– Jeg synes dette blir feil, sier Kjetil Danielsen (44), som vi treffer utenfor Kiwi i Nørvegata - den nærmeste dagligvarebutikken til storhallen på Volsdalsneset.

– Her kolliderer behovet for å finne plasser til flyktninger og asylsøkere med behovet for idrettshall til mange barn og unge. Det er å sette grupper opp mot hverandre på en uheldig måte. Kapasiteten på haller rundt om kring er jo sprengt, sier han.

– En dårlig løsning

Danielsen mener at flyktninger må få hjelp og et sted å bo, men at storhallen i Ålesund høres ut som en dårlig løsning.

– Det må da finnes andre muligheter, som ikke går på bekostning av idretten, sier han.

– Jeg tenker også på nærområdet her og mulige negative konsekvenser av å ha 500 mennesker så nært innpå, med de kulturforskjeller og utfordringer knyttet til integrering som også ligger i dette.

Selv bor Danielsen i Sula kommune, og har flyktninger bosatt i nabolaget.

– Det fungerer fint, og de blir godt integrert i lokalmiljøet. Jeg har ikke noe imot flyktninger, men det handler mye om antall samlet på ett sted og måten man gjør dette på. Jeg har heller ikke noe imot at det eventuelt kommer et asylsmottak i Sula, så lenge det ikke blir for stort, sier han.

Danielsen er tvilende til at akuttmottaket i storhallen blir avviklet i august neste år.

– Tidligere erfaringer fra andre steder viser jo at det fort kan bli lenger enn det som først er planlagt, sier han.

Ser ingen ulemper

Sølvi Rasmussen (71) er beboer i ei av blokkene i Nørvegata, rett over vegen for Color Line Stadion og storhallen litt lenger borte. Hun synes det er bra at Ålesund kommune nå viser vilje til å bidra for å ta unna strømmen av flyktninger og asylsøkere.

– Jeg har ikke noe imot et midlertidig akuttmottak i hallen. Dette er første gang Ålesund kommune står fram og gjør noe aktivt i den spesielle situasjonen disse flyktningene og landet vårt er i, sier hun.

– Verden har forandret seg. Vi må ut av bobla og ikke lenger tenke at dette ikke gjelder oss. Så lenge dette mottaket blir organisert på en skikkelig måte, så ser jeg ingen ulemper med at det kommer 500 asylsøkere hit for en periode, sier hun.

Flere andre vi treffer i Nørvegata, har ennå ikke fått med seg nyheten om kjempemottaket, som slo ned tirsdag kveld.

– Jeg kjenner dem ikke

– Er det sant? Nei, dere tuller med meg, sier en av dem. Han vet ikke helt hva han skal mene om saken, men uttrykker skepsis til at dette er noen god måte å løse et problem på.

Andre Sunnmørsposten møter i området, bare rister på hodet og ønsker ikke å snakke med avisa om saken.

Heller ikke Astrid Løwensprung (83) hadde helt fått med seg nyheten, idet Sunnmørsposten onsdag formiddag treffer henne i Nørvegata der hun bor.

– Skal 500 flyktninger bo i storhallen? Nei, dette høres litt på kanten ut, sier hun.

Pensjonisten synes synd på folk som er på flukt fra krig og elendighet. Men at hun plutselig kan få så mange ukjente mennesker tett innpå seg, må hun bruke tid på å fordøye.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om dette. Vi har hatt romfolk i nabolaget før, som tok seg til rette i skogen og ellers i området her. Det var mange her som var veldig i opposisjon til det, sier hun.

– Hvordan jeg vil reagere på dette, kommer også litt an på hvem alle disse menneskene er, og hvordan de oppfører seg. Jeg kjenner dem jo ikke.

Sølvi Rasmussen mener Ålesund må være åpen og gjøre sitt for å avhjelpe flyktningkrisen. Foto: Staale Wattø