålesund i dag er at 18-åringer ikke har en plass de har veldig lyst til å dra til.

Molvær Grimstad hevder også at det ikke kom noen økning i antall hjemmefester i Trondheim etter at de strammet inn.

– Erfaringene er i grunn veldig positive på alle mulige måter, sier han.

I den nye samarbeidsavtalen står det også at partiene vil revidere reglementet med sikte på å etablere en mer restriktiv praksis. I tillegg vil man vektlegge et «offensivt rusforebyggende arbeid».

– Grundig dokumentert

I begynnelsen av september hadde avholdsorganisasjonen IOGT Region Midt-Norge stand med informasjon i Ålesund og Spjelkavik. Regionleder Per-Arne Lillebø og kampanjeleder Gisle Bangsund sto for aksjonen hvor fokuset var et tryggere uteliv.

I en pressemelding uttaler Lillebø at det å redusere skjenketiden er den mest effektive og mest samfunnsøkonomiske måten å redusere voldskriminalitet.

– Sammenhengen mellom skjenketider og vold er grundig dokumentert. En studie av de 18 største bykommunene viser at innskrenking av skjenketiden med en time, reduserte tallet på voldstilfeller med 19 per 100.000 innbyggere. Dette tilsvarer 16 prosent av sentrumsvolden nattestid i helgene. Da Trondheim kommune reduserte skjenketiden til klokka to, gikk tallet på voldssaker ned med nær 70 prosent i timen mellom klokka tre og fire. Tallet på tilfeller av fysisk vold gikk ned med en tredjedel etter innskrenkingen, sammenlignet med året før, hevder Lillebø.

Det er ledelsen ved Ålesund politistasjon som må kommentere denne type saker hos politiet. De var ikke tilgjengelig torsdag kveld.

Mer om samarbeidsavtalen finner du her.

Simon Molvær Grimstad (stående), er klar for å banke gjennom punktet ved neste revisjon av alkoholreglementet i Ålesund. Foto: Arkiv