– Det var overraskende og gledelig. Rett og slett kjempegøy, sier han til Sunnmørsposten.

I år er det 15 år siden Ålesunderen starta restauranten sin «Restaurante Casa Vital» i Altea, Spania. I den sammenheng ville han gjerne ha en jubileumsvin, og navnet visste han allerede på forhånd. Den skulle hete Milenium Casa Vital 2010.

– Ideen om denne vinen kom i sammenheng med jubileet. Da hadde jeg veldig lyst å lage en Rioja og jeg spurte Antonio (eier av vingården Bodegas Antonio Alcaraz, journ.anm.) om dette lot seg gjøre. «Ja selvfølgelig», svarte han og jeg møtte opp på vingården.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland.

Utfordring

Folkestad forteller at ønologen, han som tar sjefsavgjørelsene i vinproduksjonen, ikke var begeistret for at en nordmann skulle komme og produsere en egen vin.

– Han kom inn med 16 flasker vin og spurte hvilken jeg ville ha som jubileumsvin. Nei, sa jeg. Jeg vil lage den selv, men dette syntes ikke ønologen noe om. Han nektet først, sier Folkestad, som ville lage en rødvin ved å blande sammen andre rødviner i ulike forhold.

Lukt og smak

– Jeg satte meg godt til rette og konsentrerte meg om lukt og smak på vinene foran meg. Etter en liten stund hadde jeg blandet sammen en ny vin og var fornøyd. Ønologen fikk smake og han ble imponert over hvor god vinen var og gikk med på å produsere den i nummererte og signerte flasker med mitt design. Det var da Antonio foreslo at jeg skulle melde meg på konkurransen «International Wine Guide», sier han.

I alt ble 1250 flasker produsert.

Interessen vokser

Det var ikke før Folkestad flytta til Spania at interessen for vin meldte seg, men nå har ålesunderen eget importfirma med vin til Norge, flere viner på Vinmonopolet.

– Jeg håper å kunne reise mer til Norge og presentere vinen min her. En står allerede på vinkartet til Fjellstua, men det er hard konkurranse her, sier han og legger til at en oppfølger til Millenium Casa Vital 2010 er i full gang.