– Når man er 16 så er man så lett påvirkelig. Da stemmer man fort for dem som lover billigere snus, alkohol, eller flere fridager i skolen.

Det sier Theresa Bjørnhaug. Hun mener derfor at det blir feil å senke stemmerettsalderen til 16 år. Dette ble prøvd ut i Ålesund under lokalvalget i 2011.

Live Marie Talleraas er enig. Hun synes 20 år hadde vært en fornuftig stemmerettsalder.

– Vi ser allerede at det er få førstegangsvelgere som stemmer. Det er ofte fordi man har et litt omflakkende liv, man vet ikke helt hvem man er, eller hva man vil gjøre med livet sitt. Da er det vanskelig å vite hva man skal stemme, sier hun.

Talleraas mener også at det er stor forskjell på folk i den aldersgruppa.

– Noen er utvilsomt modne nok til å stemme, mens andre ikke er det, sier hun.

Myndige

Ole-Kristian Karlsen er enig i at stemmerett for 16-åringer ikke er en god idé. Han stemte selv som 16-åring ved kommunevalget i Ålesund i 2011.

– Jeg forstår også argumentene for å heve stemmerettsalderen til 20, men det blir feil å gjøre det så lenge man er myndige som 18. Vi kan ikke være myndige samtidig som vi ikke har mulighet til å stemme. Det beste er nok å holde på 18-års grensa, sier han.

Vanskelig

18-åringene har fulgt sporadisk med på valgkampen de siste ukene. De er alle sikre på at de skal stemme 9. september, men har ennå ikke bestemt seg for hva de skal stemme på.

– Jeg skal følge mer med de siste ukene, særlig på debattene for å finne ut hva jeg skal stemme, sier Talleraas.Hun synes det er vanskelig å bestemme seg.– Partiene kan stå for noe bra, men noen ganger så er det politikerne som gjør at du likevel ikke vil stemme på dem, sier hun.

Mer politikk

Bjørnhaug mener valgdekningen i mediene handler for mye om konkurransen mellom partiene og om hvem som vinner debattene.

– Det er særlig slik i nettavisene. Det burde handle mer om hva de politiske partiene faktisk står for, og ikke hva den siste meningsmålingen viser, sier hun.–Erna Solberg sa i en debatt at nå må vi snakke mindre om hverandre og mer om politikk, og det er jeg helt enig i, sier Karlsen.Han har i løpet av valgkampen eliminert mange av partiene.– Nå står det mellom to-tre partier. Jeg lurer litt på om jeg skal stemme strategisk på et lite parti for å bidra til at de klarer å holde seg på Stortinget, sier Karlsen.

Perspektiv

De er enige om at valgkampen handler for mye om det velgerne ønsker seg på kort sikt.

– Det blir liksom mest om hvor mye skatt man skal betale de neste årene, det synes ikke jeg er så spennende, sier Karlsen.Talleraas savner et lengre perspektiv.– Politikerne burde diskutert mer hvilket samfunn vi vil ha i framtida, hva gjør vi med miljøutfordringene og så videre. Jeg tror det er mange unge som mener det som skjer på lang sikt er viktigere enn de kortsiktige sakene, sier hun.

<strong>Ungdomspanel:</strong> Theresa Bjørnhaug, Ole-Kristian Karlsen og Live Marie Talleraas er med i Sunnmørspostens valgpanel. De vurderer stortingsvalgkampen fra en førstegangsvelgers ståstes.